Τρως υπερβολικά όταν έχεις άγχος; Με ποιους τρόπους μπορείς να το περιορίσεις

18.07.2022
Τρως υπερβολικά όταν έχεις άγχος; Με ποιους τρόπους μπορείς να το περιορίσεις
Το φαγητό μπορεί μερικές φορές να φαίνεται ότι καταστέλλει τα συναισθήματά σου είτε αισθάνεσαι πλήξη, μοναξιά, κατάθλιψη ή ακόμα και άγχος. Το πρόβλημα είναι ότι όταν τρως επειδή έχεις άγχος είναι δύσκολο να το σταματήσεις και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Εάν προσπαθείς να διατηρήσεις το βάρος σου, το να τρως επειδή είσαι αγχωμένη, το κάνει πιο δύσκολο.

Το άγχος απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη και το φαγητό σε κάνει να νιώθεις καλύτερα — τουλάχιστον για λίγο. «Το φαγητό μπορεί να μας προσφέρει την ίδια ανταμοιβή και ευχαρίστηση που θα μας προσφέρουν ακόμη και τα φάρμακα», λέει στο Health η Melissa Majumdar, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Το μασούλισμα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως απόσπαση της προσοχής από οτιδήποτε σε αγχώνει.

Αλλά το να τρως για να καταστείλεις το άγχος - αντί για την πείνα - δεν είναι μια στρατηγική που κερδίζει. Είτε έχεις μια αγχώδη διαταραχή είτε αντιμετωπίζεις συνεχές στρες στη ζωή σου, μερικές απλές συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να τιθασεύσεις την κατανάλωση φαγητού λόγω στρες.

Στόχος η ισορροπία

Δεν είναι τα καρότα και το μπρόκολο που θα προτιμήσουν οι άνθρωποι όταν είναι αγχωμένοι αλλά είναι οτιδήποτε γεμάτο με ζάχαρη ή λίπος. Μάλλον δεν είναι πιθανό να καταπολεμήσεις το άγχος με κάτι σαν ψητό στήθος κοτόπουλου, λέει η Majumdar.

Οι επιλογές με ζάχαρη και λίπος μπορεί να μουδιάζουν τα συναισθήματα, αλλά αυξάνουν επίσης το σάκχαρο στο αίμα σου. Τότε μπορεί να αισθανθείς ξανά πεινασμένη και τρώγοντας είσαι σε τροχιά σύγκρουσης με περισσότερο στρες.

Αντί για πατατάκια, βάλε στόχο την ισορροπία πρωτεΐνης και φυτικών ινών

Επειδή τα σνακ όπως τα κράκερ μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για μερικούς ανθρώπους, αναγκάζοντάς τους να καταβροχθίσουν ένα ολόκληρο κουτί, η διαιτολόγος κατευθύνει προς πηγές υδατανθράκων όπως τα μούρα και το πεπόνι. Συνδύασε τα με βραστά αυγά, με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή τυρί cottage για πρωτεΐνη, προτείνει η Majumdar.

Κατανάλωνε τροφές σε τακτά χρονικά διαστήματα

Όσο περισσότερο μένεις χωρίς να φας, τόσο πιο πιθανό είναι να φας πάρα πολύ, είτε είσαι ανήσυχη είτε όχι.

Αντί να θέλεις να χορτάσεις με μιας, φάε ισορροπημένα γεύματα και σνακ κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Το να τρως τακτικά θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το μέγεθος της μερίδας σου και να περιορίσεις την επιθυμία να φας λόγω άγχους.

Φάε αργά και με σκοπό

Πάρε πολλές βαθιές αναπνοές πριν από κάθε γεύμα.

Άφηνε το πιρούνι (ή το κουτάλι) σου ανάμεσα στις μπουκιές.

Κάνε έναν απολογισμό του πόσο αγχωμένη είσαι πριν φας. Χρησιμοποίησε τη μέθοδο HALT, προτείνει η Majumdar. Σημείωσε εάν είσαι πεινασμένη, θυμωμένη, μόνη ή κουρασμένη για να αξιολογήσεις εάν τρως από ανάγκη ή λόγω των συναισθημάτων σου.

Δημιούργησε ένα ασφαλές διατροφικό περιβάλλον

Αυτό σημαίνει ότι δεν τρως μπροστά στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό σου. Αντίθετα, δοκίμασε να φας στο τραπέζι της κουζίνας ή, ακόμα καλύτερα, στην τραπεζαρία, όπου βρίσκεσαι μακριά από το γεμάτο φαγητό ψυγείο.

Άλλοι τρόποι για να βεβαιωθείς ότι το διατροφικό σου περιβάλλον είναι χρήσιμο και όχι βλαβερό: Άφησε το φαγητό μακριά αφού το σερβίρεις και μην αποθηκεύεις τα τρόφιμα σε μέρη που μπορείς να τα δεις.

Άλλαξε τη διαδρομή σου

Κυριολεκτικά. Αν νιώθεις άγχος, μην περάσεις από το αγαπημένο σου φαστφουντάδικο πηγαίνοντας σπίτι, προτείνει η Majumdar. Είναι σημαντικό να αλλάξεις τη σκέψη σου προς μη διατροφικούς τρόπους ψυχικής αποσυμπίεσης.