Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κολυμπάς 3 φορές την εβδομάδα

26.05.2020
Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κολυμπάς 3 φορές την εβδομάδα
Το καλοκαίρι είναι εδώ και η ελληνική θάλασσα επίσης! Και σίγουρα γνωρίζεις ότι το κολύμπι μπορεί να είναι το εισιτήριό σoυ για ένα υγιές σώμα (και ψυχή – άλλωστε μην ξεχνάς το «νους υγιής εν σώματι υγιεί»), ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Όχι μόνο μπορεί να γυμνάζει όλο το σώμα, αλλά βοηθά επίσης όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, απελευθερώνοντας ενδορφίνες που προκαλούν θετικά συναισθήματα. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει αυτή η δραστηριότητα. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις το πώς η κολύμβηση μπορεί να επηρεάσει (μόνο καλά) τη ζωή σου.

Οι πνεύμονές σου θα λειτουργήσουν καλύτερα

Η τακτική κολύμβηση μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για την ενδυνάμωση των πνευμόνων σου. Στην πραγματικότητα, μελέτες λένε ότι το κολύμπι έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι της γιόγκα όταν πρόκειται για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων. Αυτό συμβαίνει επειδή η κολύμβηση μπορεί να αυξήσει την ελαστικότητα των πνευμόνων και του στήθους.

Οι αρθρώσεις σου θα είναι πιο δυνατές

Επειδή το κολύμπι υποστηρίζει σχεδόν το 90% του βάρους σου, είναι το τέλειο είδος άσκησης για όσους έχουν πόνο στις αρθρώσεις που προκαλείται για παράδειγμα από αρθρίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική κολύμβηση μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο επιδείνωσης της αρθρίτιδας δίνοντας στους μυς σου τακτική άσκηση και βοηθώντας να διατηρήσεις δυνατούς τους μυς γύρω από τις αρθρώσεις σου.

Θα δυναμώσει η πλάτη σου

Εάν πάσχεις από χρόνιο πόνο στην πλάτη, όπως η ισχιαλγία, τότε το κολύμπι μπορεί να χτίσει τους μύες της πλάτης σου και να χρησιμεύσει ως αντίδοτο απέναντι στον πόνο, καθώς το βάρος αφαιρείται από το σώμα σου όταν βρίσκεσαι μέσα στο νερό.

Θα κάψεις θερμίδες

Το κολύμπι 3 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να κάψεις επιπλέον θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνεις τους μυς σου. Μπορείς να κάψεις 500 θερμίδες αν κολυμπήσεις 30 λεπτά, το οποίο είναι πραγματικά διπλάσιο ποσό από αυτό που θα έκαιγες αν περπατούσες. Βάσει αυτού, η κολύμβηση είναι η τέλεια άσκηση χαμηλής έντασης για την καθημερινή σου ρουτίνα.

Η διαδικασία γήρανσης σου θα επιβραδυνθεί

Σύμφωνα με μια μελέτη, το κολύμπι (4 χιλιομέτρων, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα) καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης, όχι μόνο σε χρόνια αλλά σε δεκαετίες. Η μελέτη λέει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στη μυϊκή δύναμη των ατόμων που κολυμπούν τακτικά, η οποία αποτελεί ένα βασικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Ο ύπνος σου θα είναι καλύτερος.

Το κολύμπι κάνει επίσης θαύματα στο μυαλό και τον ύπνο σου. Αυτό συμβαίνει επειδή η κολύμβηση είναι μία από τις βασικές ασκήσεις που βοηθούν την αϋπνία. Αυτό μάλλον είναι μια πολύ θετική είδηση για εσένα ​​εάν παλεύεις να κοιμηθείς τα βράδυα.