Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς στο παιδί

02.07.2020
Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς στο παιδί
Τα παιδιά που οι μητέρες τους πάσχουν από μακροχρόνια κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς και ελλιπούς ανάπτυξης, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 900 Αυστραλές μητέρες και σε 978 από τα παιδιά τους. Τα επίπεδα της κατάθλιψης εξετάστηκαν στις μητέρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Μια στις πέντε από τις γυναίκες αυτές, εμφάνισε κατάθλιψη μία φορά, ενώ το 11% την εμφάνισε περισσότερες από μία φορές. Η διάρκεια της κατάθλιψης μιας μητέρας είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στο παιδί της, από ότι όταν εμφανίστηκε η κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland της Αυστραλίας.

«Όσο περισσότερο χρόνο μια μητέρα υπέφερε από μητρική κατάθλιψη, τόσο χειρότερα είναι τα αποτελέσματα για το παιδί», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Katrina Moss.

Μια σημαντική πρόκληση

«Οι μητέρες μπορεί να ανησυχούν ότι εάν έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε είναι πολύ αργά για να κάνουν οτιδήποτε γι 'αυτό, ωστόσο η μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε οποιοδήποτε στάδιο είναι καλύτερη για αυτές και τα παιδιά τους», εξήγησε.

«Όσο νωρίτερα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε και να θεραπεύσουμε αποτελεσματικά τη μητρική κατάθλιψη, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες βελτίωσης των αποτελεσμάτων», δήλωσε η Moss.

Στο μεταξύ, ο έλεγχος για κατάθλιψη θα μπορούσε να ξεκινήσει όταν τα ζευγάρια αρχίζουν να σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη και να συνεχίσει μέχρι την πρώιμη παιδική ηλικία.

«Η μητρική κατάθλιψη είναι μια σημαντική πρόκληση για τις γυναίκες, τις οικογένειες και τις κοινότητες και πρέπει να φροντίσουμε τις γυναίκες καλύτερα στις βασικές στιγμές της ζωής τους», δήλωσε η Moss.

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν κατάθλιψη θα πρέπει να επισκεφθούν τον οικογενειακό γιατρό τους και να λάβουν υποστήριξη από τους γονείς τους, πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Pediatric and Perinatal Epidemiology.