Μήπως η μόδα σε αρρωσταίνει;

05.06.2015
Πόσο ανθυγιεινό είναι το τζιν παντελόνι; Τι μπορούμε να πάθουμε από τα στρινγκ εσώρουχα και τα σφιχτά σουτιέν; Γιατί οι ψηλοτάκουνες γόβες ενοχοποιούνται για οσφυαλγία και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τo piercing στα διάφορα σημεία του σώματος ή την απόκτηση ενός τατουάζ;

Είναι πλέον επιστημονικά εξακριβωμένο ότι τα στενά τζιν, τα σέξι εσώρουχα και τα σφιχτά σουτιέν, τα ψηλά τακούνια και πολλές ακόμα από τις... μοδάτες επιλογές μας στο ντύσιμο, καθώς και σε ό,τι αφορά γενικότερα την εμφάνισή μας κρύβουν συχνά «παγίδες» ιδιαίτερα απειλητικές για την υγεία μας. Μάθε λοιπόν ποιες μπορεί να είναι οι πιο σοβαρές από αυτές, πώς θα τις προλάβεις αλλά και πώς θα τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

Γιατί το τζιν απειλεί την υγεία μου;

Εάν φοράς πολύ σφιχτά παντελόνια, και ιδιαίτερα τζιν, πρέπει να γνωρίζεις ότι η σκληρή ραφή στον καβάλο δημιουργεί ερεθισμούς στα γεννητικά όργανα, διευκολύνοντας έτσι τη δημιουργία κυστίτιδας. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe new England Journal of medicine»: τα στενά τζιν παντελόνια που δεν έχουν ελαστικότητα ταλαιπωρούν το φλεβικό σύστημα, επειδή πιέζουν το επιφανειακό φλεβικό δίκτυο επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος. Ακόμα, τα κουμπιά και το φερμουάρ του παντελονιού ενδέχεται να προκαλέσουν σε ένα ευαίσθητο δέρμα τοπική αλλεργία (δερματίτιδα εξ επαφής), κυρίως αν είναι κατασκευασμένα από νικέλιο. Τέλος, πληθαίνουν οι μελέτες που ενοχοποιούν το στενό τζιν στους άνδρες και για προβλήματα γονιμότητας (υπερθερμαίνουν τους όρχεις, μειώνοντας έτσι την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, επομένως και την ποιότητά τους). Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και τα στενά σλιπάκια, τα οποία πιέζουν τους όρχεις ασφυκτικά στο σώμα.

H συμβουλή των ειδικών: Απόφυγε να φοράς πολλές ώρες το τζιν σου ή φρόντισε τουλάχιστον να αγοράσεις το σωστό μέγεθος. Για να καταλάβεις αν είναι το νούμερό σου, πρέπει να μπορείς να σκύβεις με άνεση όταν το δοκιμάζεις. Αν σε πιέζει πολύ στους μηρούς ή στους γλουτούς, δοκίμασε ένα νούμερο μεγαλύτερο.


Ψηλοτάκουνες γόβες; Σε γοητεύουν, αλλά…

Μπορεί οι ψηλοτάκουνες γόβες να σου χαρίζουν ύψος και να κολακεύουν τη σιλουέτα σου, αλλά αν τις φοράς καθημερινά ίσως αρχίσεις να έχεις προβλήματα υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να προκαλέσουν πόνους στα πέλματα, φλεγμονές, το ενοχλητικό και αντιαισθητικό «κότσι» στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και όχι μόνο. Όπως εξηγεί ο dr. John E. Mancuso, ορθοπεδικός του Manhattan Podiatry Associates: «Η μεταφορά του κέντρου βάρους από τη φτέρνα στα ακροδάχτυλα έχει επιπτώσεις και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, όπως στα γόνατα, ενώ η καθημερινή τους πολύωρη χρήση μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία λόγω της καταπόνησης των μυών της μέσης. Όσον αφορά όμως και τα παπούτσια χωρίς καθόλου τακούνια (π.χ. σε στυλ μπαλαρίνας), δεν κάνουν επίσης καλό στην σπονδυλική στήλη, επειδή όλο το βάρος του σώματος πέφτει στο πέλμα και ταυτόχρονα πιέζει τον αχίλλειο τένοντα, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη μυϊκή σύσπαση της γάμπας».

