Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του εντέρου

04.02.2022
Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του εντέρου
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα λιπαρά ψάρια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση κατά 41% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του εντέρου σε ασθενείς με διάγνωση της νόσου.

Οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν από την ασθένεια τρώγοντας λιπαρά ψάρια μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Gut, περιελάμβανε για περίοδο 10 ετών ανάλυση των ιατρικών δεδομένων 170.000 Αμερικανών, από τους οποίους οι 1.659 εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου. Από αυτούς, οι 169 πέθαναν ως αποτέλεσμα της νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 0,3 γραμμάρια ωμέγα-3 οξέων την ημέρα ήταν 41% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από 0,1 γρ. ημερησίως. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσοι αύξησαν την πρόσληψη τους σε 0,15 γρ. καθημερινά, ήταν 70% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν. Αντίστροφα, μια μείωση της πρόσληψης ωμέγα-3 κατά 0,15 γρ, συνδέθηκε με 10% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την ασθένεια.

H συνέχεια στο itrofi.gr