Φρεσκολόγιο: ποια προϊόντα είναι της εποχής;

22.04.2016
Ενημερώσου για τα καλύτερα εποχικά ελληνικά προϊόντα που μπορείς να βρεις στην αγορά αυτόν το μήνα και προτίμησέ τα.

Λαχανικά και χόρτα

Αγκινάρες, αντίδια, βρούβες, καρότα, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, μαραθόριζες, μαρούλια, μπρόκολα, παντζάρια, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, σέσκουλα, σπανάκια, σπαράγγια κ.ά.

Φρούτα

Αβοκάντο, ακτινίδια, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια κ.ά.

Ψάρια και θαλασσινά

Αθερίνες, βακαλάοι, γαρίδες, γλώσσες, καλαμάρια, λυθρίνια, μαρίδες, μπαρμπούνια, μύδια, σουπιές, χταπόδια κ.ά.

Της εποχής είναι ακόμα:

  • Φυτικής προέλευσης: αρακάς, δυόσμοι, καυκαλήθρες, λάπαθα, μολόχες, χαμομήλι άγριο κ.ά.
  • Ζωικής προέλευσης: αμνοερίφια γάλακτος, ανθότυρο φρέσκο, γιαούρτι κατσικίσιο και πρόβειο, κατίκι Δομοκού κ.ά.

* Η εποχικότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και τις τοπικές συνθήκες.

TOP-3

Και τα τρία είναι υπέροχα…

Ανθότυρο φρέσκο

Μαλακή υφή, ελαφριά γεύση

Ενεργειακή αξία: 62 θερμίδες ανά μερίδα 30 γρ.

Διατροφικά στοιχεία: Παρασκευάζεται από μείγμα τυρογάλακτος και φρέσκου αιγοπρόβειου γάλακτος, συνήθως με την προσθήκη κρέμας γάλακτος. Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου, ενώ τα λιπαρά του κυμαίνονται από 14-20%. Συγκριτικά με άλλα λευκά τυριά, π.χ. φέτα, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και νάτριο, αλλά υψηλότερη σε λακτόζη.

Οφέλη στην υγεία: Παρέχει στον οργανισμό όλα τα ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία του γάλακτος, π.χ. ασβέστιο που συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής δομής των οστών.

Προτάσεις κατανάλωσης: Τρώγεται κυρίως ως επιτραπέζιο τυρί. Μπορεί να σερβιριστεί ως επιδόρπιο, π.χ. με μέλι και ξηρούς καρπούς, να χρησιμοποιηθεί σε γλυκίσματα, ως γέμιση σε σάντουιτς, πίτες με φύλλο αλλά και σε λαχανικά, ενώ ταιριάζει με όλα τα γλυκά φρούτα, π.χ. σύκα.

Σημείο προσοχής: Χαλάει εύκολα, πρέπει να καταναλώνεται εντός λίγων ημερών μετά το άνοιγμα της συσκευασίας του.

Λεμόνι

Ταιριάζει με τα πάντα

Ενεργειακή αξία: 6 θερμίδες ανά κουταλιά χυμού.

Διατροφικά στοιχεία: Πηγή υδατανθράκων. Πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο, κιτρικό οξύ και φλαβονοειδή.

Οφέλη στην υγεία: Εξαιρετικά αλκαλικό, έχει αποτοξινωτική και αντιοξειδωτική δράση, φονεύει επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια άλλων τροφίμων, εξουδετερώνει δυνητικά καρκινογόνες ουσίες, ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου, ενισχύει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Προτάσεις κατανάλωσης: Πρόσθεσε χυμό λεμονιού σχεδόν παντού, π.χ. σε σαλάτες λαχανικών, μαγειρεμένα φαγητά, οπωσδήποτε σε ψητά κρέατα, θαλασσινά και κονσέρβες, αφεψήματα, ακόμη και στα φρούτα ή στο νερό που πίνεις.

Σημείο προσοχής: Αν έχεις στομαχική ευαισθησία, μην πίνεις χυμό λεμονιού με άδειο στομάχι και επίσης μην τον προσθέτεις σε αμυλούχα τρόφιμα, π.χ. πατάτες.

Σέσκουλα

Βάλε τα στο τραπέζι σου

Ενεργειακή αξία: 36 θερμίδες ανά ½ φλιτζάνι βρασμένα.

Διατροφικά στοιχεία: Πλούσια σε βιταμίνη Κ, β-καροτένιο, βιοτίνη και φυτικές ίνες. Έχουν ακόμη υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο.

Οφέλη στην υγεία: Διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, υπακτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Μειώνουν τις υπερβολικές ελεύθερες ρίζες, βοηθούν στην κανονική πήξη του αίματος, τονώνουν τη λειτουργικότητα του εντέρου, συμβάλλουν στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας.

Προτάσεις κατανάλωσης: Τα φύλλα τρώγονται κυρίως βραστά με την προσθήκη λαδολέμονου ή μαγειρεμένα μαζί με άλλα τρόφιμα, π.χ. όσπρια, και δευτερευόντως ωμά σε σαλάτες. Χρησιμοποιούνται επίσης ως γέμιση σε χορτόπιτες και για την παρασκευή ντολμάδων αντί αμπελόφυλλου.

Σημείο προσοχής: Εάν λαμβάνεις αντιπηκτικά φάρμακα, συμβουλεύσου το γιατρό σου.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Update: Απρίλιος 2016.