Τι πρέπει να γνωρίζεις όταν επιλέγεις εναλλακτικές λύσεις γάλακτος

07.02.2022
Τι πρέπει να γνωρίζεις όταν επιλέγεις εναλλακτικές λύσεις γάλακτος
Όσα πρέπει να λάβεις υπόψη όταν περιπλανείσαι στον διάδρομο των γαλακτοκομικών προϊόντων

Τα τελευταία χρόνια, οι επιλογές μη γαλακτοκομικού γάλακτος έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα. Από ζητήματα ανοχής στη λακτόζη μέχρι βίγκαν ή χωρίς γαλακτοκομικά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αυτές οι εναλλακτικές λύσεις αυξάνονται σε δημοτικότητα μεταξύ των αγοραστών. Αλλά πώς αυτές οι εναλλακτικές λύσεις συγκρίνονται με το βασικό αγελαδινό γάλα;

Το αγελαδινό γάλα παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή, ειδικά για τα παιδιά. Το αγελαδινό γάλα προσφέρει μια καλή ισορροπία φυσικών θερμίδων από λίπος, πρωτεΐνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη D και το ασβέστιο, παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά για ανάπτυξη και ανάπτυξη. Οι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις είναι ενισχυμένες με πρόσθετο ασβέστιο και βιταμίνη D που απαντώνται φυσικά στα γαλακτοκομικά, αλλά τι γίνεται με άλλα διατροφικά στοιχεία όπως θερμίδες και πρωτεΐνη;

Η διαιτολόγος Julia Zumpano εξηγεί τις διαφορές μεταξύ όλων αυτών και ποιες συμβουλές πρέπει να έχεις κατά νου όταν επιλέγεις μία εναλλακτική.

Οι τροφές που καταπολεμούν την κούραση

Γιατί να επιλέξεις μια εναλλακτική λύση γάλακτος;
Αν και το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η επιλογή ενός εναλλακτικού γάλακτος μπορεί να είναι μια καλή επιλογή εάν:

Έχεις αλλεργία στο γάλα
Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη
Έχεις διατροφικούς περιορισμούς, επειδή ακολουθείς μια vegan ή χορτοφαγική δίαιτα
Ανησυχείς για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του γάλακτος από πρόσθετα αντιβιοτικά και ορμόνες.

Γάλα αμυγδάλου
Μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις για μη γαλακτοκομικά, το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε ενώ είναι χαμηλότερο σε θερμίδες από το αγελαδινό (ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη περιέχει γενικά 30-45 θερμίδες και 2 γραμμάρια λίπους). Είναι επίσης δημοφιλές για μαγειρικούς σκοπούς και ως προσθήκη στον πρωινό καφέ. Εάν έχεις αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, προφανώς θα πρέπει να αποφύγεις το γάλα αμυγδάλου. Παρέχει ελάχιστη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, οπότε αν πίνεις γάλα αμυγδάλου, φρόντισε να αναπληρώσεις αυτά τα θρεπτικά συστατικά αλλού.

Γάλα κάσιους
Εάν είσαι vegan ή έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, το γάλα κάσιους είναι μια άλλη εναλλακτική λύση με βάση τους ξηρούς καρπούς που έχει μια πλούσια, κρεμώδη γεύση. Το γάλα από κάσιους είναι γεμάτο με βιταμίνη Ε, όπως το γάλα αμυγδάλου, και είναι χαμηλό σε θερμίδες (ένα φλιτζάνι γάλα χωρίς ζάχαρη περιέχει συνήθως μεταξύ 25-35 θερμίδες), χοληστερόλη και ζάχαρη. Ενώ το γάλα κάσιους που βρίσκεται στα καταστήματα είναι, όπως και άλλες επιλογές, συνήθως εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και ασβέστιο, στερείται φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Και, τέλος, όπως και το γάλα αμυγδάλου, το γάλα κάσιους είναι απαγορευτικό για όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.

Γάλα σόγιας
Μια πολύ δημοφιλής μη γαλακτοκομική επιλογή, η εναλλακτική λύση γάλακτος φυτικής προέλευσης είναι χωρίς χοληστερόλη, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε πρωτεΐνες. Είναι επίσης μια άλλη εξαιρετική επιλογή χωρίς λακτόζη και είναι επίσης εξαιρετική για τις ανάγκες μαγειρέματος. Ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη περιέχει συνήθως περίπου 80-90 θερμίδες, 4 γραμμάρια λίπους και 9 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αλλά το γάλα σόγιας, ειδικά αν είναι ζαχαρούχο, μπορεί να είναι υψηλό σε θερμίδες.

Γάλα ρυζιού
Πέρα από το ότι είναι εναλλακτική λύση γάλακτος για καταναλωτές με αλλεργίες (καρύδια, σόγια ή λακτόζη), έχει πιο γλυκιά γεύση που συνήθως σημαίνει λιγότερα πρόσθετα ζάχαρης. Και, όπως και άλλες εναλλακτικές λύσεις, είναι καλά ενισχυμένο με άλλα θρεπτικά συστατικά. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι το γάλα ρυζιού μπορεί να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και θερμίδες (περίπου 120-140 θερμίδες και 3 γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι) ενώ έχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Γάλα βρώμης
Μια πιο πρόσφατη, μοντέρνα προσθήκη στις επιλογές μη γαλακτοκομικού γάλακτος, το γάλα βρώμης παρασκευάζεται από βρώμη, νερό και πρόσθετα συστατικά. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του γάλακτος βρώμης για όσους έχουν διατροφικούς περιορισμούς ή τροφικές ευαισθησίες είναι ότι είναι φυσικά απαλλαγμένο από γαλακτοκομικά, λακτόζη, σόγια και ξηρούς καρπούς. Όπως πολλές άλλες μη γαλακτοκομικές επιλογές, το γάλα βρώμης γενικά συνοδεύεται από πρόσθετο ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Α και ριβοφλαβίνη. Επίσης, έχει συνήθως λίγο περισσότερη πρωτεΐνη (περίπου 3-5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) και φυτικές ίνες από άλλες εναλλακτικές λύσεις. Το γάλα βρώμης έχει συνήθως περισσότερους υδατάνθρακες και θερμίδες από άλλες φυτικές επιλογές, με ένα φλιτζάνι από τις περισσότερες μάρκες να προσθέτει έως και 100 θερμίδες ή περισσότερες.

Ποια επιλογή γάλακτος είναι η καλύτερη για εσένα;
«Εάν θέλεις να μεγιστοποιήσεις ορισμένες βιταμίνες ή θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε ή ριβοφλαβίνη, μπορείς να συγκρίνεις ορισμένες μάρκες και να βρεις την υψηλότερη αξία αυτού που ελπίζεις να πετύχεις», λέει η Zumpano.