10 σημάδια που δείχνουν ότι αφιερώνεις υπερβολικό χρόνο στο να ευχαριστείς τους άλλους και πώς μπορείς να θέσεις τα όριά σου

10 σημάδια που δείχνουν ότι αφιερώνεις υπερβολικό χρόνο στο να ευχαριστείς τους άλλους και πώς μπορείς να θέσεις τα όριά σου
Είναι ωραίο να βοηθάς τους φίλους σου και να κάνεις πράγματα για τους άλλους, άλλωστε η φροντίδα και η συνεργασία είναι μερικές από τις πιο θετικές ιδιότητες της ανθρώπινης φύσης. Υπάρχει όμως κάτι σημαντικό εδώ. Όταν βάζεις συχνά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων πάνω από τις δικές σου, όμως, το θέμα φεύγει από την έννοια της προσφοράς και μεταφράζεται σε ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Παρακάτω θα διαβάσεις για τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι εστιάζεις υπερβολικά στο να ευχαριστείς τους άλλους και θα βρεις μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς να το αλλάξεις αυτό. Πώς μπορείς να ξέρεις ότι είσαι από τους ανθρώπους που θέλει να ευχαριστεί τους άλλους, υποβαθμίζοντας τις προσωπικές του επιθυμίες;

Ιδού 10 σημάδια που δει΄χνουν ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία και "χτυπούν" ένα καμπανάκι:

  1. Λες «ναι» σε τόσα πολλά πράγματα που καταλήγεις να νιώθεις υπερβολική ένταση ή άγχος
  2. Σου στοιχίζει ψυχολογικά το να λες «όχι» στους άλλους
  3. Αισθάνεσαι ότι προσελκύεις χειριστικούς και καταχρηστικούς
  4. Συχνά καταλήγεις να αισθάνεσαι αγανακτισμένη για το πόσα κάνεις για τους άλλους
  5. Θα κάνεις τα πάντα για να αποφύγεις τις συγκρούσεις
  6. Δεν δείχνεις στους ανθρώπους τον πραγματικό εαυτό σου
  7. Με το να ευχαριστείς τους άλλους νιώθεις ότι σε αγαπούν και σε εκτιμούν
  8. Συχνά αναλαμβάνεις το φταίξιμο, ακόμα κι όταν δεν φταις εσύ
  9. Θέλεις πραγματικά να σε συμπαθούν όλοι
  10. Μεγάλο μέρος του χρόνου σου αφιερώνεται στη φροντίδα των αναγκών των άλλων που σημαίνει ότι παραμελείς τις δικές σου ανάγκες

Πώς θέτεις, λοιπόν, τα όρια για να σταματήσεις να ευχαριστείς συνέχεια τους ανθρώπους;

Τα 5 στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα ενός "κλασάτου" ατόμου

Ιεράρχησε τις προτεραιότητές σου

Πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν να κάνουν τους άλλους χαρούμενους, έχουν περάσει τόσο καιρό αναζητώντας τις ανάγκες των άλλων, που δεν είναι σίγουροι τι έχει μεγαλύτερη σημασία για αυτούς πια.

Σκέψου τις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ προτεραιότητες. Πού θέλεις να ξοδέψεις τον χρόνο και την ενέργειά σου;

Γράψε μια λίστα με όλα τα πράγματα που κάνεις αυτήν τη στιγμή, διάβασε την προσεκτικά και αποφάσισε ποια είναι σημαντικά για εσένα και ποια όχι.

Διάβασε αυτό αν νιώθεις άσχημα όταν μιλάς για τα επιτεύγματα σου

Μη λες «ναι» τόσο εύκολα

Ένα πρακτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να κάνουν τους άλλους χαρούμενους, είναι η αδυναμία τους να πουν «όχι». Αντί να πεις «ναι» αμέσως, προσπάθησε να πεις «ίσως». Δεν είναι τόσο άβολο όσο το να λες «όχι», αλλά σου κερδίζει περισσότερο χρόνο για σκέψη. Χρησιμοποίησε φράσεις όπως:

  • Επίτρεψέ μου να επανέλθω για αυτό
  • Θα το σκεφτώ σοβαρά
  • Δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ, αλλά θα σε ενημερώσω
  • Πρέπει να ελέγξω μερικά πράγματα πριν αναλάβω αυτή τη δέσμευση

Ψάχνεις για ένα ευγενικό «όχι»; Δοκίμασε να πεις:

  • Δυστυχώς, δεν θα μπορώ να περάσω αυτή τη φορά
  • Ευχαριστώ για την ευκαιρία, αλλά δεν είναι κάτι που μπορώ να αναλάβω αυτή τη στιγμή
  • Έχω ήδη σχέδια, οπότε δεν θα τα καταφέρω

Μη δίνεις υπερβολικές εξηγήσεις ή ζητάς συγγνώμη

Το να έχεις μερικές βασικές φράσεις "έτοιμες" στο μυαλό σου μπορεί να είναι χρήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να σκέφτεσαι τόσο πολύ. Αλλά μη μπεις στον πειρασμό να εξηγήσεις υπερβολικά τις επιλογές σου. Ισχύουν και δεν απαιτούν αιτιολόγηση.

Η υπερβολική εξήγηση μπορεί να υπονομεύσει τις αποφάσεις σου. Άφησε τη «συγγνώμη». Δεν χρειάζεται να «λυπάσαι» που βάζεις πρώτα τις προτεραιότητες, τις ανάγκες και τα θέλω σου.

​Γιατί είναι τόσο δύσκολη η αποδοχή ενός κομπλιμέντου;

Διαφύλαξε τον χρόνο σου

Τα χρονοδιαγράμματα (σαν κι αυτά που είχαμε όταν πηγαίναμε σχολείο) μπορεί να είναι καλά για την προστασία και τον καθορισμό του χρόνου μας. Αν συχνά καταλήγεις να ξοδεύεις αλλού πολύ από τον χρόνο σου, υιοθέτησε μια παρόμοια στρατηγική αποκλεισμού χρόνου για να τον αφιερώσεις στην προσωπική σου ζωή.

Για παράδειγμα, όταν απαντάς στο τηλέφωνο σε έναν φίλο, ενημέρωσέ τον/την ότι έχεις μόνο 15 λεπτά για να μιλήσεις πριν χρειαστεί να φύγεις. Προστάτεψε και διαφύλαξε τον χρόνο για τον εαυτό σου και προγραμμάτισε το χρόνο που αφιερώνεις κάνοντας αυτό που θέλεις να κάνεις.

Και μην τρομάζεις. Όλα γίνονται. Απλά πρέπει πρώτα να αντιληφθείς ότι υπάρχει κάτι που θέλεις να αλλάξεις. Και μετά να περάσεις στην πράξη!

Τελευταία τροποποίηση στις 02.06.2023 - 09:04