Οι μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να μειώσεις το άγχος και να τονώσεις τη λίμπιντο

25.07.2022
Οι μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να μειώσεις το άγχος και να τονώσεις τη λίμπιντο
Οι συμβουλές μιας σεξοθεραπεύτριας

Έρευνες δεκαετιών έχουν δείξει ότι το περιβάλλον ζωής μας (μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων) παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχική μας υγεία. Η ζωή σε ένα ακατάστατο, αγχωτικό περιβάλλον έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (την ορμόνη του στρες) και αυξημένη καταθλιπτική διάθεση μεταξύ των γυναικών, ενώ το να κάνεις δουλειές όπως η τακτοποίηση και η οργάνωση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το πώς είναι διαμορφωμένο το σπίτι σου (και τι περιλαμβάνει) παίζει επίσης ρόλο στη διάθεσή σου. Εάν βρίσκεσαι συνεχώς σε ένα στενάχωρο περιβάλλον, κάθεσαι σε μια άβολη καρέκλα, περιτριγυρισμένη από ακαταστασία, πιθανότατα δεν θα αισθάνεσαι τόσο καλά όσο αν ήσουν σε μια άνετη καρέκλα, κοιτάζοντας πράγματα που προκαλούν χαρά.

Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλα μέρη της ζωής σου, συμπεριλαμβανομένης της λίμπιντο σου - Όταν το περιβάλλον μας δημιουργεί άγχος, είναι δύσκολο να θέλουμε να κάνουμε σεξ. Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα στο περιβάλλον μας, ειδικά πράγματα όπως τον πολιτισμό ή τους ανθρώπους γύρω μας, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με τα πράγματα στα οποία έχουμε τον έλεγχο—όπως ο φωτισμός, η καθαριότητα, οι ήχοι και άλλα πράγματα που επηρεάζουν τις αισθήσεις μας στους χώρους μας.

Είσαι αναβλητική; Απάντησε αυτές τις 3 ερωτήσεις για να μάθεις

Παρακάτω, θα βρεις μερικά πράγματα που θα λειτουργήσουν θετικά για την ευημερία σου:

Αντιμετώπισε την ακαταστασία σου
Η ακαταστασία μπορεί να είναι ένας σημαντικός...φονιάς της διάθεσης και μπορεί να προσθέσει άγχος - και είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται κάποιος για μια ευτυχισμένη ζωή στο σπίτι (ή σεξουαλική ζωή). Αν δυσκολεύεσαι να συμβαδίσεις με την ακαταστασία, προσπάθησε να κρατάς μια καθημερινή λίστα ελέγχου με μικρές εργασίες και να τους αφιερώνεις μόλις 15 λεπτά κάθε μέρα.

Πρόσθεσε φυτά στον χώρο σου
Τα οφέλη των φυτών για την ψυχική υγεία είναι γνωστά. Η κηπουρική και η φροντίδα των φυτών βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ τα ίδια τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συγκέντρωσής σου, να σε κάνουν πιο συμπονετική και να καταπραΰνουν. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το συμπαθητικό νευρικό σου σύστημα (το οποίο ελέγχει την απόκριση "πάλη ή φυγή") στην πραγματικότητα ηρεμεί με τα φυτά.

Περικύκλωσε τον εαυτό σου με φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων
Είσαι κάποια που απολαμβάνει να βλέπει φωτογραφίες σου και των ανθρώπων που αγαπάς; Μια έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι η αναδρομή σε παλιές φωτογραφίες είναι πιο χαλαρωτικό για το σύστημά σου από το διαλογισμό. Επιπλέον, η επανεξέταση των νοσταλγικών αναμνήσεων (όπως αυτές που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες) σε βοηθά να αισθάνεσαι συνδεδεμένη με τους αγαπημένους σου και προκαλεί συναισθήματα ζεστασιάς και άνεσης.

Άναψε μερικά κεριά
Ιδιαίτερες μυρωδιές μπορούν να πυροδοτήσουν δυνατές αναμνήσεις και συναισθήματα—και το άναμμα ενός κεριού μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τη διάθεσή σου σχεδόν αμέσως. Η εικόνα του ίδιου του κεριού μπορεί επίσης να είναι απίστευτα ηρεμιστική. Δοκίμασε αρώματα που αποδεδειγμένα αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου (όπως η λεβάντα, για παράδειγμα), και θα έχεις έναν υπέροχο συνδυασμό που θα σε βοηθήσει να ανεβάσεις τη διάθεσή σου.