Πώς να διαχειριστείς το άγχος της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην εποχή του κορονοϊού

29.05.2020
Πώς να διαχειριστείς το άγχος της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην εποχή του κορονοϊού
Για πολλούς από εμάς, η ιδέα της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μετά την καραντίνα, δεν φαίνεται και τόσο ελκυστική. Όμως, καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα, η χρήση λεωφορείων, τρόλει, τραμ και μετρό είναι αναπόφευκτη. Οι μάσκες προσώπου και η τήρηση απόστασης είναι και οι δύο υποχρεωτικές επιλογές για λόγους ασφαλείας, αλλά τέτοια μέτρα ενδέχεται να μην μας εμποδίσουν να αισθανθούμε άγχος ή φόβο για τις πιθανές επιπτώσεις της επιστροφής στις δημόσιες συγκοινωνίες. Παρακάτω, ένας εκπρόσωπος του Anxiety UK μοιράζεται στο Harper’s Bazaar τις γνώσεις του σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης τυχόν ανησυχιών και άγχους που μπορεί να έχεις, αναφορικά με την επιστροφή στις μετακινήσεις σου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αρχικά χαλάρωσε τον εαυτό σου

«Για όσους αισθάνονται πανικοβλημένοι ή ανήσυχοι για την προοπτική της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, η συμβουλή μας θα ήταν να το κάνεις με ένα βήμα τη φορά. Χαλάρωσε σιγά σιγά τον εαυτό σου όσον αφορά στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς όταν έρθει η ώρα. Κάνε αρχικά τις μετακινήσεις σου σε ώρες μικρότερης αιχμής για να αποφύγεις πολύ κόσμο. Τήρησε τις κυβερνητικές συμβουλές για τις αποστάσεις και τις μάσκες και βεβαιώσου ότι όταν φτάσεις στον προορισμό σου θα πλύνεις τα χέρια σου».

Δώσε στον εαυτό σου χρόνο για να συνηθίσεις αυτήν την επόμενη φάση προσαρμογής

«Αυτή ήταν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή για πολλούς ανθρώπους και είναι κατανοητό να ανησυχείς λόγω αυτών των καταστάσεων. Το να κάνεις προσεκτικά βήματα προς την επιστροφή στην κανονική ζωή είναι σημαντικό και δεν χρειάζεται να βιαστείς. Ακριβώς όπως ήταν εντάξει να ανησυχείς σχετικά με την αντιμετώπιση της καραντίνας, είναι εξίσου εντάξει να ανησυχείς για την επόμενη φάση «προσαρμογής» και ότι μπορεί να φέρει αυτή. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσεις τη νέα έκδοση της ζωής σε αυτήν την επόμενη φάση της πανδημίας και ότι για πράγματα όπως το να είσαι ξανά έξω και να συνηθίσεις στα αυξημένα επίπεδα θορύβου και γενικά να είσαι πιο απασχολημένη, είναι κατανοητό, ότι θα χρειαστείς χρόνο».

Βρες τεχνικές αντιμετώπισης που να σου ταιριάζουν

«Εάν το βρίσκεις ευκολότερο να αντιμετωπίσεις το άγχος της μετακίνησης με τη μουσική ή ένα βιβλίο για να αποκολληθείς από το περιβάλλον σου, βρες κάτι που να το απολαμβάνεις και κάνε το. Αν αυτά δεν είναι για σένα, βρες κάτι άλλο για να αποσπάσεις το μυαλό σου, όπως ένα παιχνίδι στο κινητό σου. Σημαντικό είναι να κρατήσεις τα χέρια και τον εγκέφαλό σου απασχολημένο κατά τη διάρκεια της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι τεχνικές αναπνοής μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για αυτές τις περιόδους. Βρες μια στην οποία μπορείς να εστιάσεις και χρησιμοποίησε την μαζί με άλλες τεχνικές απόσπασης προσοχής, για να διατηρήσεις τον εαυτό σου ήρεμο εάν νιώθεις το άγχος σου να αυξάνεται στις δημόσιες συγκοινωνίες».

Μη διστάσεις να περιμένεις εάν το λεωφορείο / μετρό / τρόλει / τραμ, σου φαίνεται γεμάτο με κόσμο

«Εάν χρειάζεται να μετακινείσαι κατά τις ώρες αιχμής, το να ακολουθείς τις κυβερνητικές συμβουλές είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Η χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης. Εάν είναι δυνατόν, μετάφερε μαζί σου απολυμαντικό χεριών και χρησιμοποίησε το πριν την αποβίβαση σου σε μέσο μεταφοράς και αμέσως μετά την αποβίβαση σου. Όπου είναι δυνατόν, ακολούθησε τους κανόνες τήρησης απόστασης. Εάν το μέσο μεταφοράς σου φαίνεται ότι έχει συνωστισμό και αισθανθείς ανησυχία, αφιέρωσε 10 λεπτά, αν είναι δυνατόν και περίμενε το επόμενο».