Δες πόσες θερμίδες έχουν τα ποτά

22.06.2016
Ποιο ποτό να προτιμήσεις με βάση τις θερμίδες του και πώς μπορείς να το πιεις χωρίς... να σε πιει;

Κρασί

74-105 θερμίδες ανά σερβίρισμα 120 ml

Προέρχεται από τη ζύμωση των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος). Το περιεχόμενο των κρασιών σε αλκοόλη, που παράγεται φυσικά από τα σάκχαρα του μούστου με την αντίδραση της αλκοολικής ζύμωσης, ποικίλλει, με μέση περιεκτικότητα 11–12%. Τα γλυκά κρασιά έχουν υψηλότερο ποσοστό σακχάρων, που μπορεί να φτάνει έως το 15%, ενώ τα ξηρά κρασιά είτε δεν περιέχουν είτε περιέχουν ελάχιστα.

Κοκτέιλ

180-270 θερμίδες ανά σερβίρισμα 120 ml

Περιέχουν συνήθως 2-3 μεζούρες ποτού, άρα μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από ένα απλό ποτό, και επιπλέον συστατικά όπως π.χ. χυμό ή αναψυκτικό, που ανεβάζουν περαιτέρω τις θερμίδες. Η αίσθηση δροσιάς που προσφέρουν είναι ουσιαστικά πλασματική, γιατί η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Μπίρα

54-147 θερμίδες ανά σερβίρισμα 250 ml

Παρότι μπορεί να φτιαχτεί από διάφορα υλικά (π.χ. ρύζι), η παραδοσιακή της συνταγή περιλαμβάνει ως βασικά συστατικά βύνη κριθαριού, λυκίσκο, μαγιά και, φυσικά, νερό. Εξαιτίας των συγκεκριμένων πρώτων υλών, η μπίρα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Οι ελαφριές μπίρες έχουν 3-4% αλκοόλ, οι κλασικές lager περίπου 5%, οι σκουρόχρωμες 6-7%, οι μοναστηριακές 7-9%, ενώ υπάρχουν μπίρες ειδικού τύπου με λιγότερο αλκοόλ (2-2,5%) ή και χωρίς αλκοόλ.

Ούζο

90 θερμίδες ανά σερβίρισμα 30g

Προέρχεται από απόσταξη καθαρής αλκοόλης και μυρωδικών (μάραθο, γλυκάνισο, αστεροειδές κ.ά.). Συνήθως η πρώτη ύλη της αλκοόλης είναι η μελάσα και όχι το κρασί, γιατί η μελάσα περιέχει λιγότερες αρωματικές πτητικές ουσίες, οι οποίες απομακρύνονται πιο εύκολα. Εάν η ετικέτα της φιάλης του αναφέρει «Από απόσταξη 100%», τότε πρόκειται για καθαρό απόσταγμα ούζου με προσθήκη νερού, χωρίς ανάμειξη άλλων συστατικών. Αν δεν έχει αυτή την αναφορά, τότε περιέχει καθαρό απόσταγμα ούζου σε ποσοστό 20% κατ’ ελάχιστον και το υπόλοιπο αποτελείται από αλκοόλη, νερό και αρώματα, ίσως και ζάχαρη.

Ουίσκι

97-110 θερμίδες ανά σερβίρισμα 42g

Διαφέρει ανάλογα με τον τόπο προέλευσης. Το γνήσιο σκοτσέζικο ουίσκι παρασκευάζεται με διπλή απόσταξη ζυμωμένου πολτού βύνης (malt ουίσκι) ή βύνης μαζί με άλλους σπόρους (blended ουίσκι). Η βύνη αποξηραίνεται με καπνούς τύρφης και αφήνεται να ωριμάσει για τουλάχιστον τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια που περιείχαν παλαιότερα σέρι. Σε ορισμένα ουίσκι προστίθεται άρωμα και καραμελόχρωμα, ενώ στο καναδέζικο ουίσκι ο πολτός παρασκευής αποτελείται κατά τουλάχιστον 51% από σίκαλη.

Τσικουδιά & Τσίπουρο

90 και 95 θερμίδες αντίστοιχα ανά σερβίρισμα 30g

Παρασκευάζονται ύστερα από διπλή απόσταξη στέμφυλων, δηλαδή αυτού που απομένει από το πάτημα των σταφυλιών (φλοιούς καρπών, ξυλώδη μέρη τσαμπιών, εναπομείναντες χυμοί σταφυλιών). Η διαφορά στο τσίπουρο είναι ότι αρκετές φορές προστίθενται σπόροι αρωματικών φυτών κατά τη δεύτερη απόσταξη. Τόσο το σκέτο όσο και το αρωματισμένο τσίπουρο περιέχουν γύρω στο 46% αλκοόλ.


