Αυτά τα 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους

Αυτά τα 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους
Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά σταθεροί, ευσυνείδητοι και ευχάριστοι μπορεί να βιώσουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο τα πέντε σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας -συναισθηματική σταθερότητα, εξωστρέφεια, ευσυνειδησία, δεκτικότητα και προθυμία για συνεισφορά- συσχετίζονται με την εργασιακή, κοινωνική και προσωπική ικανοποίηση κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι τα άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η εξωστρέφεια, είναι γενικά πιο ευτυχισμένα από άλλα, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές αν αυτό εξακολουθεί να ισχύει καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, παρά τις αλλαγές στα περιβάλλοντα ζωής και τις εμπειρίες, τα πέντε σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνεχίζουν να συνδέονται στενά με την προσωπική ικανοποίηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

«Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παρέμειναν εξίσου σχετικά με τη ζωή, την κοινωνική ή την εργασιακή ικανοποίηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων ή έγιναν ακόμη πιο αλληλένδετα σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στην ικανοποίηση από την εργασία», δήλωσε στο Healthline η Δρ. Manon van Scheppingen, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tilburg και μια από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

Όσα αποφασίζουν οι άλλοι για εσένα στα πρώτα δευτερόλεπτα της γνωριμίας σας

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία σε όλη μας τη ζωή

Για να κατανοήσουν καλύτερα το πώς μεταβάλλεται η σχέση μεταξύ προσωπικότητας και ικανοποίησης από τη ζωή καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα που προέρχονται από 9.110 Ολλανδούς.

Κατά τη διάρκεια 11 ετών, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν μεταξύ 16 και 95 ετών, ολοκλήρωσαν πολλαπλές έρευνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους - δεκτικότητα, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, προθυμία για συνεισφορά και συναισθηματική σταθερότητα - και την ικανοποίησή τους σε σχέση με τις κοινωνικές τους σχέσεις, τη σταδιοδρομία τους και τις ζωές τους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της ικανοποίησης από τη ζωή ήταν σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της, πράγμα που σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας εξακολουθούν να επηρεάζουν έντονα τη συνολική του ικανοποίηση από τη ζωή του.

Μάλιστα η συναισθηματική σταθερότητα – που βοηθά τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο τους με λιγότερο αρνητικό πρίσμα – ήταν, σύμφωνα με την Δρ. van Scheppingen ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας της ευτυχίας.

«Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συναισθηματική σταθερότητα – ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την αντιμετώπιση του στρες, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ευελιξία απέναντι στις προκλήσεις και τις αλλαγές – ήταν ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή και την καριέρα», είπε η Δρ. Janelle S. Peifer, ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι διαφορετικά γνωρίσματα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε διαφορετικές πτυχές της ζωής. Η ευσυνειδησία, για παράδειγμα, ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με την εργασιακή ικανοποίηση, ενώ η εξωστρέφεια είχε μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνική ικανοποίηση.

Είσαι εσωστρεφής & δεν κάνεις εύκολα φίλους; Κι όμως έχεις δυνατά σημεία!

Τα άτομα που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε οποιοδήποτε από τα πέντε σημαντικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, καθώς μεγάλωναν, βίωναν μεγαλύτερη ικανοποίηση αργότερα στη ζωή τους. Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο με τη δεκτικότητα. Όσοι έγιναν πιο ανοιχτοί καθώς μεγάλωναν, ανέφεραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί τείνουν να είναι ευφάνταστοι, περίεργοι και δημιουργικοί, λέει ο David Spiegel, MD, αναπληρωτής πρόεδρος ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Αν στον δρόμο τους βρουν καλές δυνατότητες, είναι πιο πιθανό να τις αξιοποιήσουν», λέει ο Δρ. Spiegel.

Επιπλέον, η σχέση μεταξύ συναισθηματικής σταθερότητας και εργασιακής ικανοποίησης ενισχύεται καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, κάτι που οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οφείλεται στο ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να αφήσουν θέσεις εργασίας που δεν τους καλύπτουν και να υποβάλουν αίτηση για πιο απαιτητικούς ρόλους.

«Με αυτόν τον τρόπο, η συναισθηματική σταθερότητα αλληλεπιδρά με το εργασιακό περιβάλλον για να συμβάλει όλο και περισσότερο στην ικανοποίησή μας σε αυτόν τον τομέα της ζωής», είπε η Δρ. van Scheppingen.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε το πώς άλλοι παράγοντες - όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, η εργασιακή κατάσταση και η υγεία - επηρεάζουν τόσο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όσο και την ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη τη διάρκεια της.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ των χαρακτηριστικών μας και των εμπειριών μας είναι πολύπλοκη και συνεχής», λέει η Δρ. Peifer.

Τελευταία τροποποίηση στις 30.03.2023 - 08:29