Πότε πρέπει να σταματήσω να κάνω μπάνιο μαζί με το παιδί μου;

Πότε πρέπει να σταματήσω να κάνω μπάνιο μαζί με το παιδί μου;
(photo: @chrissyteigen)
Κάθε στιγμή με το παιδί σου είναι μαγική και μένει στη μνήμη σου για πάντα. Ίσως και εσύ να έχεις ακόμα τη μνήμη του να κάνεις μπάνιο μαζί με τα παιδιά σου για πρώτη φορά, να παρακολουθείς τα γεμάτα με περιέργεια μάτια τους και εκείνα να διαπιστώνουν πόσο τους αρέσει να βρίσκονται στο νερό.

Το μπάνιο με το παιδί σoυ μπορεί να είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για δεθείς μαζί του, με το 84% των γονέων να συμφωνούν ότι είναι ένας από τους καλύτερους ποιοτικούς χρόνους που περνούν με τα παιδιά τους. Οι ψυχολόγοι, επίσης, λένε ότι αυτή η πρακτική είναι κρίσιμη για τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού σου ωστόσο υπάρχει κάποια στιγμή που πρέπει να την αφήσεις πίσω.

Το μπάνιο μπορεί να είναι μια ευκαιρία να έρθεις κοντά στα παιδιά σου και εκείνα σε εσένα, καθώς μαθαίνουν πολλά βλέποντας και αντιγράφοντας την μαμά τους. Το μπάνιο του μωρού σου του διδάσκει τη σημασία της αφής και είναι ένας άλλος τρόπος να του δώσεις την αίσθηση της επαφής σώμα με σώμα.

{https://www.instagram.com/p/B_IZjJ8ploC/?img_index=1}

Το μπάνιο με τα παιδιά σου μπορεί, επίσης, να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τους διδάξεις σημαντικά μαθήματα για το σώμα τους και τον κόσμο γύρω τους. Παρακάτω είναι μερικά πράγματα που μπορείς να συζητήσεις μαζί τους κατά τη διάρκεια του μπάνιου:

Θετική εικόνα σώματος: Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να αισθάνονται άνετα με το σώμα τους, μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν μια θετική εικόνα με το δικό τους σώμα. Απόφυγε να κάνεις αρνητικά σχόλια για το σώμα σου ή το σώμα των παιδιών σου και αντ' αυτού, χρησιμοποίησε θετική γλώσσα για να τα περιγράψεις.

Ανατομία και διαφορές φύλου: Η ώρα του μπάνιου είναι μια τέλεια ευκαιρία να διδάξεις στα παιδιά σου τα διάφορα μέρη του σώματος και τις φυσικές και βιολογικές τους λειτουργίες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον χρόνο για να συζητήσεις τις διαφορές των φύλων και να βοηθήσεις τα παιδιά σου να καταλάβουν ότι το σώμα του καθενός είναι μοναδικό.

Κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί σου; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Αλλαγές στο σώμα: Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το σώμα τους θα υποστεί πολλές αλλαγές. Η ώρα του μπάνιου μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να συζητήσεις αυτήν την ιδέα και να βοηθήσεις τα παιδιά σου να καταλάβουν ότι η αλλαγή είναι ένα φυσικό κομμάτι της ζωής.

Επιστημονικά θέματα: Η ώρα του μπάνιου μπορεί επίσης να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μυήσεις τα παιδιά σου στις επιστημονικές έννοιες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις παιχνίδια και μπουρμπουλήθρες για να πυροδοτήσεις την περιέργειά τους και να τους διδάξεις πράγματα όπως η άνωση και η επιφανειακή τάση.

{https://www.instagram.com/p/Cjqom8GpRKg/}

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να σταματήσεις να κάνεις μπάνιο με τα παιδιά σου;

Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν και να παίρνουν στοιχεία από τα παιδιά τους. Αν τα παιδιά αρχίσουν να σχολιάζουν ή να νιώθουν άβολα γύρω από τους γονείς τους όταν είναι γυμνοί, τότε οι γονείς θα πρέπει να σταματήσουν να αλλάζουν ή να κάνουν μπάνιο μπροστά τους. Οι ειδικοί της ιατρικής πιστεύουν ότι εφόσον το γυμνό είναι μια συνήθεια μέσα στο σπίτι, δεν είναι τραυματικό για το παιδί και έχει τη συναίνεση του, τότε οι ενήλικες είναι εντάξει να κάνουν μπάνιο με τα παιδιά τους.

Ποια ζευγάρια ζωδίων κάνουν παιδιά με ξεχωριστές προσωπικότητες

Ο ψυχολόγος, Dr.Beyer, συμβουλεύει τους γονείς να σταματήσουν να κάνουν μπάνιο με τα παιδιά τους μόλις ξεκινήσουν το σχολείο — περίπου στην ηλικία των 5 ή 6 ετών. Επίσης, λέει ότι μπορείς να τα βοηθήσεις να αρχίσουν μόνα τους να κάνουν μπάνιο επιβλέποντάς τα στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποκτήσουν μια αίσθηση αυτονομίας και να μάθουν σημαντικές δεξιότητες υγιεινής.

{https://www.instagram.com/p/9jp-nqmgYi/}

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για να σταματήσεις να κάνεις μπάνιο με τα παιδιά σου γιατί χρειάζονται περισσότερη ιδιωτικότητα και προσωπικό χώρο καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Αυτό τα βοηθά να δημιουργήσουν υγιή όρια και ανεξαρτησία. Το μπάνιο με τα παιδιά σου μετά από αυτήν την ηλικία, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες και μπορεί ακόμη και να τους προκαλέσει δυσφορία.

Τελευταία τροποποίηση στις 05.05.2023 - 08:54