7 σκέψεις που κάνουν συνήθως άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση

10.09.2018
7 σκέψεις που κάνουν συνήθως άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση
Εσύ; Τις κάνεις;

Σύμφωνα με έρευνες και ειδικούς, υπάρχουν τρόποι για να τονώσει κανείς την αυτοπεποίθησή του και -φυσικά- ξεκινούν από το μυαλό και από τον τρόπο σκέψης του καθενός. Ιδού μερικές σκέψεις που θα σε βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

1. Μην ανησυχείς αν δεν νιώθεις διαρκώς σίγουρη για τον εαυτό σου

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά ισχύει. Η Dr Alice Boyes, στο βιβλίο της The Healthy Mind Toolkit, υποστηρίζει ότι η αυτοπεποίθηση και η αυτοαμφισβήτηση είναι το ίδιο απαραίτητητες στον άνθρωπο. Η αμφιβολία, σύμφωνα με την Boyes, "μας προκαλεί να αμφισβητούμε τι τις πράξεις μας, μας προετοιμάζει νοητικά να αποδεχθούμε την αλλαγή, μας ωθεί να δουλέψουμε πιο σκληρά ή πιο διαφορετικά και μπορεί να μας οδηγήσει τελικά σε πιο συνεργατικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση ανθρώπων που διαφωνούν μαζί μας ". Άρα να γίνουμε "καλύτεροι άνθρωποι".

Αυτό το διάβασες; 5 τρόποι να κάνεις τους άλλους να σε ακούν όταν μιλάς

2. Φρόντισε για το αύριό σου

Η φροντίδα για το μελλοντικό σου εαυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, το να κάνεις τις αυριανές δουλειές από τώρα γιατί αύριο το πρόγραμμά σου είναι πιο γεμάτο, ή και πιο μακροπρόθεσμες, όπως για παράδειγμα το να γυμνάζεσαι περισσότερο για να είσαι πιο υγιής στο μέλλον. Η σκέψη και μόνο, προς αυτή την κατεύθυνση σου δίνει μεγαλύτερη ψυχική δύναμη και σιγουριά!

3. Κάνε εξάσκηση στην... παρηγοριά

Το να συνειδητοποιείς ότι υποφέρεις αλλα και να είσαι σε θέση να παρηγορείς τον εαυτό σου θα σε βοηθήσει να τον αποδεχτείς καλύτερα. Η υποστήριξη και η ευγένεια προς τον εαυτό σου, όταν έχεις κάνει λάθη, δεν θα ενισχύσει μόνο την αυτοεκτίμηση σου, αλλά και τα κίνητρα και τον αυτοέλεγχό σου, σύμφωνα με έρευνα που παραθέτει η ψυχολόγος Kelly McGonigal στο βιβλίο της, The Intense Willpower.

4. Μετονόμασε τις "αποτυχίες" ως "εμπόδια", "προκλήσεις", "ευκαιρίες" ή "εμπειρίες μάθησης"

Η μικρή αυτή ενέργεια θα μειώσει αμέσως το επίπεδο του στρες στο σώμα σου. Η μετονονομασία μίας και μόνο λέξης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σκέψεις με προσανατολισμό την επίλυση των όποιων προβλημάτων. Σύμφωνα με έρευνα, η ανάλυση παρελθόντων λαθών μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μελλοντική σου απόδοση. Βγάλε, λοιπόν την άσχημη λέξη "αποτυχία" από το νοητικό λεξικό σου, και εξασκήσου σε μια εποικοδομητική "νοοτροπία ανάπτυξης", όπως την αποκαλεί η ψυχολόγος Carol Dweck.

Διάβασε επίσης: Ένα λεπτό αρκεί για να μεταμορφωθείς στον καλύτερο εαυτό σου!

5. Μην υποθέτεις ότι άλλοι ξέρουν αυτά που γνωρίζεις

Ξέρεις τα καλύτερα μέρη για να βρεις φθηνά ρούχα; Τα ωράρια των καταστημάτων, τι δικαιολογητικά χρειάζεται για να βγάλεις διαβατήριο, πού πουλάνε το καλύτερο εκμέκ στην πόλη; Ξέρεις πόση άδεια δικαιούται ο καθε φίλος σου αλλά όλες τις τελευταίες τάσης της μόδας; Σκέψου όλες τις φορές που οι άλλοι ζήτησαν τη βοήθειά σου και μείνε στο ότι την πρόσφερες εύκολα! Δεν είναι δεδομένη η γνώση αυτή. Εσύ την έχεις. Να καμαρώνεις γι'αυτό!

6. Μάθε τις δυνάμεις σου

Σκέψου φιλοφρονήσεις και θετικά σχόλια που έχεις δεχθεί από άλλους. Παρατήρησε το πόσο απολαμβάνεις ή όχι ορισμένα είδη εργασιών. Αναλογίσου τον τρόπο με τον οποίο συνέβαλες σε μια κατάσταση και την έκανες καλύτερη. Επανάλαβε νοερά, ξανά και ξανά, μια επιυυχία σου. Η ανάμνηση και η απόλαυση θετικών εμπειριών από άλλους θα σε βοηθήσει να εσωτερικεύσεις τα δυνατά σημεία σου. Και στο τέλος να νιώσεις πιο σίγουρη για τον εαυτό σου.

7. Θυμήσου τον ανώτερο σκοπό σου και τις σημαντικές αξίες σου

Υπενθυμίζοντάς στον εαυτό σου τις πιο σημαντικές αξίες, τους στόχους και την αποστολή της ζωής σου, μπορεί να του δώσεις περισσότερη βούληση, επιμονή και αυτοπεποίθηση, λένε οι ειδικοί. Οι αξίες σου σε κρατούν προσανατολισμένη προς την σωστή κατεύθυνση.

Τώρα, εάν τίποτα από όλα αυτά δεν λειτουργήσει και νιώθεις θύμα συνεχών συναισθημάτων ανυπαρξίας ή αυτολύπησης, τότε, συμβουλέψου έναν ειδικό. Ένας καλός θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να πολεμήσεις τυχόν βαθιές αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου. Ναι, η θεραπεία απαιτεί χρόνο, χρήματα και προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο.