Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης: Πώς να το εντοπίσεις και ποια είναι τα καλά νέα για την αντιμετώπιση του

10.01.2023
Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης: Πώς να το εντοπίσεις και ποια είναι τα καλά νέα για την αντιμετώπιση του
Η επιστροφή στη δουλειά μετά τις γιορτές συνοδεύεται συχνά με ένα φιλόδοξο σχέδιο αποφάσεων για τη νέα χρονιά. Αν και είναι σημαντικό να θέτει κανείς στόχους για τον εαυτό του, οφείλει να γνωρίζει και τις ψυχικές αντοχές του καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εποχικών ασθενειών και του άγχους γενικότερα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση.

Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική με τίτλο «Burnout: A Guide to Identifying Burnout and Pathways to Recovery», επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο για την αντιμετώπιση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης, γνωστού και ως burnout.

Το νέο βιβλίο υποστηρίζει ότι είναι πιο εύκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί το burnout, ενώ προτείνει στους αναγνώστες ένα σύνολο εργαλείων για να βοηθήσουν τον εαυτό τους και να ξεπεράσουν την υπερκόπωση.

Ένας νέος τρόπος για να προσδιοριστεί η επαγγελματική εξουθένωση

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια διαισθητική κατανόηση του τι σημαίνει να αισθάνεσαι εξαντλημένος, αλλά η κλινική διάγνωση είναι πιο πολύπλοκη.

Ο Gordon Parker, συν-συγγραφέας του νέου βιβλίου και καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, είπε στο Healthline ότι αναλύοντας 40 χρόνια κλινικής έρευνας για την επαγγελματική εξουθένωση, κατέληξε ότι τα περισσότερα δεδομένα βασίζονται σε ένα τριαδικό μοντέλο, το οποίο ονόμασε «3D».

Αυτό το μοντέλο εξετάζει τρία συμπτώματα: εξάντληση, απώλεια ενσυναίσθησης και μειωμένη απόδοση στην εργασία.

Ο Parker αναφέρει στο βιβλίο ένα νέο μοντέλο, το οποίο εξετάζει τις υποκείμενες αιτίες και τον τρόπο επίλυσής τους.

«Πρώτον, συμβουλευόμαστε έναν ειδικό για να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση και έτσι να αποκλείσουμε άλλες ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη ή σωματικές καταστάσεις όπως η αναιμία», εξήγησε. «Στη συνέχεια, εντοπίζουμε τα ερεθίσματα. Το βιβλίο περιέχει ένα παράρτημα όπου οι αναγνώστες μπορούν να καταγράψουν αναγνωρισμένους παράγοντες όπως το εργασιακό άγχος, τη σύγκρουση ρόλων κ.λπ. και να σχεδιάσουν εποικοδομητικές στρατηγικές. Το βιβλίο προτείνει να συζητηθούν τα θέματα με συνεργάτες ή προϊσταμένους. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εφαρμοστούν στρατηγικές αποσυμπίεσης του στρες με τις καλύτερες να είναι η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τροποποιηθεί οποιοδήποτε προδιαθεσικό στυλ προσωπικότητας».

Ενώ ο Parker τονίζει ότι είναι δυνατό για οποιονδήποτε να επιστρέψει στο φυσιολογικό μετά από μια περίοδο εξάντλησης, για ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούνται σημαντικές αλλαγές.

«Μπορεί να αρκεί ένα διάλειμμα και μικροαλλαγές στην αναλογία ζωής/εργασίας», είπε. «Αν κάποιος έχει εξαντληθεί, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μια δραματικά διαφορετική καριέρα. Το βασικό μας εύρημα είναι ότι είτε κάποιος εξαντλείται ή έχει εξαντληθεί, η επιστροφή στην κανονική λειτουργία είναι εφικτή».

Η Dr Sabrina Romanoff, κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια και συγγραφέας στη Νέα Υόρκη, μίλησε στο Healthline για μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια μιας επικείμενης εξουθένωσης.

«Τα ψυχοκινητικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των στομαχόπονων, των πονοκεφάλων και του πόνου στο σώμα, μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται το στρες στο σώμα», εξήγησε η Romanoff. «Επειδή η εξάντληση σχετίζεται με την αντίληψη, θα επηρεαστεί ο τρόπος με τον οποίο το άτομο βλέπει τη δουλειά του. Κάποιος που έχει εξαντληθεί πιθανότατα θα αισθάνεται πιο κυνικός για τη δουλειά και τους ανθρώπους από τους οποίους περιβάλλεται. Με τη σειρά τους, μπορεί να απομακρυνθούν από τη δουλειά για να αντεπεξέλθουν και να γίνουν πιο απόμακροι. Η εξουθένωση μπορεί να εξαντλήσει τη συναισθηματική ενέργεια, αφήνοντας τα άτομα κουρασμένα».