H συμβουλή των ειδικών: Για όλους τους παραπάνω λόγους απαραίτητο είναι να προσέχεις ιδιαιτέρως το ύψος των τακουνιών σου, το οποίο έχει άμεση σχέση με τη σπονδυλική στήλη και το σώμα σου. Με δυο λόγια, απόφυγε τα παπούτσια με πολύ ψηλό τακούνι, όπως και εκείνα χωρίς καθόλου τακούνι. Το πιο σωστό είναι να φοράς τις ψηλοτάκουνες γόβες σου όταν πραγματικά υπάρχει λόγος και όχι κάθε μέρα, ούτε για πολλές ώρες. Τα ιδανικά παπούτσια για τις γυναίκες, συμβουλεύουν οι ειδικοί, είναι αυτά που διαθέτουν τακούνι από 2 έως 5 πόντους, ώστε να στηρίζουν καλά το σώμα και να προσφέρουν άνεση στο βάδισμα.

Άφησε στην άκρη και τις σαγιονάρες! Ναι, σωστά διάβασες. Αν πιστεύεις ότι φορώντας τες δίνεις στα πόδια σου την ευκαιρία να ξεκουραστούν, στην πραγματικότητα κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Οι σαγιονάρες –σύμφωνα με τους ειδικούς– αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες πόνου των ποδιών, καθώς παρέχουν ελάχιστη έως καθόλου στήριξη. Επιπλέον, με τις σαγιονάρες αναγκάζεσαι να χρησιμοποιείς περισσότερο τους τένοντες του ποδιού, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα.


Μήπως η αγαπημένη σου πουκαμίσα είναι συνθετική;

Όταν αγοράζεις ρούχα ή εσώρουχα, ενδιαφέρεσαι περισσότερο για το ντιζάιν τους απ' ό,τι για τα υλικά που έχουν φτιαχτεί; Και όμως η προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στον τύπο των υφασμάτων –λένε οι ειδικοί–, καθώς η λάθος αγορά μπορεί να σου κοστίσει επίσκεψη στο δερματολόγο ή στο γυναικολόγο! «Είναι ενδεικτικό πως 2 στις 100 Ελληνίδες επισκέπτονται το γιατρό τους εξαιτίας αλλεργιών που έχουν προκληθεί από τα ρούχα ή τα εσώρουχα, ενώ τα συνθετικά είναι αυτά που κυρίως προκαλούν δερματικές αντιδράσεις», λέει ο κ. Ιωάννης Μεσσήνης, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας. Τα συνθετικά υφάσματα δεν απορροφούν τον ιδρώτα, με αποτέλεσμα το περιβάλλον υγρασίας που δημιουργείται να ευνοεί τις συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών.

H συμβουλή των ειδικών: Τα παραδοσιακά υλικά, όπως το βαμβάκι, είναι σαφώς πιο υγιεινή επιλογή. Ιδίως αυτή την εποχή, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι πιθανότητες λοίμωξης αυξάνονται, τα βαμβακερά ρούχα επιτρέπουν στο σώμα να αερίζεται και εμποδίζουν την αύξηση της θερμότητας και της υγρασίας. Να αποφεύγεις επίσης τα στενά συνθετικά εσώρουχα, γιατί είναι κολλητά πάνω στο δέρμα και αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες εμφάνισης δερματικών ερεθισμών.


Σφικτό σουτιέν; Δεν θα πάρω!

Αν συνηθίζεις να επιλέγεις μικρότερο νούμερο σουτιέν, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι γι αυτή σου την προτίμηση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ερεθισμοί του δέρματος, οι μυκητιασικές λοιμώξεις, τα αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, πρόσφατη μελέτη του Harvard University, αποκάλυψε πως τα πολύ σφιχτά σουτιέν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα η μελέτη έδειξε ότι ένα σφιχτό σουτιέν αναστέλλει την κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί βλάβες στον ιστό του μαστού με αποτέλεσμα την αναστολή της παροχής οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων στα κύτταρα του μαστού, αφήνοντας τις τοξίνες κολλημένες επάνω τους.

Η συμβουλή των ειδικών: Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις γυναίκες που έχουν συνηθίσει να φοράνε σφιχτά τα σουτιέν για περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα και ειδικότερα σε αυτές που φοράνε σουτιέν και στον ύπνο τους.


Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την απόκτηση ενός τατουάζ;

Η ιδέα να αποκτήσεις σε κάποιο σημείο του σώματός σου ένα τατουάζ ίσως σου φαίνεται ελκυστική, όμως πριν το αποφασίσεις καλό είναι να γνωρίζεις ότι κάθε είδος τατουάζ ενέχει κινδύνους για την υγεία. Μπορεί να είναι από μια απλή δερματική λοίμωξη έως μετάδοση του ιού HIV (ο οποίος προκαλεί το AIDS) ή ηπατίτιδας C, που προκύπτει από μολυσμένες βελόνες. Ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η αλλεργική αντίδραση στο μελάνι, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ, και συνήθως στα κόκκινα.

