Γυμναστική για τεμπέλες

20.10.2008
Θέλεις να αδυνατίσεις και να φτιάξεις ένα σφιχτό κορμί; Έχεις όλη την καλή διάθεση, αλλά δεν έχεις την αντοχή και την όρεξη να σπαταλήσεις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο; Μην ανησυχείς. Υπάρχουν προτάσεις-λύσεις για να αδυνατίσεις και να σφίξεις γρήγορα, καταβάλλοντας την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια.

Θέλεις να αδυνατίσεις και να φτιάξεις ένα σφιχτό κορμί; Έχεις όλη την καλή διάθεση, αλλά δεν έχεις την αντοχή και την όρεξη να σπαταλήσεις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο; Μην ανησυχείς. Υπάρχουν προτάσεις-λύσεις για να αδυνατίσεις και να σφίξεις γρήγορα, καταβάλλοντας την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Το κόλπο λέγεται επισήμως "παθητική γυμναστική", αλλά μπορείς να το πεις και "γυμναστική για τεμπέλες".

Το σύστημα περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών μηχανημάτων που διατίθενται σε γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής και σαλόνια ομορφιάς. Ίσως να τα βρεις και με διαφορετικές ονομασίες από αυτές που αναφέρουμε, όμως ο τρόπος λειτουργίας τους είναι ίδιος.

Αν το αντέχει η τσέπη σου, μπορείς να αγοράσεις τα εν λόγω, θαυματουργά μηχανήματα είτε από το ίντερνετ, είτε από το κοντινότερο κατάστημα πώλησης συσκευών γυμναστηρίου.

Βέβαια, πρέπει να ξέρεις ότι η παθητική γυμναστική δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα οφέλη που προσφέρει η κανονική γυμναστική, όπως η βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας ή η ευλυγισία, αλλά μπορεί να σου εξασφαλίσει ένα καλλίγραμμο σώμα, χωρίς ίχνος κόπου και ιδρώτα.

Ηλεκτρική μυική διέγερση: αν και ως τεχνική είναι γνωστή αρκετές δεκαετίες τώρα, εντούτοις στην Αμερική έχει γίνει η τελευταία λέξη της μόδας. Στη χώρα μας έγινε αρχικά γνωστή στον τομέα της αισθητικής ως "σλέντερ-τόουν" (Slendertone) από την φίρμα των πρώτων συσκευών που χρησιμποιήθηκαν. Η λειτουργία της στηρίζεται στη μυική διέγερση με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού που προκαλεί δυνατές και βαθιές συσπάσεις των μυών. Δηλαδή, μιμείται τις φυσιολογικές κινήσεις των μυών του σώματος. Το σήμα αποστέλλεται στα νεύρα που ελέγχουν τους μυς, προκαλώντας μια φυσική σύσπαση.

Η μέθοδος είναι γνωστή και χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία εδώ και σαράντα χρόνια. Είναι ανώδυνη και ιδιαίτερα αποτελεσματική. Μάλιστα, η χρήση του ηλεκτρικού ερεθισμού μυών είναι πολύ ωφέλιμη στις φυσικοθεραπείες, για να ενδυναμώσει και να αποκαταστήσει την υγεία των μυών στους ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο αποκατάστασης από τραυματισμούς.

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στοχεύουν στις μεγάλες μυικές ομάδες, αλλά και σε μικρότερους μυς που είναι δυσκολότερο να γυμναστούν με με τη συμβατική άσκηση. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει μικρά επιθέματα συνδεδεμένα με ηλεκτρόδια τα οποία στερεώνονται πάνω στα σημεία που θέλουμε να τονόσουμε με ελαστικές ζώνες.

Εκτός του "Slendertone", οι συσκευές που στηρίζονται στον ηλεκτρικό ερεθισμό των μυών και κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έχουν πολλές και διαφορετικές ονομασίες όπως "body ultra fit", "bio shape up" ή "tone up". Κάποιες από αυτές τις συσκευές, σου επιτρέπουν να ρυθμίζεις την ένταση, τη συχνότητα και το χρόνο παύσης των ηλεκτρικών κενώσεων.

Τα οφέλη της ηλεκτρικής διέγερσης των μυών:

  • Σύσφιξη μυών
  • Λιποδιάλυση
  • Βελτίωση της κυκλοφορίας
  • Αποσυμφόρηση από την κατακράτηση υγρών
  • Εξαφάνιση της κυτταρίτιδας

Πλατφόρμες δόνησης: γνωστές ευρύτερα με την εμπορική ονομασία Πάουερ-πλέιτ(power plate). Πρόκειται για μία μέθοδο εκγύμνασης που βοηθά μικρούς και μεγάλους, ανεξάρτητα από τη φυσική τους κατάστασή και την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό. Η ιδέα του πάουερ-πλέιτ στηρίζεται στη αξιοποίηση της αντανακλαστικής αντίδρασης του οργανισμού στη δόνηση.

Η συσκευή αποτελείται από μια επίπεδη επιφάνεια και ένα μηχανισμό που δημιουργεί έντονες δονήσεις, οι οποίες μεταφέρονται στο σώμα του χρήστη που στηρίζεται πάνω στη συσκευή όρθιος ή με τα χέρια από θέση πρηνηδόν. Το ερέθισμα προκαλεί αντανακλαστικές συσπάσεις στους μύες, που ανάλογα με την συχνότητα του μηχανήματος, φτάνουν ακόμα και τις 50 ανά δευτερόλεπτο.

Αρχικά, μπορείς να χρησιμοποιείς το μηχάνημα για δέκα λεπτά ημερησίως, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Η άσκηση αυτής της μορφής απαιτεί μόνο το 1/3 του χρονικού διαστήματος που απαιτείται με τις συμβατικές μεθόδους με ελεύθερα βάρη και μηχανήματα αντίστασης. Στις πρώτες συνεδρίες, ζήτα απ' τον γυμναστή να σου δείξει ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για σένα.

Τα οφέλη της πλατφόρμας δόνησης:

  • Αποκατάσταση παθήσεων όπως το πάρκινσον, η οστεοπόρωση, η αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση
  • Αποκατάσταση τραυματισμών
  • Αντιγήρανση
  • Άμεση βελτίωση της δύναμης, τη μυϊκής αντοχής και τη γενικής ευκινησίας