10 τρόποι για να γλιτώσεις θερμίδες

30.04.2016
Απόλαυση χωρίς στερήσεις αλλά με λιγότερες θερμίδες και λιγότερες (στομαχικές) ενοχλήσεις…
  1. Πριν κάτσεις στο τραπέζι, πιες 1-2 ποτήρια νερό: το νερό αυξάνει το περιεχόμενο του στομάχου και ελαττώνει την πείνα.
  2. Περιόρισε την κατανάλωση ορεκτικών: δεν χορταίνουν, αυξάνουν την επιθυμία για περισσότερο φαγητό.
  3. Άρχισε το γεύμα με σαλάτα λαχανικών: τα λαχανικά περιορίζουν την πείνα, αυξάνουν το κορεσμό, μειώνουν την απορρόφηση λιπαρών.
  4. Αφαίρεσε από το ψημένο κρέας πέτσες και ορατό λίπος: γλιτώνεις πολλές θερμίδες, περίπου 90 για κάθε 10 γραμμάρια λίπους που απομακρύνεις.
  5. Κόψε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και άπλωσέ τα στο πιάτο σου: το πιάτο γεμίζει με λιγότερο φαγητό, η μερίδα φαίνεται μεγαλύτερη, το «μάτι χορταίνει».
  6. Μην τρως με τα χέρια: χρησιμοποιώντας μαχαιροπίρουνο τρως πιο αργά και δίνεις χρόνο στον εγκέφαλο για να αντιληφθεί εγκαίρως ότι δεν πεινάει πλέον.
  7. Μάσα καλά, δέκα φορές την κάθε μπουκιά: η καλή μάσηση διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει τον κορεσμό και εμποδίζει την υπερφαγία.
  8. Μην προσθέτεις επιπλέον αλάτι: το αλάτι διεγείρει τη γεύση και αυξάνει την επιθυμία για φαγητό, αλκοόλ, αναψυκτικό και γλυκό.
  9. Βάλε εγκαίρως «φρένο» σε αλκοόλ και σακχαρούχα αναψυκτικά: οι υγρές θερμίδες δεν προκαλούν κορεσμό της πείνας, ενώ αποθηκεύονται ευκολότερα ως σωματικό λίπος.
  10. Προτίμησε για επιδόρπιο φρούτο: ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό, χωρίς να σε επιβαρύνει με πολλές επιπρόσθετες θερμίδες.

Η στρατηγική για λιγότερες θερμίδες: Περιορισμένες μερίδες, μικρές μπουκιές φαγητού, αργό μάσημα. Περισσότερα λαχανικά, λιγότερα ορεκτικά, κρέας και αμυλούχα. Αρκετό νερό, λίγο αλκοόλ με μικρές γουλιές, καθόλου σακχαρούχα αναψυκτικά. Για επιδόρπιο, φρούτο αντί για γλυκό. «Όχι!» στη δεύτερη μερίδα και στο διαρκές τσιμπολόγημα.

Τι θα πιεις;

Ελληνικό κρασάκι, φυσικά, όπως επιτάσσει το έθιμο! Είναι μέρος της παράδοσης, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αποτελεί ταιριαστό σύντροφο των αμνοεριφίων και των πασχαλινών σπεσιαλιτέ. Με το αρνάκι και το κατσικάκι στη σούβλα ή στο φούρνο ταιριάζει περισσότερο το κλασικό... κοκκινέλι, όπως και η... ξεχασμένη ρετσίνα. Τα ελαφρά κόκκινα και τα λευκά κρασιά συντροφεύουν ευχάριστα τα μαγειρευτά κατσαρόλας, τις συκωταριές και τις κρεατόπιτες, ενώ ένα πλούσιο αρωματικό ροζέ κρασί είναι το ιδανικό ταίρι για τη μαγειρίτσα.

Το πίνεις ή σε «πίνει»;

Ξέρεις ότι:

  • Οι γυναίκες μεθούν ευκολότερα συγκριτικά με τους άντρες;
  • Εάν δεν έχεις πιει αρκετό νερό και είσαι αφυδατωμένη, μπορεί να μεθύσεις με μικρότερη ποσότητα αλκοόλ;
  • Το γεμάτο στομάχι και η λήψη τροφής, ειδικά λιπαρής, καθυστερεί τν απορρόφηση του οινοπνεύματος, ενώ το άδειο στομάχι την επιταχύνει;
  • Τα αλμυρά συνοδευτικά αυξάνουν τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ, ενώ τα γλυκά εντείνουν συμπτώματα όπως η υπογλυκαιμία και ο πονοκέφαλος;
  • Η ανάμειξη του αλκοόλ με αναψυκτικό light επιταχύνει το πέρασμα του αλκοόλ στο αίμα;
  • Πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό για κάθε ποτηράκι ποτό;
  • Τα θειώδη άλατα που περιέχει το κρασί ενοχοποιούνται για αλλεργικές αντιδράσεις, αδιαθεσίες και πονοκεφάλους;
  • 1 ποτηράκι (120 ml) κόκκινο κρασί έχει 12-14 γραμμάρια αλκοόλ;
  • Οι ελαφριές μπίρες έχουν 3-4% αλκοόλ, οι κλασικές lager περίπου 5%, ενώ οι σκουρόχρωμες 6-7%;
  • Οι συνέπειες του αλκοόλ δεν εξουδετερώνονται με την κατανάλωση καφέ;

Φρούτα ή γλυκά;

Ξεκαθαρισμένα πράγματα: φρούτα! Αν είσαι η οικοδέσποινα, φρόντισε να τα έχεις άφθονα και να τα σερβίρεις είτε ολόκληρα σε πιατέλα είτε κομμένα. Έπειτα από ένα λιπαρό γεύμα, μια δροσερή φρουτοσαλάτα θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα και δεν θα επιβαρύνει επιπλέον την πέψη. Για όσους επιθυμούν κάτι περισσότερο, μπορείς να τη συνοδεύσεις με μερικές κουταλιές γιαούρτι και για τα παιδιά με μια μπάλα παγωτό.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 129

Update: Απρίλιος 2016.