Γιατί συνεχίζω να αρρωσταίνω ενώ προσέχω όσο μπορώ την υγεία μου;

21.10.2020
Γιατί συνεχίζω να αρρωσταίνω ενώ προσέχω όσο μπορώ την υγεία μου;
Tι είναι αυτό που καθορίζει πραγματικά τη δύναμη του ανοσοποιητικού σου συστήματος και τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις να λειτουργεί καλύτερα;

Mερικές φορές μπορεί να αναρωτιέσαι «Γιατί συνεχίζω να αρρωσταίνω, αφού κάνω τα πάντα "σωστά" στην προστασία του οργανισμού μου»;

Η σύντομη απάντηση: Μπορεί να έχω ένα ελαφρώς ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. «Έχω μερικούς απόλυτα υγιείς ασθενείς που πάσχουν κάθε χρόνο από πέντε έως έξι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος – γνωστές και ως το κοινό κρυολόγημα ή πιο σπάνια η κλασική γρίπη - και άλλους με το ίδιο προφίλ υγείας που σχεδόν ποτέ δεν αρρωσταίνουν», λέει στο Health ο Holly Phillips, ιατρός από τη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του The Exhaustion Breakthrough. «Δεν φαίνεται δίκαιο και ειλικρινά δεν είναι».

Ακόμα περισσότερο, ορισμένα άτομα πιστεύεται επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε ορισμένες βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. «Οι ανοσολόγοι τους λένε ότι έχουν "υπερ-ανοσία" και το γενετικό τους προφίλ είναι το επίκεντρο ενός ολόκληρου πεδίου έρευνας» συμπληρώνει ο Δρ. Phillips.

Βλέπεις, η ανοσία σου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Η γενετική παίζει μεγάλο ρόλο, υποστηρίζει ο Paolo Boffetta, καθηγητής ιατρικής, αιματολογίας και ιατρικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι δημιουργείς ανοσία ενώ είσαι μικρό παιδί ή πιθανώς ακόμη και πριν γεννηθείς. «Υπάρχουν παράγοντες κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία και ίσως και στη μήτρα, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά δεν είναι πλήρως κατανοητοί», δήλωσε ο Δρ. Boffetta.

Μια ξεχωριστή θεωρία για το γιατί μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε ασθένειες είναι η υπόθεση υγιεινής, η ιδέα ότι με όσο περισσότερα βακτήρια και ιούς έρχεσαι σε επαφή ως παιδί, τόσο «πιο έξυπνο» γίνεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η σκέψη είναι ότι «το να κρατάς τα παιδιά επιπλέον καθαρά και να τα πνίγεις με το απολυμαντικό στο χέρι μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο Δρ. Phillips.

Επιπλέον, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το άγχος, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή υγιεινή, μπορούν όλοι να αποδυναμώσουν την ανοσολογική σου απόκριση και να οδηγήσουν σε συχνότερες λοιμώξεις, σημειώνει ο Δρ. Paolo Boffetta.

Πώς μπορείς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα;

Ακριβώς επειδή η ανοσία σου δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις πλήρως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχεις και να αρχίσεις να εγκαταλείπεις τις υγιεινές σου συνήθειες - το αντίθετο, στην πραγματικότητα.

Ξεκίνησε με μια ματιά στη διατροφή σου: Τα θρεπτικά συστατικά από φρούτα και λαχανικά, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και η βιταμίνη C, είναι απαραίτητα για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ο πολύς ύπνος και η άσκηση βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος - είτε αισθάνεσαι ότι αυτές οι υγιεινές συνήθειες λειτουργούν υπέρ σου είτε όχι.

Ο ύπνος είναι ένας χρόνος αποκατάστασης της υγείας για το σώμα. «Όταν κοιμάσαι, το σώμα σου απελευθερώνει ανοσοποιητικές πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ελέγχουν την απόκριση του σώματος στο στρες», δήλωσε ο Δρ. Phillips. «Έτσι, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υποπαραγωγή κυτοκινών και άλλων προστατευτικών ανοσοκυττάρων, αφήνοντάς σε πιο ευάλωτη σε μολύνσεις».

Το καλύτερο στοίχημά σου: Συνέχισε τις υγιεινές συνήθειες που έχεις ήδη εφαρμόσει και ίσως προσθέσεις μερικές ακόμη. Αλλά λάβε υπόψη ότι μόνο και μόνο επειδή φαίνεται να αρρωσταίνεις λίγο πιο συχνά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είσαι υγιής. Απλά, στην ουσία είσαι λίγο πιο επιρρεπής σε κάτι.