Ποιες είναι οι τροφές που θεωρούνται υγιεινές αλλά μπορεί να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία σου

28.03.2020
Ποιες είναι οι τροφές που θεωρούνται υγιεινές αλλά μπορεί να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία σου
Το να τρως υγιεινά είναι απλώς θέμα αντίληψης. Δυστυχώς, η βιομηχανία τροφίμων δυσκολεύεται μερικές φορές να γνωρίζει πραγματικά τι είναι υγιές και τι δεν είναι, τοποθετώντας παραπλανητικές διαφημίσεις και ετικέτες σε ότι είναι, στην πραγματικότητα, junk food.

Aς δούμε λοιπόν ποιες τροφές μπορεί να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία σου, παρόλο που ισχυρίζονται ότι είναι υγιείς.

Χυμοί φρούτων

Μα γιατί; Αφού έχει χυμό πορτοκαλιού! Για δεκαετίες, η βιομηχανία τροφίμων έχει πουλήσει χυμούς φρούτων και smoothies ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση αντί για τα κανονικά φρούτα. Και δεν είναι μόνο ότι περιέχουν την ίδια ποσότητα σακχάρων με τα αναψυκτικά, αλλά επίσης, δεν περιέχουν βιταμίνες αλλά κενές θερμίδες που δεν θα σου δώσουν ενέργεια.

Προτίμησε τα κανονικά φρούτα. Εάν σου αρέσουν πολύ οι χυμοί, μπορείς να φτιάχνεις στο σπίτι, αλλά να θυμάσαι ότι εξακολουθούν να περιέχουν πολύ περισσότερα σάκχαρα από το να φας απλώς το φρούτο.

Γάλα

Σε αντίθεση με αυτό που ίσως να πιστεύεις, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα του δεν είναι τόσο απαραίτητα για τη διατροφή σου. Αν και το γάλα περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D που απορροφούνται από τον οργανισμό, εάν καταλανώνεις πολλά από αυτά, ίσως υπερβείς τις καθημερινές θερμίδες που χρειάζεσαι. Και αν είσαι ενήλικας, ίσως μπεις σε περιπέτειες εάν τρως επίσης τακτικά κρέας και αυγά.

Σκέψου τη διατροφή σου και αποφάσισε αναλόγως σχετικά με την ποσότητα γάλακτος που καταναλώνεις. Υπάρχουν άλλες πηγές βιταμίνης D, πρωτεΐνης και ασβεστίου που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου χωρίς να παίρνεις θερμίδες από το γάλα.

Τόνος

Οι ισπανικές αρχές συνέστησαν πρόσφατα να μην καταναλώνουν καμία μορφή τόνου τα παιδιά κάτω των 10 ετών και οι έγκυες γυναίκες. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που υπάρχουν στον τόνο, το οποίο είναι ένα τοξικό μέταλλο που μπορεί να προκαλέσει νευρικές, πεπτικές ή ανοσολογικές ασθένειες.

Περιόρισε την κατανάλωσή σου και επίλεξε ψάρια που προέρχονται από καθαρά νερά.

Ψωμί ολικής άλεσης

Το ψωμί είναι αρκετά πλούσιο σε θερμίδες και φτωχό σε βιταμίνες, ακόμα και σε φυτικές ίνες. Το κομμένο σε φέτες άσπρο ψωμί περιέχει ήδη μέχρι 3 γρ. ζάχαρης ανά φέτα, αλλά το ψωμί ολικής άλεσης χρησιμοποιεί ακόμα περισσότερη ζάχαρη για να καλύψει την πίκρα από το αλεύρι ολικής άλεσης.

Το ψωμί σε μέτριες ποσότητες είναι ένα καλό συμπλήρωμα για τη διατροφή σου, αλλά είναι καλύτερα αν μπορείς να αγοράζεις ψωμί χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, ειδικά εάν είναι με 100% σιτάρι.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ίσως ένα από τα πιο υγιεινά λάδια που μπορείς να καταναλώσεις. Δυστυχώς, όταν οι άνθρωποι μιλάνε για το ελαιόλαδο, συχνά ξεχνούν ότι τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη προέρχονται από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα μπουκάλια με την ένδειξη «καθαρό ελαιόλαδο» περιέχουν επεξεργασμένο λάδι που ναι μεν θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά είναι επίσης χαμηλότερο σε θρεπτικά συστατικά και συσκευάζεται με χημικά.

Περιόρισε λοιπόν την κατανάλωση ελαιολάδου σε περίπου 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα και αγόρασε μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.