Ποια είναι τα συμπτώματα της ωορρηξίας;

19.02.2017
Έχει η ωορρηξία συμπτώματα; Σαφέστατα και κάποιες φορές μάλιστα είναι τόσο ορατά όσο δε φαντάζεσαι. Μάθε ποιές είναι οι ενδείξεις που "φωνάζουν" από μακριά: ωορρηξία. Μάθε τα σημάδια που σου δίνει το ίδιο σου το σώμα και σε βοηθά να καταλάβεις εμπειρικά πότε είναι η πιο γόνιμη περίοδος.

1. Κολπικά υγρά

Την περίοδο της ωορρηξίας τα κολπικά υγρά γίνονται περρισόυερα και πιο βλεννώδη. Οι εκκρίσεις αρχίζουν κι αυξάνονται λίγο πριν την ωορρηξία και μέχρι το τέλος της κι αυτό για να διευκολύνουν τα σπερματοζωάρια να κινηθούν και να επιβιώσουν για μερικές ημέρες έτσι ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίηση.

2. Θερμοκρασία σώματος

Κατά την ωορρηξία η θερμοκρασία του σώματος αυξανεται. Αν βάλεις θερμόμετρο, αυτό θα καταγράψει μικρή άνοδο θερμοκρασίας τις ημέρες που θα είσαι γόνιμη στο φουλ. Οι αυξομειώσεις στα επίπεδα των ορμονών προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μισό περίπου βαθμό. Αν δηλάδή δεις το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο και να πιάνει 40αρι, δεν έχει ωορρηξία αλλά πυρετό.

3. Πόνος (έντονος ή ήπιος)

Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών νιώθει πόνο - σε αρκετές περιπτώσεις αρκετά έντονο - κατά την ωορρηξία. Ο πόνος αυτός εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά, αριστερά ή δεξιά - και μπορεί να ανατανακλάται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπω για παράδειγμα στη μέση και το έντερο. Πολλές φορές μάλιστα ο πόνος είναι τόσο έντονος που θορυβεί μια γυναίκα για την ύπαρξη κάποιας κύστης. Με την απαραίτητη βέβαια γυναικολογική εξέταση μπορεί να διαλευκανθεί αν πρόκειται για κάποιο άλλο γυναικολογικό αίτιο ή απλά είσαι από τις "τυχερες" ή "άτυχες" που πονούν κατά την ωορρηξία κι αυτό διότι ο πόνος έχει τόσο την αρνητική όσο και τη θετική του πλευρά. Για την αρνητική πλευρά δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις, είναι η ταλαιπωρία και ο πόνος που είσαι αναγκασμένη να υπομένεις. Η θετική ποιά είναι; Μα φυσικά το γεγονός πως το ίδιο σου το σώμα σου στέλνει μήνυμα για το πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σου. Ειδικά αν θέλεις να κάνεις παιδάκι το σημάδι αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

4. Συμπτώματα παρόμοια με αυτά της περιόδου

Εκτός από τον έντονο πόνο, αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα ανάλογα με αυτά της περιόδου όπως για παράδειγμα πρήξιμο στο στήθος και την κοιλία και ναυτίες. Το πρήξιμο στο στήθος και στην κοιλιά στις περισσότερες περιτπώσεις οφείλεται σε κατακράτιση υγρών, στην οποία επίσης αποδίδονται κράμπες και πρηξίματα σε δάχτυλα χεριών και ποδιών.Βέβαια, τα παραπάνω συμπτώματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να στοιχειοθετήσουν από μόνα τους πως είσαι στις γόνιμες ημέρες.

5. Μικρές σταγόνες αίμα ή καφετιά υγρά

Σε κάποιες γυναίκες η ωορρηξία συνοδεύεται από μερικές σταγόνες αίμα ή καφετιά υγρά. Αυτό που συμβαίνει είναι πως στη φάση της ωορρηξίας συμβαίνουν αρκετές ορμονικές μεταβολές που μπορεί να προκαλέσουν μικρή απώλεια αίματος από το ενδομήτριο.

6. Νιώθεις ενέργεια & αυξημένη ερωτική επιθυμία

Ακούγεται περίεργο αλλά συμβαίνει! Στη φάση της ωορρηξίας αρκετές γυναίκες νιώθουν μεγαλύτερη ενέργεια, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων όπως επίσης κι αυξημένη ερωτική επιθυμία. Και φυσικά γι΄αυτό ευθύνονται οι ορμόνες.