Τσουρέκια νόστιμα & διαιτητικά!

27.04.2016
Με φρουκτόζη αντί για ζάχαρη και 30% λιγότερες θερμίδες!

Υλικά για 4-5 μεσαία τεμάχια

  • 40 γρ. νωπή μαγιά αρτοποιίας.
  • 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι.
  • 250 γρ. γάλα 1,5% λιπαρά, χλιαρό.
  • 150 γρ. φυτική μαργαρίνη και λίγη ακόμα για το ταψί.
  • 2 μεσαία αβγά χτυπημένα.
  • ½ κ. γλ. μαστίχα τριμμένη.
  • ½ κ. γλ. μαχλέπι τριμμένο.
  • 50 γρ. φρουκτόζη κρυσταλλική.
  • 1 κρόκος αβγού για το άλειμμα.

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζεις το προζύμι με τη μαγιά, λίγο από το αλεύρι και λίγο από το χλιαρό γάλα (όσο παίρνει). Σκεπάζεις με πετσέτα και αφήνεις σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
  2. Ρίχνεις το αλεύρι σε μεγάλο μπολ, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και το προζύμι και ζυμώνεις καλά με τα χέρια σου, μέχρι να γίνουν λεία και ελαστική ζύμη. Εάν η ζύμη γίνει σκληρή, προσθέτεις λίγο νερό. Σκεπάζεις τη ζύμη και την αφήνεις σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Ζυμώνεις και πάλι τη ζύμη, τη μοιράζεις σε ίσα μέρη και την πλάθεις σε μακρουλά στρογγυλά μπαστουνάκια και κατόπιν σε πλεξούδες.
  4. Προθερμαίνεις το φούρνο. Αλείφεις με λίγη μαργαρίνη το ταψί, το στρώνεις με λαδόκολλα, τοποθετείς από πάνω τα τσουρέκια και αλείφεις την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού.
  5. Ψήνεις στους 180ο C για περίπου 35 λεπτά, αναλόγως του μεγέθους των τσουρεκιών.
  6. Μόλις ψηθούν τα τοποθετείς πάνω σε σχάρα. Αφού κρυώσουν καλά, τα τυλίγεις με σελοφάν.

Προαιρετικό: Πριν τα αλείψεις με τον κρόκο αβγού, βάζεις από 1 κόκκινο αβγό και πασπαλίζεις, αν θέλεις, με αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι.

Συμβουλή: Αν χρησιμοποιήσεις ξηρή στιγμιαία μαγιά αντί για νωπή, η αντιστοιχία είναι 1 προς 3. Η νωπή μαγιά διαλύεται πρώτα σε χλιαρό υγρό, ενώ η ξηρή μπαίνει και κατευθείαν στο αλεύρι.

Χρήσιμη γνώση: Η φρουκτόζη αποδίδει τις ίδιες θερμίδες ανά γραμμάριο με τη ζάχαρη. Επειδή όμως είναι πιο γλυκιά, πετυχαίνεις το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα βάζοντας το ½ έως ¾ της ποσότητας ζάχαρης που απαιτεί η συνταγή, επομένως γλιτώνεις θερμίδες.

Διατροφικές πληροφορίες

(ανά φέτα 50g)

Θερμίδες 124
Πρωτεΐνες (g) 3,0

Υδατάνθρακες (g)

-Σάκχαρα (g)

22,1

5,6

Λιπαρά (g)

-Κορεσμένα (g)

2,7

0,7

Φυτικές ίνες (g) 2,5
Χοληστερίνη (mg) 14
Νάτριο (mg) 91

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 168

Update: Απρίλιος 2016.