Γνωστό ως ο “πράσινος χυμός της Gen Z”, το matcha έχει γίνει το ρόφημα-επιλογή για τις influencers των social media. Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 202%. Το τσάι κερδίζει έδαφος, και ως λάτρης του, δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενη. Για μένα, το matcha προσφέρει ό,τι δεν μπορεί ο καφές. Η διαδικασία του ανακατέματος της σκόνης μέχρι να δημιουργηθεί ένας τέλειος αφρός είναι διασκεδαστική και η απαλή, γήινη γεύση του είναι ασυναγώνιστη.
Μπορείτε, λοιπόν, να φανταστείτε την απογοήτευσή μου όταν μια φίλη, βασιζόμενη σε wellness βίντεο, ανέφερε πως η συνήθειά μου με το matcha μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα σιδήρου μου. Έχοντας υπάρξει (είμαι απ'όταν θυμάμαι τον εαυτό μου και συχνά αγνοούσα τις συμβουλές της μητέρας μου για συμπληρώματα), δεν είχα καμία πρόθεση να επιστρέψω στα φακελάκια βιταμινών.
Τι είναι το matcha;
Το matcha προέρχεται από το φυτό του πράσινου τσαγιού, Camellia sinensis, και αλέθεται σε σκόνη. Τα φύλλα καλλιεργούνται σε σκιερό περιβάλλον, γεγονός που αυξάνει την παραγωγή χλωροφύλλης, δίνοντας στο matcha το έντονο πράσινο χρώμα του. Αυτό βοηθά το φυτό να αναπτύξει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και πιο έντονο προφίλ γεύσης.
Ποια είναι τα οφέλη του matcha στην υγεία;
Το matcha είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτικές χημικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, όπως τα bifidobacteria. Μια καλά μελετημένη πολυφαινόλη, η epigallocatechin gallate (EGCG), έχει ηρεμιστική δράση στο νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό όσοι πίνουν matcha συχνά δεν νιώθουν την ταραχή ή το άγχος που προκαλεί ο καφές, παρότι και τα δύο περιέχουν καφεΐνη. Επιπλέον, το matcha μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες, να μειώσει την “κακή” χοληστερίνη και να υποστηρίξει την αποτοξίνωση του ήπατος.
Πόσο συχνά μπορείς να πίνεις matcha;
Ένα φλιτζάνι matcha ισοδυναμεί περίπου με τρία φλιτζάνια πράσινου τσαγιού. Αν είσαι λάτρης του, καλό είναι να το καταναλώνεις με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Μπορεί το matcha να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου;
Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Το matcha περιέχει τανίνες, που δεσμεύονται με τον μη-αιμικό σίδηρο (ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές τροφές) και έτσι εμποδίζουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό, Επιπλέον, περιέχει κατεχίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που επίσης επηρεάζουν την πρόσληψη σιδήρου.
Πρέπει να αποφεύγουν το matcha όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου;
Όχι, δεν χρειάζεται να το αποφεύγουν εντελώς. Αντίθετα, καλό είναι να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C μαζί με τα γεύματά τους για να αυξήσουν την απορρόφηση σιδήρου από φυτικές τροφές, και να πίνουν matcha ανάμεσα στα γεύματα, μακριά από γεύματα πλούσια σε σίδηρο. Γι’ αυτό άλλωστε πολλά συμπληρώματα σιδήρου περιέχουν και βιταμίνη C, ο συνδυασμός αυτός αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.
Υπάρχει περίπτωση να πίνουμε υπερβολικά πολύ matcha;
Η ισορροπία είναι το κλειδί. Το matcha περιέχει καφεΐνη, και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και να προκαλέσει άγχος Προτιμάτε πάντα matcha οργανικής καλλιέργειας και ceremonial-grade (τελετουργικής ποιότητας).