Μανούλα μετά τα 30: όλη η αλήθεια!

11.06.2015
Έχεις ήδη περάσει τα 30 κι ακόμη δεν έχεις αποκτήσει παιδάκι. Τι ισχύει και τι όχι; Τι συμβαίνει με τη γονιμότητά σου; Ο πανικός είναι δικαιολογημένος ή μήπως η ηλικία δεν είναι κάτι που πρέπει να σε προβληματίζει (τουλάχιστον για την ώρα).

Πολλοί θεωρούν την ηλικία των 30 και ύστερα ως τη σωστή ηλικία για μητρότητα. Πιθανότατα σε αυτή την ηλικία να έχεις αποκατασταθεί επαγγελματικά (ή τουλάχιστον αν βρίσκεσαι σε καλό δρόμο) και να έχεις κατασταλάξει σε έναν σύντροφο για τον οποίο είσαι σίγουρη και να έχεις θέσει γερές βάσεις για τη δημιουργία οικογένειας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα κακά νέα είναι πως μετά τα 30 ξεκινά η... μείωση της γονιμότητας.

Πριν σε πιάσει απόγωση και πανικός χαλάρωσε. Η διαδικασία αυτή δε γίνεται από τη μια στιμή στην άλλη, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως είσαι τόσο γόνιμη όσο στα 20. Μια γυναίκα μετά τα 30 είναι σε θέση να συλλάβει και να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη. Από την άλλη βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε κάποιες αλήθειες. Δεν έχει σημασία πόσο νέα νιώθεις αλλά μετά τα 35 τα αυγά σου γίνονται πιο... εύθραστα. Από την άλλη η εγκυμοσύνη σε κάθε ηλικία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Δες όλη την αλήθεια, τα υπέρ και τα κατά.

%PHOTO1%

Ορόσημο η ηλικία των 35

Είναι γεγονός πως η ηλικία τω 35 θεωρείται ορόσημο ανφορικά με την απόκτηση παιδιών. Στα πρώτα χρόνια μετά τα 30 οι πιθανότητες να αποκτήσεις παιδάκι είναι ελαφρώς μικρότερες σε σχέση με τα 25 ενώ ο κίνδυνος για αποβολή ή για ένα μωρό με σύνδρομο Down είναι ελάχιστα υψηλότερη. Τα πράγματα. ωστόσο, αρχίζουν κι αλλάζουν σημαντικά μετά τα 35.

Μετά την ηλικία αυτή αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για γεντικά προβλήματα γι΄αυτό και οι γυναικολόγοι συστήνουν αυξημένο αριθμό εξετάσεων πέρα από τις βασικές, όπως για παράδειγμα λήψη τριφοβλάστη ή αμνιοπαρακέντηση. Παράλληλα, μετά τα 30 αυξάνονται και τα ποσοστά των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ή του κινδύνου αποβολής. Δεν είναι τυχαίο που το μεγαλύτερο ποσοστό των έκτοπων κυήσεων παρατηρείται σε έγκυες άνω των 35 ετών. Το ίδιο συμβαίνει και με τις καισαρικές, που γίνονται κατά κόρον σε γυναίκες άνω των 30 ετών.

Ως προς τη γονιμότητα, είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα αλλά αν θέλεις να κάνεις και δέυτερο παιδάκι, καλό είναι να έχεις κάνει το πρώτο μέχρι τα 35 αν αυτό βέβαια είναι εφικτό και χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορείς ν΄αποκτήσεις παιδάκια και μετά την ηλικία αυτή. Απλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.

Ήξερες πως μετά τα 35 αυξάνεται η πιθανότητα για δίδυμα (με φυσιολογική σύλληψη); Γιατί συμβαίνει αυτό;

%PHOTO1%

Μετά τα 35 αυξλανονται οι πιθανότητες για δίδυμα. Το ήξερες;

Κι όμως ισχύει! Δεν είναι μόνο οι ορμονικές θεραπείες που αυξάνουν τις πιθανότητες για διδυμάκια αλλά και η ηλικία. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών έχουν αυξημένη την ορμόνη FSH που βοηθά την παραγωγή ωαρίων. Με την υψηλή FSH μπορεί να ωριμάσουν δύο ή και περισσότερα ωάρια οπότε γεννιούνται διδυμάκια ή και τρίδιμα κατά περίπτωση. Απίστευτο;

%PHOTO1%

Εν συντομία

Στα 30...

  • Η πιθανότητα σύλληψης σε κάθε ωορρηξία είναι στο 15%
  • Η πιθανότητα να συλλάβεις εντός ενός έτους 75%
  • Αυξάνεται η πιθανότητα να κάνεις δίδυμα
  • Αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής
  • Αυξάνεται η πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών
  • Αυξάνεται η πιθανότητα καισαρικής

Ωστόσο...

  • Είσαι πιο ώριμη & συνειδητοποιημένη
  • Πιθανότατα να έχεις σταθερό επάγγελμα και μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια
  • Έχεις ακόμη δυνάμεις & αντοχή
  • Είσαι ακόμη σε ηλικία που μπορείς να κάνεις παιδάκι