Ποια είναι η ιδανική ώρα για να πίνεις τον πρώτο καφέ της ημέρας

27.05.2020
Ποια είναι η ιδανική ώρα για να πίνεις τον πρώτο καφέ της ημέρας
Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Περιέχει, ως γνωστόν, ένα πολύ δημοφιλές διεγερτικό που ονομάζεται καφεΐνη. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν ένα φλιτζάνι καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι πιο ωφέλιμο να περιμένουν λίγες ώρες πριν τον πρώτο καφέ της ημέρας. Παρακάτω θα δεις ποια θεωρείται, από τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα για να πιεις καφέ προκειμένου να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη του και να ελαχιστοποιήσεις τις παρενέργειές του.

Κορτιζόλη και καφές

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι - ή τρία - καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσουν ή λίγο μετά. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η κατανάλωση καφέ πολύ σύντομα μετά το ξύπνημα μειώνει τα ενεργειακά αποτελέσματά του, καθώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, βρίσκεται στο μέγιστο της εκείνη τη στιγμή.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση. Ρυθμίζει επίσης το μεταβολισμό σου, την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αρτηριακή πίεση.

Η ορμόνη ακολουθεί έναν ρυθμό ειδικά για τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, με υψηλά επίπεδα που κορυφώνονται 30-45 λεπτά μετά το ξύπνημα και μειώνονται με αργό ρυθμό καθ 'όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Πιστεύεται ότι η καλύτερη ώρα για να πιεις καφέ είναι από τα μέσα έως αργά το πρωί όταν τα επίπεδα κορτιζόλης σου είναι χαμηλότερα. Για τους περισσότερους ανθρώπους που σηκώνονται περίπου στις 6:30 π.μ., αυτή η ώρα είναι μεταξύ 9:30 και 11:30 π.μ.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο προτείνεται να καθυστερήσεις τον πρωινό σου καφέ είναι ότι η καφεΐνη από τον καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Η κατανάλωση καφέ όταν το επίπεδο της κορτιζόλης είναι στο μέγιστο του, μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενδέχεται να βλάψουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, προκαλώντας προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, της αυξημένης κορτιζόλης από την κατανάλωση καφέ. Επιπλέον, οι αυξήσεις στην κορτιζόλη που προκαλούνται από την καφεΐνη τείνουν να μειώνονται σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη.

Σε κάθε περίπτωση αν είσαι πρόθυμη να αλλάξεις την ιεροτελεστία του πρωινού σου καφέ, μπορεί να διαπιστώσεις ότι η καθυστέρηση της κατανάλωσης καφέ για μερικές ώρες μπορεί να σου δώσει περισσότερη ενέργεια.

Πόσο καφέ μπορείς να πίνεις κάθε μέρα;

Τα υγιή άτομα μπορούν να καταναλώνουν έως και 400 mg καφεΐνης ημερησίως, το ισοδύναμο, δηλαδή, περίπου 4 φλιτζανιών καφέ. Η σύσταση για εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες είναι 300 mg καφεΐνης ημερησίως, με κάποια έρευνα να συστήνει ότι το ασφαλές ανώτατο όριο είναι 200 ​​mg ημερησίως.

Αυτές οι συστάσεις για ασφαλή πρόσληψη καφεΐνης περιλαμβάνουν καφεΐνη από όλες τις πηγές. Άλλες κοινές πηγές καφεΐνης περιλαμβάνουν το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και ακόμη και τη μαύρη σοκολάτα.

Επίσης, η κατανάλωση καφέ 30-60 λεπτά πριν από την προπόνηση ή την αθλητική σου δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανάσχεση της εξάντλησης και στην αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Τέλος, λάβε υπόψη ότι τα διεγερτικά αποτελέσματα της καφεΐνης από τον καφέ μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου εάν καταναλώνεται πολύ κοντά στον ύπνο, καθώς και να αυξήσουν το άγχος σε μερικές περιπτώσεις.