Τι τρέχει με τα πόδια σου;

06.06.2015
Είναι ίσως τα πιο παραμελημένα σημεία του σώματός μας και… ανέχονται πολλά! Αν και στηρίζουμε πολλά σ’ αυτά, συνήθως τα παραμελούμε, τα ταλαιπωρούμε και συνειδητοποιούμε την αξία τους μόνο όταν εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα. Αλήθεια, πόσα γνωρίζεις για τα πόδια σου;

1. Το σώμα μας αποτελείται από 206 οστά. Πόσα βρίσκονται στα πέλματά μας;

Α. 22

Β. 34

Γ. 52

Δ. 103

Η σωστή απάντηση είναι η Γ. Κάθε πέλμα διαθέτει 26 οστά (οστά ταρσού, μετατάρσια και φάλαγγες), σύνολο 52 οστά και 66 αρθρώσεις! Ο ρόλος τους σημαντικός! Μας εξασφαλίζουν σταθερότητα, ισορροπία και αποτελεσματική κίνηση. Ενώ ό,τι συμβαίνει στα πόδια μας αυτόματα επηρεάζει όχι μόνο τη βάδιση αλλά και τη σπονδυλική στήλη, τα γόνατα, ακόμα και τη διάθεσή μας. Αναμφισβήτητα λοιπόν χρειάζονται τη φροντίδα μας.

2. Ποιος τύπος παπουτσιού είναι ο χειρότερος;

Α. Τα ψηλά τακούνια

Β. Οι σαγιονάρες

Γ. Οι μπότες

Η σωστή απάντηση είναι η Β. Παρόλο που φαίνονται να είναι ο πιο άνετος τύπος παπουτσιού και υποστηρίζουμε ότι μας ξεκουράζει, εντούτοις οι σαγιονάρες κουράζουν περισσότερο το σώμα, αφού δεν υποστηρίζουν καθόλου την καμάρα και τη φτέρνα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ψηλοτάκουνα αποτελούν την ιδανική επιλογή. Αν είναι πιο ψηλά από 8 cm μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στα πόδια και να επιβαρύνουν τα γόνατα. Το ιδανικό είναι το τακούνι να είναι σχετικά φαρδύ, με ύψος γύρω στα 3-4 cm, ώστε να απορροφά καλύτερα τους κραδασμούς. Εξυπακούεται ότι τα παπούτσια θα πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο πέλμα και να έχουν ενισχυμένη καμάρα.

3. Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία του νερού για ποδόλουτρο ύστερα από μια κουραστική μέρα;

Α. Όσο πιο ζεστό αντέχουμε

Β. Χλιαρό

Γ. Κρύο

Δ. Εναλλαγές ζεστού και κρύου νερού

Η σωστή απάντηση είναι η Δ. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, π.χ. αγγειακό ή καρδιολογικό πρόβλημα, οι εναλλαγές θερμοκρασίας θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση. Στην αρχή χρησιμοποίησε όσο πιο κρύο νερό αντέχεις και άφησε τα πόδια σου για λίγα λεπτά, στη συνέχεια άλλαξε το νερό με χλιαρό ή ζεστό για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αν και αρχικά το κρύο νερό θα σε δυσαρεστήσει, οι συνεχείς εναλλαγές θα σε ανακουφίσουν, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία θα συστέλλονται και θα διαστέλλονται και το αίμα θα ρέει καλύτερα. Αν προσθέσεις άλατα θειικού μαγνησίου ή μια χούφτα χονδρό αλάτι θα έχεις ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα. Το ιώδιο που περιέχει το αλάτι βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, προσφέροντας ανακούφιση στα κάτω άκρα. Εναλλακτικά μπορείς να καθίσεις στην άκρη της μπανιέρας και με το τηλέφωνο του ντους να ρίχνεις εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό στα πόδια σου για περίπου πέντε λεπτά, τελειώνοντας με κρύο («σκοτσέζικο ντους»). Πρόκειται για μια άσκηση ιδιαίτερα ευεργετική για το φλεβικό σύστημα.

4. Σε ποια από τις παρακάτω περιπτώσεις οι πιθανότητες να πρηστούν τα πόδια σου είναι οι λιγότερες;

Α. Όταν είσαι έγκυος

Β. Στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας

Γ. Καθώς μεγαλώνεις

Δ. Ύστερα από ένα μακρύ περίπατο

Η σωστή απάντηση είναι η Δ. Ένας μακρύς, χαλαρός περίπατος δεν πρόκειται να επιβαρύνει τα πόδια σου και σπανίως μπορεί να προκαλέσει πρηξίματα ή άλλα προβλήματα, ενώ όλες οι άλλες περιπτώσεις θα το κάνουν! Για παράδειγμα, τα πρησμένα και βαριά πόδια είναι συνηθισμένη κατάσταση ύστερα από μια μέρα κούρασης και ορθοστασίας, κι αυτό γιατί ανατρέπεται η ισορροπία των υγρών που κινούνται μέσα στις αρτηρίες και στις φλέβες του σώματος. Έτσι το αίμα συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα, με επακόλουθο το πρήξιμο στα πόδια. Γι’ αυτό και η καλύτερη ώρα για να αγοράσουμε παπούτσια είναι το απόγευμα και ποτέ το πρωί. Επίσης η εγκυμοσύνη φέρνει αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τους ρυθμούς που τα υγρά κινούνται στους ιστούς. Τέλος οι σύνδεσμοι μπορεί επίσης να χαλαρώσουν με την πάροδο του χρόνου και το μέγεθος του ποδιού μπορεί να αυξηθεί ακόμα και κατά μισό νούμερο κάθε δεκαετία μετά τα 40.

