Εργασιακό άγχος: Πώς να το αναγνωρίσεις και πώς να το αντιμετωπίσεις

Εργασιακό άγχος: Πώς να το αναγνωρίσεις και πώς να το αντιμετωπίσεις
To άγχος είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει εκτός από τον προσωπικό και τον εργασιακό κόσμο των ανθρώπων. Ίσως και εσύ η ίδια να έχεις βιώσει άγχος, ένταση ή στρες λόγω της δουλειάς σου, ωστόσο μην ανησυχείς, γιατί δεν είσαι μόνη.

Στην πραγματικότητα, το στρες στο χώρο εργασίας αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποκορύφωμα τα επίπεδα ρεκόρ του εργασιακού άγχους από την πανδημία του COVID-19 και μετά. Παρακάτω θα διαβάσεις για τις αιτίες αυτού του φαινομένου και τι μπορείς να κάνεις για να το διαχειριστείς.

Ποιες είναι οι συχνές αιτίες του στρες στον εργασιακό χώρο

Το άγχος είναι μια φυσική ανθρώπινη απάντηση σε πράγματα που το μυαλό μας αντιλαμβάνεται ως απειλητικά – και είναι κάτι που όλοι νιώθουμε κατά καιρούς. Μεταξύ, των ευθυνών στη δουλειά και του σπιτιού, των προσωπικών σχέσεων και άλλων γεγονότων της ζωής, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να νιώθεις «στρες».

Ο λόγος για τον οποίο όλα μας φαίνονται πιο αστεία όταν είμαστε κουρασμένες

Ενώ διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο άγχος στο χώρο εργασίας, μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για το εργασιακό άγχος, σου συμβαίνουν γιατί:

  • έχεις ευθύνες πέρα από τον εργασιακό σου ρόλο
  • έχεις πάρα πολλές ευθύνες στον εργασιακό σου ρόλο
  • αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας σου
  • βιώνεις καταστάσεις όπου δεν έχεις κανέναν έλεγχο
  • αντιμετωπίζεις κάποιου είδους παρενόχληση ή διακρίσεις στη δουλειά
  • Φυσικά, ο καθένας βιώνει άγχος για διαφορετικούς λόγους, επομένως οι αιτίες του στρες στο χώρο εργασίας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Πώς να διαχειριστείς το άγχος στον χώρο εργασίας

Η διαχείριση του άγχους στο χώρο εργασίας μπορεί να φαίνεται σαν ένα θέμα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά στην πραγματικότητα η μείωση του εργασιακού άγχους απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες τους.

Σε μια μελέτη του 2018, οι ερευνητές διερεύνησαν τις ανάγκες πρόληψης του εργασιακού άγχους περίπου 15 εργαζομένων και προϊσταμένων από διαφορετικά επαγγέλματα. Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένα από τα πιθανά μέτρα πρόληψης του άγχους περιελάμβαναν πράγματα όπως μεταξύ άλλων το να υπάρχει επαρκές προσωπικό, σωστά κατανεμημένος φόρτος εργασίας, να γίνονται συχνά διαλείμματα και να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία.

Ωστόσο, μερικές φορές δεν είναι εφικτό για κάποιον να περιμένει τέτοιου είδους αλλαγές στο χώρο εργασίας προκειμένου να μετριάσει το εργασιακό του άγχος – ειδικά σε κλάδους που είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εξυπηρέτηση πελατών. Έτσι, παρακάτω θα διαβάσεις μερικά πιθανά «εργαλεία» που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος στο χώρο εργασίας σου:

Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης: Πώς να το εντοπίσεις και ποια είναι τα καλά νέα για την αντιμετώπιση του

Κίνηση: Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης είναι ωφέλιμος για το στρες, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του στρες που σχετίζεται με την εργασία.

Ενσυνειδητότητα: Η έρευνα δείχνει ότι η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της εργασιακής πίεσης και στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

Θεραπεία: Η θεραπεία με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης για να διαχειριστείς καλύτερα τα επίπεδα άγχους σου στη δουλειά.

Σύνδεση: Εάν αισθάνεσαι άγχος ή κουρασμένη στη δουλειά, μίλα στον διευθυντή σου και ενημέρωσέ τον για ότι σε επηρεάζει. Μπορεί επίσης να δημιουργηθούν ομάδες εργαζομένων για να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους αν αυτό φυσικά ταιριάζει στην κουλτούρα της εταιρείας σου.

Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορείς να ακολουθήσεις για να μειώσεις το άγχος που σχετίζεται με την εργασία σου, δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις αυτό το πρώτο βήμα. Εάν ανησυχείς ότι το άγχος από τη δουλειά σου έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σου, επικοινώνησε με το γιατρό σου για να συζητήσεις τα επόμενά σου βήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 28.04.2023 - 08:14