3 όχι και τόσο προφανείς παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και την ψυχική σου υγεία

22.07.2022
3 όχι και τόσο προφανείς παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και την ψυχική σου υγεία
Τόσοι πολλοί παράγοντες είναι στενά συνυφασμένοι με την ψυχική μας υγεία και σχεδόν όλοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους χάρη στην εποχή του Covid. Ενώ πολλά από αυτά τα πράγματα είναι εκτός του ελέγχου μας, καθώς συνεχίζουμε να επιστρέφουμε σε μια αίσθηση κανονικότητας, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τις συνήθειες που μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν σκληρά για την ψυχική υγεία του κόσμου. «Υπάρχει αυτή η πανδημία όπου οι άνθρωποι αισθάνθηκαν μόνοι, απομονωμένοι και αποκομμένοι», λέει στο Womens Health Mag η Dr Sarah Gupta, ψυχίατρος στο Σαν Φρανσίσκο.

Παρακάτω η Dr. Gupta περιγράφει 3 από τους λιγότερο προφανείς παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και μοιράζεται εύκολες συμβουλές για να βεβαιωθείς ότι κάνεις ότι μπορείς για να προστατεύσεις τη συναισθηματική σου ευεξία.

COVID-19 και ψυχική υγεία: 5 τρόποι με τους οποίους έχουμε επηρεαστεί ύστερα από δυόμιση χρόνια πανδημίας

Oι φίλοι σου

Το 2022, δεσμευόμαστε να αγαπάμε τους φίλους μας, για πολλούς λόγους. Και ψηλά στη λίστα είναι η ψυχική μας υγεία. Επιπλέον: Ο αριθμός των φίλων που έχεις δεν είναι σημαντικός. Το κλειδί είναι να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους γύρω από τους οποίους μπορείς να είσαι ο πιο αυθεντικός εαυτός σου.

Η συμβουλή της Dr. Gupta

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σχετικά με το πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνεις με τους φίλους σου για να νιώσεις πληρότητα, ανανέωση και δύναμη, και στη συνέχεια να το πραγματοποιήσεις—ακόμα και αν είναι απλώς ένα δείπνο μία φορά το μήνα για να πείτε τα νέα σας, είναι κάτι που κάνει τη διαφορά.

Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία - Ιδού το πώς και το γιατί

Το γέλιο σου

Το να αφιερώνεις ώρες να γελάς με την αγαπημένη σου σειρά, μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο, αλλά αν σε κάνει να γελάς, μπορείς να το θεωρήσεις τουλάχιστον μια προσωπική νίκη (παίρνεις μπόνους αν το κάνεις με κάποιον φίλο ή φίλη).

«Το χαμόγελο και το γέλιο στέλνουν μηνύματα πίσω στον εγκέφαλό σου ότι, “Γεια, όλα είναι εντάξει. Μπορώ να ξεκουραστώ και να χαλαρώσω. Η ζωή είναι ωραία”», εξηγεί η γιατρός. «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το να είσαι σε αυτή την ξεκούραστη και χαλαρή κατάσταση, σε προστατεύει από το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες».

Η συμβουλή της Dr. Gupta

Βάλε ως στόχο να γελάς μια φορά την ημέρα (αυτή είναι μια πρόκληση αυτοβελτίωσης). Βάλε την αγαπημένη σου εκπομπή, κάλεσε έναν φίλο ή φίλη που έχει χιούμορ, κάνε scroll down στον αγαπημένο σου λογαριασμό με meme—κάτι που προσθέτει μια νότα ελαφρότητας στη μέρα σου.

4 τρόποι να πίνεις περισσότερο νερό

Η κατανάλωση νερού

H κατανάλωση αρκετού νερού είναι το κλειδί τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

«Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό και τα δάχτυλα των ποδιών είναι σε ήπια αφυδάτωση, το σώμα σου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι βρίσκεσαι σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση και αρχίζει να εκτοξεύει τις ορμόνες του στρες - ειδικά την κορτιζόλη», λέει η Dr. Gupta.

Η αυξημένη κορτιζόλη είναι γνωστό ότι συνδέεται με το άγχος, την κατάθλιψη και τις διαταραχές της διάθεσης.

H συμβουλή της Dr. Gupta

«Εάν αισθάνεσαι διψασμένη ή καταπονημένη, δοκίμασε να πιεις ένα ωραίο κρύο ποτήρι νερό», λέει η ψυχίατρος. «Και αν ξεχνάς να πίνεις νερό χρησιμοποίησε ένα τρόπο για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι το πόσιμο νερό είναι μέρος της αυτοφροντίδας σου».

Τελευταία τροποποίηση στις 07.05.2023 - 11:18