Πώς μπορώ να «σβήσω» το τατουάζ που έχω κάνει;

Οι περισσότεροι γιατροί σήμερα για την αφαίρεση των τατουάζ, χρησιμοποιούν λέιζερ. Μερικά μελάνια χρώματος, όμως, είναι δύσκολο να αφαιρεθούν και απαιτούνται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες> , επισημαίνει ο Πλαστικός Χειρουργός κ. Θάνος Κοντογιάννης. Για ένα «εύκολο» τατουάζ, μπορεί να χρειαστούν 4-5 συναντήσεις, ένα μέτριο μπορεί να απαιτήσει 8-10 συναντήσεις και ένα «δύσκολο» τις διπλάσιες. Όμως και πάλι το τατουάζ δεν μπορεί ποτέ να φύγει 100%, ενώ υπάρχει, και ο κίνδυνος με την απομάκρυνση του να μείνει κάποια ουλή.

Και αν προτιμήσω το henna tattoo;

Στη χώρα μας η τέχνη του henna tattoo είναι αρκετά δημοφιλής και προτιμάται από όσους θέλουν να στολίσουν το σώμα τους χωρίς τη δέσμευση του μόνιμου τατουάζ (γίνεται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες). Ωστόσο και τα προσωρινά τατουάζ από χένα –που κρατάνε από 3 ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες– δεν είναι τόσο αθώα όσο κάποιοι πιστεύουν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA): Τα τατουάζ από μαύρη κυρίως χένα προκαλούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που συχνά διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο διαρκεί το ίδιο το τατουάζ. Τα δερματικά προβλήματα αρχίζουν αμέσως μετά το σχεδιασμό του τατουάζ ή λίγες εβδομάδες αργότερα, ενώ κάποια άτομα με αλλεργική προδιάθεση μπορεί να αποκτήσουν μόνιμη ευαισθησία στις συγκεκριμένες ουσίες.


Κι αν έκανα Piercing;

Το piercing, τα τρυπήματα δηλαδή σε διάφορα σημεία (αυτιά, μύτη, γλώσσα, κλπ) που συνηθίζονται λόγω μόδας, μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες, καθώς σύμφωνα με τις στατιστικές το 50% περίπου των τρυπημάτων εμφανίζουν οξείες μολύνσεις και χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Όπως εξηγούν από την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία: Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η θεραπεία μιας λοίμωξης αν τυχόν προκύψει από τρυπητά σκουλαρίκια στο πτερύγιο του αυτιού γιατί τα πτερύγια έχουν φτωχή παροχή αίματος. Επίσης εκτός από το στρασάκι που μπαίνει στη μύτη, ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το κρικάκι, γιατί και η άκρη της μύτης σε περίπτωση μόλυνσης δεν τροφοδοτείται με αρκετό αίμα.

H συμβουλή των ειδικών: Πριν από το τρύπημα των αυτιών κ.λπ. ένα λεπτομερές ιστορικό είναι απαραίτητο για να διαπιστωθεί τυχόν αλλεργικό ή δερματολογικό πρόβλημα. Μετά τη διαδικασία του τρυπήματος πρέπει να απολυμαίνεις καθημερινά την περιοχή με αντισηπτικό μέχρι να επουλωθεί. Τα σκουλαρίκια που θα επιλέξεις πρέπει να είναι από ανοξείδωτο χειρουργικό ατσάλι ή από χρυσό (χωρίς προσμείξεις νίκελ). Επίσης είναι σημαντική η άμεση επικοινωνία με το γιατρό στην περίπτωση που εμφανιστούν φλεγμονή, οίδημα, ερεθισμός κ.ά.


Να θυμάσαι:

  • Μπορεί τα στρινγκ εσώρουχα να είναι στη μόδα, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνα για την πρόκληση μολύνσεων και ερεθισμών στην ευαίσθητη περιοχή. Άλλο ένα μειονέκτημά τους είναι ότι αφήνουν εκτεθειμένη και την περιοχή του πρωκτού, με αποτέλεσμα να «τραυματίζεται» από την τριβή της ραφής των παντελονιών.
  • Aν ύστερα από συχνή ή καθημερινή χρήση ψηλών τακουνιών αρχίζεις να πονάς στην πλάτη, θα πρέπει να διακόψεις να τα φοράς για ένα διάστημα και να το αναφέρεις στο γιατρό σου.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 169.