Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Ιδού 6 απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις σου

03.02.2020
Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Ιδού 6 απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις σου
Μερικά πράγματα που καλό είναι αν γνωρίζεις πριν πάρεις την τελική απόφαση

λο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται vegan. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το να γίνει κάποιος vegan είναι ίσως ο "μοναδικός τρόπος" για να σωθεί ο πλανήτης. Και αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψη ότι συχνά τα εκτρεφόμενα ζώα είναι γεμάτα ισχυρά αντιβιοτικά που ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Αλλά τι γίνεται αν αισθάνεσαι φόβο από την ιδέα να ακολουθήσεις έναν vegan τρόπο ζωής; Παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις σε όλες τις πιθανές απορίες.

Δες και αυτό: Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως κρέας για έναν μήνα

Πρέπει να γίνεις πρώτα χορτοφάγος και μετά vegan;

Ορισμένοι προτείνουν να μπείς σιγά σιγά σε αυτό τον τρόπο ζωής, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται κάποιο μεταβατικό στάδιο. Η επιλογή εξαρτάται από τις συνήθειές σου.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τις αρνητικές απαντήσεις από οικογένεια και φίλους που αγαπούν το κρέας;

Αποστόμωσε τους με ευγένεια - και νόστιμο φαγητό. Αντιμετώτισε τους ανθρώπους με καλοσύνη και μαγείρεψε για εκείνους. Το να τους δείξεις πόσα νόστιμα φαγητά υπάρχουν χωρίς να έχεις χρησιμοποιήσει ζωικά προϊόντα, είναι μια πραγματικά όμορφη χειρονομία που σταματά τους ανθρώπους να είναι επιθετικοί και τους βοηθά να δουν ότι το vegan φαγητό είναι νόστιμο. Να έχεις ενσυναίσθηση στους ανθρώπους που εκφράζουν αρνητικές αντιλήψεις, γιατί τις περισσότερες φορές απλώς φοβούνται το άγνωστο. Αντιμετώπισε τέτοιες συναντήσεις ως ευκαιρία για να μεταδώσεις τις γνώσεις σου, χωρίς να γίνεσαι πιεστική και διδακτική.

Αυτό το είδες; 8 Superfoods που τονώνουν και “χτυπούν” το άγχος

Πώς μπορείς να σιγουρευτείς ότι παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη;

Η έλλειψη πρωτεϊνών είναι σπάνιο φαινόμενο στον δυτικό κόσμο. Εάν μάθεις να κάνετε τους σωστούς συνδυασμούς, μπορείτε να λαμβάνεις πρωτεΐνη ακόμα και εάν δεν καταναλώνεις ζωικά προϊόντα. Μπορείς να συνδυάσεις:

Όσπρια + δημητριακά (πχ ρεβίθια + πιλάφι, φακές + πλιγούρι)

Όσπρια + ταχίνι (χαλβά μετά τα φασόλια, χούμους)

Τι γίνεται με τις βιταμίνες και τα μέταλλα;

Εάν γίνεις vegan, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις αρκετή βιταμίνη Β12 – που κανονικά λαμβάβεις από το κρέας, τα αυγά και τα ψάρια. Μπορείς να πάρεις Β12 από εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά για πρωινό, ροφήματα και εκχυλίσματα ζύμης. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις ένα συμπλήρωμα B12, το οποίο μπορείς να αγοράσεις στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Διάβασε επίσης: Αγαύη ή μέλι; Τι να διαλέξω αντί για ζάχαρη, και γιατί;

Τι πρέπει να κάνεις εάν έχεις μια ταλάντευση και πραγματικά χρειάζεσαι λίγο κρέας;

Η αποχή από τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις υφές του κρέατος μπορεί να είναι δύσκολη. Ίσως να πιάσεις τον εαυτό σου να λαχταράει ένα σάντουιτς με μπέϊκον ή ένα μπάρμπεκιου. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα είναι εύκολο να αναδημιουργήσεις τις γεύσεις και τις υφές του κρέατος με φυτικά τρόφιμα.

Είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος σε μια διατροφή vegan;

Ένα καλό πρόγραμμα vegan διατροφής μπορεί να σου παρέχει όλες τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να σου προσθέσει ή να σου αφαιρέσει κιλά. Όντας vegan δεν σημαίνει ότι είσαι σε δίαιτα.