Τι να αποφύγεις τις ημέρες που δεν κάνεις γυμναστική

14.01.2019
Τι να αποφύγεις τις ημέρες που δεν κάνεις γυμναστική
Οι κανόνες δεν ισχύουν μόνο τις ημέρες των προπονήσεων - μάθε όσα είναι καλύτερο να μην κάνεις όσο ξεκουράζεσαι

Είτε γυμνάζεσαι ανταγωνιστικά είτε απλά για να διατηρήσεις τον εαυτό σου σε φόρμα, ξέρεις πόσο αναγκαίες είναι οι ημέρες ανάπαυσης ή αλλιώς οι μέρες που παίρνεις το χρόνο σου για να ξεκουραστείς.

Οι ημέρες ξεκούρασης είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς επιτρέπουν στο σώμα σου να ανακάμψει. Χωρίς την κατάλληλη ανάπαυση, το σώμα και οι μύες σου δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να ανανεωθούν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες.

Δες και αυτό: Πώς η περίοδος επηρεάζει τις προπονήσεις σου

"Εάν δεν δώσουμε στο σώμα μας ημέρες ανάπαυσης, το άγχος αυξάνεται, όπως και τα επίπεδα της κορτιζόλης. Αυτό προκαλεί προβλήματα όπως η αποθήκευση λίπους, το πρόβλημα του θυρεοειδούς και άλλα ορμονικά προβλήματα", λέει η personal trainer Kyra Williams. "Όχι μόνο αυτό, αλλά ο εγκέφαλός μας πρέπει πραγματικά να παίρνει το χρόνο του μακριά από το γυμναστήριο ή τις προπονήσεις για να επικεντρωθεί σε άλλες πτυχές της ζωής μας."

Κορυφαίοι trainers μοιράζονται τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αποφύγεις τις ημέρες ξεκούρασης:

Μην αντικαταστήσεις τις ημέρες ανάπαυσης με ασκήσεις χαμηλής έντασης
Ακόμα κι αν η πλειοψηφία των ασκήσεων που κάνεις είναι χαμηλής έντασης, και πάλι χρειάζεσαι μια μέρα ανάπαυσης. "Η άσκηση χαμηλής έντασης μπορεί να είναι και αυτή επίπονη, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασής σου", λέει η Rachel Straub, συγγραφέας του Weight Training Without Injury. "Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό. Μην απορρίπτεις τη σημασία των ημερών ανάπαυσης. "

Δεν χρειάζεται να τρέχεις πέντε ημέρες την εβδομάδα για να χρειάζεσαι μια μέρα ξεκούρασης. Για παράδειγμα, αν κάνεις Pilates επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, είναι σημαντικό να έχεις μια ελεύθερη μέρα.

Αυτό το είδες; Πώς να κάνεις τη σωστή επιστροφή μετά από ένα διάλειμμα από τη γυμναστική

Μην εγκαταλείπεις το σχέδιο διατροφής σου
Όπως λέει και ο διαιτολόγος και ιδρυτής του Eat Right Fitness, Roger E. Adams, η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την ανάκαμψη. "Κατανάλωσε πρωτεΐνη, ειδικά μετά από τις έντονες προπονήσεις. Εάν κάνεις μακρόχρονη προπόνηση, όπως εκπαίδευση για μισό μαραθώνιο ή ακόμα και 10 χιλιόμετρα, ίσως χρειαστεί να αυξήσεις την πρόσληψη υδατανθράκων". "Αυτό θα διασφαλίσει ότι το σώμα σου έχει αρκετό γλυκογόνο (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες) για να τροφοδοτεί τις μεγάλες διαδρομές, τις βόλτες κ.λπ."

Από την άλλη, μην κάνεις υπερβολές με την υγιεινή διατροφή. Το να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου σνακ την ημέρα ανάπαυσής σου είναι επίσης σημαντικό.

Μην παραμελείς την πνευματική χαλάρωση
Εκτός από τη φυσική ανάπαυση, είναι επίσης σημαντικό να ξεκουράσεις και το μυαλό σου. "Το άγχος από τη δουλειά και τη ζωή μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές των αποδόσεων σου", προειδοποιεί ο Adams.

Την ημέρα ανάπαυσης, προσπάθησε να αποφύγεις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σου προκαλέσουν άγχος. Αν χρειαστεί, πες στους φίλους και την οικογένειά σου ποια μέρα πρόκειτα να αφιερώσεις αποκλειστικά στον εαυτό σου. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει κάθε πειρασμό να εστιάσεις σε κάτι άλλο πέρα από την ξεκούραση σου.

Διάβασε επίσης: Τελικά, είναι καλή ιδέα να γυμνάζεσαι όταν είσαι άρρωστη;