8 τρόποι για να κερδίσεις χρόνο και ηρεμία

19.09.2008
Υπάρχουν όμως κάποιοι έξυπνοι τρόποι που θα σου εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο για να τον αφιερώσεις στο πιο αγαπημένο σου πρόσωπο, τον εαυτό σου.

Τρέξιμο, λογαριασμοί και δουλειά, άγχος, ακρίβεια, χρέη, δανεικά, πάντοτε συνωστισμός μες το τραμ, και πάντα εκεί το κινητό χτυπά! Να μαγειρέψεις το πρωί, ν’ απλώσεις ότι έχει πλυθεί, να σιδερώσεις, να μαζέψεις, να σκουπίσεις πριν να’ ρθεί, μετά να πάμε στη λαϊκή και έπειτα ΟΤΕ, νερό, ΔΕΗ για να πληρώσω... Give me a break!

Στο παραπάνω στιχάκι που δανειστήκαμε από γνωστό καλοκαιρινό χιτ, αποτυπώνεται όλη η αγωνία της σύγχρονης γυναίκας που τρέχει και δεν φτάνει για να τα προλάβει όλα και να ικανοποιήσει τους πάντες. Δυστυχώς οι 24 ώρες της ημέρας δεν επαρκούν για να αφιερώσεις λίγο χρόνο και για σένα. Υπάρχουν όμως κάποιοι έξυπνοι τρόποι που θα σου εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο για να τον αφιερώσεις στο πιο αγαπημένο σου πρόσωπο, τον εαυτό σου.


  1. Μακριά από ουρές: γράψου άμεσα στην υπηρεσία e-banking της τράπεζάς σου. Έτσι, θα μπορείς να κάνεις online από το σπίτι ή τη δουλειά όλες τις τραπεζικές σου συναλλαγές. Έπειτα αγόρασε γραμματόσημα για να αποφύγεις την ουρά στα ΕΛΤΑ στέλνοντας απευθείας την αλληλογραφία σου.
  2. Βάλε πρόγραμμα στο νοικοκυριό: πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα φτιάξε ένα πρόγραμμα για το πόση ώρα θα αφιερώσεις στην κάθε δουλειά. Έτσι, δεν θα χάσεις όλη την ημέρα στο πλύσιμο ή το σφουγγάρισμα. Απλοποίησε κάποιες απ' τις διαδικασίες του νοικοκυριού: δεν χρειάζονται όλα τα ρούχα σιδέρωμα. Φρόντισε να μαγειρεύεις δυο-τρεις φορές την εβδομάδα για όλες τις υπόλοιπες μέρες. Εκτίμησε τον καταψύκτη σου. Επίσης, αν το αντέχει η τσέπη σου, κάλεσε ένα συνεργείο καθαρισμού τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Την πολύτιμη ώρα που άλλοι θα καθαρίζουν για σένα, μην κάθεσαι να τους επιτηρείς, κάνε μανικιούρ ή ασχολήσου με το αγαπημένο σου χόμπι.
  3. Έτοιμη για επιστροφές: το μπλουζάκι που αγόρασες δεν σου κάνει και πρέπει να το επιστρέψεις. Μην αφήσεις την τσάντα σπίτι. Έχε μαζί σου στο αμάξι το εμπόρευμα που πρέπει να αλλάξεις, ώστε όταν περάσεις έξω απ' το κατάστημα να το έχεις πρόχειρο.
  4. Όλα τα ραντεβού μεμιάς: ήρθε ο καιρός που πρέπει να πας τα παιδιά στον παιδίατρο, τον οδοντίατρο, τον κομμωτή. Κανόνισε όλα τα ραντεβού να γίνουν σε μία μέρα. Θα κουραστείς λίγο παραπάνω, αλλά θα εξοικονομήσεις ένα απόγευμα για να επισκεφτείς και εσύ τον γυναικολόγο για εκείνο το ξεχασμένο τεστ Παπ.
  5. Συγκέντρωσε όλες τις υποχρεώσεις σε ένα μέρος: πόσες φορές θυμάσαι ότι κάπου άφησες τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ εκείνο το εκκαθαριστικό της εφορίας θα έπρεπε να είναι στο σύνθετο; Για να εξοικονομείς πολύτιμο χρόνο, συγκέντρωσε όλα τα χρήσιμα έγγραφα και λογαριασμούς σε ένα σημείο-σταθμό μέσα στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό πάντα θα θυμάσαι που είναι το χαρτί που πρέπει άμεσα να βρεις και δεν θα σπας το κεφάλι και τα νεύρα σου με το που είναι κάθε τι.
  6. Σωστή βραδινή προετοιμασία: σίγουρα το μόνο που θες το βράδυ γυρνώντας σκοτωμένη απ’ τη δουλειά είναι να πέσεις για ύπνο. Προετοιμάζοντας όμως κάποια μικροπράγματα από το βράδυ γλυτώνεις πολύτιμο χρόνο το επόμενο πρωινό. Διάλεξε τα ρούχα της επόμενης μέρας, ετοίμασε το τραπέζι του πρωινού, φόρτισε το κινητό και θα γλυτώσεις τουλάχιστον μισή ώρα για χουζούρεμα το πρωί.
  7. Γρήγορα ψώνια: είτε για προμήθειες, είτε για ρούχα ή δώρα, φρόντιζε να ψωνίζεις μόνη σου και να κάνεις λίστα με το τι χρειάζεσαι. Αν έχεις γράψει τι πρέπει να ψωνίσεις, θα γλιτώσεις όχι μόνο χρόνο μπροστά απ’ τις βιτρίνες και τα ράφια του σούπερ- μάρκετ αλλά και πολύτιμα ευρώ.
  8. Πέτα την παλιά σου ατζέντα με τα χιλιάδες ονόματα και πάρε ένα παραδοσιακό rolodex (rolling index) ή ένα σύγχρονο I Phone, για να περάσεις όλες τις επαφές σου και να μην χάνεις χρόνο ψάχνοντας τηλέφωνα και διευθύνσεις.


Αν παρόλα αυτά, ακόμα δεν βρίσκεις χρόνο για σένα, πάρε άδεια, κλείσε εισιτήριο και πάμε Χαβάη, με μία ρόδα!