5. Ο πιο συνηθισμένος λόγος που πονά η φτέρνα είναι:

Α. Πρόβλημα στον ιστό που υποστηρίζει την καμάρα.

Β. Πελματιαία κονδυλώματα (μυρμηγκιές)

Γ. Φουσκάλες

Η σωστή απάντηση είναι η Α. Η πιο συνηθισμένη αιτία για τους πόνους στη φτέρνα ή στην καμάρα του ποδιού (ιδιαίτερα αν εμφανίζονται το πρωί όταν ξυπνάμε ή ύστερα από ορθοστασία) είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης – μιας δεσμίδας ινών που συνδέει την κάτω επιφάνεια της φτέρνας με τα μετατάρσια και υποστηρίζει την εσωτερική καμάρα του ποδιού προς τα δάχτυλα, ενώ επίσης προστατεύει τα ευαίσθητα αγγεία και νεύρα. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η ξεκούραση τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί ο πόνος. Επίσης βοηθά η παγοθεραπεία ή το ποδόλουτρο σε παγωμένο αλατόνερο, καθώς και οι διατάσεις. Ιδιαίτερα υποβοηθητικός είναι και ο συνδυασμός παγοθεραπείας και διάτασης: βάζεις ένα παγωμένο μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό σε μεταλλικό κουτί κάτω από το πέλμα σου και το ρολάρεις από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα και αντίστροφα για αρκετά λεπτά. Αν όμως ο πόνος επιμένει, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το γιατρό.

7. Για να αποφύγεις την κακοσμία μπορείς να χρησιμοποιήσεις:

Α. Πέταλα γιασεμιού

Β. Μαύρο τσάι

Γ. Δεντρολίβανο

Η σωστή απάντηση είναι η Β. Κάνε κάθε μέρα ποδόλουτρο με χλιαρό μαύρο τσάι. Η αναλογία για το ποδόλουτρο είναι 1-2 κουταλιές ή 5 φακελάκια μαύρο τσάι σε 1 λίτρο βραστό νερό. Οι τανίνες που περιέχει κλείνουν τους πόρους και εμποδίζουν με φυσικό τρόπο την υπερβολική εφίδρωση, μειώνοντας έτσι τον ιδρώτα και την κακοσμία. Επίσης δοκίμασε τα ειδικά σπρέι ή πούδρες για τα πόδια, καθώς και τις ειδικές σκόνες και πάτους για τα παπούτσια.

Μεγάλο ταξίδι με αεροπλάνο;

Προσοχή στο «σύνδρομο της οικονομικής θέσης»

Πρόκειται για σύνδρομο που οφείλεται στην πολύωρη ακινησία των ποδιών, π.χ. στη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού που ξεπερνά τις 10-12 ώρες πτήσης. Όταν καθόμαστε για ώρες στριμωγμένοι σε ένα στενό κάθισμα, το σώμα μας κάνει δύο γωνίες, μία στο γόνατο και μία δεύτερη ανάμεσα στο μηρό και τον κορμό. Ως αποτέλεσμα το αίμα δεν ανεβαίνει προς την καρδιά, αλλά μαζεύεται στα κάτω άκρα, διαστέλλει τις φλέβες και αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης.

Πώς εκδηλώνεται

Η θρόμβωση στις βαθιές φλέβες των ποδιών εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή στην περιοχή που επηρεάζεται, ενώ το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί κατά την αποβίβαση του επιβάτη ή ακόμα και μερικές ώρες μετά.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:

  • Όσοι αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση αίματος.
  • Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά.
  • Όσοι παρουσιάζουν φλεβική ανεπάρκεια στα κάτω άκρα (κιρσούς).
  • Όσοι έχουν προβλήματα θρόμβων ή έχουν πρόσφατα εγχειριστεί.
  • Ασθενείς με ισχαιμία ή καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς θα το προλάβεις

Πριν από κάθε υπερατλαντικό ταξίδι να έχεις υπόψη ότι:

  • Κατά μικρά χρονικά διαστήματα καλό είναι να σηκώνεσαι στο διάδρομο, να περπατάς, να κάνεις μικρές ασκήσεις ή ακόμα να τεντώνεις και να κινείς τα πόδια.
  • Επιπλέον να προτιμάς για το ταξίδι άνετα ρούχα και παπούτσια, ενώ αν έχεις οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει να φοράς ειδικές ψηλές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια.

Μασάζ, πολύτιμος σύμμαχος

Δεν είναι απαραίτητο να αναζητήσεις ειδικό για το καθημερινό μασάζ των ποδιών. Μπορείς να το κάνεις μόνη στο σπίτι. Να θυμάσαι όμως ότι οι κινήσεις πρέπει να ξεκινούν από την εξωτερική πλευρά του ποδιού και να καταλήγουν στο κέντρο. Με άλλα λόγια, ξεκινάς από τα δάχτυλα, συνεχίζεις στη φτέρνα και με ανοδικές κινήσεις καταλήγεις στη γάμπα.

Το μασάζ ωφελεί γιατί:

  • τονώνει το μυϊκό σύστημα
  • βελτιώνει την κυκλοφορία
  • χαλαρώνει όλο το σώμα

Για να γυμνάσεις και να δυναμώσεις το φλεβικό σύστημα αλλά και για να έχεις άμεση ανακούφιση των ποδιών σου από τις καθημερινές καταπονήσεις, δοκίμασε να κάνεις για 5 λεπτά μασάζ στα πέλματα των ποδιών σου, χρησιμοποιώντας ένα μπαλάκι του τένις που θα τοποθετήσεις πρώτα κάτω από το ένα και έπειτα κάτω από το άλλο πόδι. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, φρόντισε να κινείς το πέλμα σου παράλληλα με το δάπεδο και πάνω στο μπαλάκι.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