Πόσο μπορώ να πιω;

Για τα υγιή άτομα η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται σε 1 μερίδα ημερησίως για τις γυναίκες και 2 μερίδες για τους άντρες, ενώ υψηλή θεωρείται η κατανάλωση 3 μερίδων και άνω. Μια μερίδα αλκοόλ ισοδυναμεί με ποσότητα ποτού που αποδίδει περίπου 15g αλκοόλης, δηλαδή π.χ. 1 κουτάκι μπίρα (330 ml) ή 1 ποτήρι κρασί (120 ml) ή 1 ποτηράκι ούζο (30g).

Ποια είναι τα καλύτερα συνοδευτικά για ουζάκι ή τσιπουράκι;

Ό,τι τραβά η όρεξή σου από μεζεδάκια, ορεκτικά και παραδοσιακές νοστιμιές της πατρίδας μας! Παστά, χταποδάκι ξιδάτο, σουπιά, σαρδέλα στα κάρβουνα, γαύρος μαρινάτος, αθερίνα ξεροτηγανισμένη, αποξηραμένα λιαστά ψάρια (κολιός, σκουμπρί κ.ά.), όλα τα οστρακοειδή (κυδώνια, φούσκες, μύδια, χτένια, γυαλιστερές κ.ά.), τυρί (κεφαλοτύρι, φέτα, κασέρι, γραβιέρα κ.ά.), σαγανάκι, τυροκαυτερή, τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα και, φυσικά, ελιές μικρές πράσινες, τσακιστές ή ξιδάτες αλλά και θρούμπες.

...και τι να αποφεύγω;

Εάν τρως σε μεζεδοπωλείο, απόφυγε κάθε είδους κροκέτες, μεζεδάκια με κόκκινες σάλτσες, παρασκευάσματα με κιμά, ψευδοκεφτέδες και το ψωμί που προσφέρεται τηγανισμένο ή ψημένο! Για παράδειγμα, οι κροκέτες φτιάχνονται από μικρά κομμάτια τροφίμων (ψαριού, τυριού, πατάτας, αλλαντικών κ.λπ.) και συνήθως περιέχουν ό,τι έχει απομείνει στο μαγαζί, ενώ το τηγανητό ή ψητό ψωμί μπορεί να είναι… «καμουφλαρισμένο», δηλαδή μπαγιάτικο που είναι αδύνατον να σερβιριστεί σαν φρέσκο.

Μήπως το κοκτέιλ είναι «μπόμπα»;

To καλύτερο είναι να τα ετοιμάσεις μόνη σου. Αν πάλι βρεθείς σε μπαράκι πάρε τα μέτρα σου. Και επειδή τα κοκτέιλ νοθεύονται εύκολα και μπορεί να προκαλέσουν μέθη χωρίς ούτε καν το καταλάβεις…

  • Απαίτησε να περιέχει μόνο επώνυμα οινοπνευματώδη προϊόντα και παρακολούθησε την παρασκευή του.
  • Ζήτησε να μην έχει πολύ αλκοόλ και να μη σερβιριστεί σε πολύ μεγάλο ποτήρι.
  • Αν νιώσεις έντονο κάψιμο στον οισοφάγο καθώς το πίνεις, σταμάτησε αμέσως την κατανάλωσή του.
  • Περιορίσου σε ένα και μόνο κοκτέιλ.
  • Πιες μαζί αρκετό νερό.

Τα top κοκτέιλ & οι θερμίδες τους

Κοκτέιλ KAI... θερμίδες*

Καϊπιρίνια 240
Κοσμοπόλιταν 175
Μανχάταν 180
Μαργαρίτα 180
Μοχίτο 180
Μπρονξ 160
Ντάκιρι κλασικό 180
Ντάκιρι φράουλα 240
Ντράι μαρτίνι 220
Πίνα κολάντα 260
Πινκ λέιντι 170
Τεκίλα σανράιζ 190

* Κατά προσέγγιση ανά τυπική μερίδα, με τα συνήθη υλικά και τρόπο παρασκευής.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Ιούνιος 2016.