Σιωπηλό περπάτημα: Γιατί είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ψυχική και συναισθηματική σου ευεξία

Σιωπηλό περπάτημα: Γιατί είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ψυχική και συναισθηματική σου ευεξία
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν πηγαίνεις μια βόλτα είναι να πάρεις μαζί τα ακουστικά σου. Αλλά μια νέα τάση στα social media ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περπατούν ελεύθεροι χωρίς συσκευές – και περισπασμούς.

Αντί να συνδέσεις ένα podcast ή να πάρεις μαζί έναν φίλο για παρέα, η τάση του σιωπηλού περπατήματος είναι να κάνεις σωματική άσκηση χωρίς να χρειάζεσαι μια συσκευή ή άλλα άτομα για να καλύψουν το σιωπηλό κενό.

Τα οφέλη του περπατήματος είναι καλά τεκμηριωμένα, αλλά οι υποστηρικτές λένε ότι το σιωπηλό περπάτημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ψυχική και συναισθηματική σου ευεξία.

Τελικά, πόσα βήματα χρειάζεται να κάνεις την ημέρα για να χάσεις βάρος;

Τα οφέλη για την υγεία από το σιωπηλό περπάτημα

Η θεραπεύτρια Tracy Richardson πιστεύει ότι η δημοτικότητα του σιωπηλού περπατήματος είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα του ολοένα και πιο πολυάσχολου τρόπου ζωής μας. Είναι ένας τρόπος για να βρούμε την απαραίτητη ησυχία, που στερούμαστε όλοι τόσο πολύ.

«Υπάρχει τόσος πολύς "θόρυβος" που μας περιβάλλει καθημερινά και πιστεύω ότι είναι μια αντίδραση σε αυτό αποκαθιστώντας αυτές τις συνειδητές συνδέσεις με τον εαυτό μας που μας μαθαίνει να επιβραδύνουμε».

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του σιωπηλού περπατήματος μπορεί κάλλιστα να είναι η ικανότητά του να ανακουφίζει από το στρες και το άγχος.

«Η σύγχρονη ζωή σε βάζει συχνά σε κατάσταση πάλης ή φυγής και ενεργοποιεί το συμπαθητικό μέρος του αυτόνομου νευρικού σου συστήματος», εξηγεί η Richardson. «Αυτή η απόκριση θα πρέπει να προορίζεται για οξείες καταστάσεις όπου χρειάζεται να τρέξεις ή να σταθείς και να πολεμήσεις – δεν είναι σχεδιασμένη για χρόνιες καταστάσεις και όταν διεγείρεται συνεχώς, πιέζει το σώμα και το μυαλό».

Η Richardson περιγράφει το σιωπηλό περπάτημα ως μια ευκαιρία να απομακρυνθείς από αυτό το άγχος, να «μείνεις πίσω στο σώμα σου» και να παρατηρήσεις πώς νιώθεις.

Πώς να ανακουφιστείς άμεσα από το άγχος

«Το σιωπηλό περπάτημα σε φέρνει στην παρούσα στιγμή, ώστε να έχεις επίγνωση του εαυτού σου και του περιβάλλοντός σου.

Το να αφιερώνεις χρόνο για ενσυνειδητότητα με αυτόν τον τρόπο μπορεί όχι μόνο να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ήρεμη, αλλά μπορεί να έχει παράπλευρη συνέπεια και στη σωματική σου υγεία.

Η Richardson λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή όταν περπατάμε χωρίς περισπασμούς, μειώνουμε την έκθεσή μας σε στρεσογόνους παράγοντες, όπως ο θόρυβος.

Αυτό, λέει, επιτρέπει στο σώμα μας να μπει στην παρασυμπαθητική κατάσταση της ανάπαυσης, της αποκατάστασης και της πέψης.

Πώς να κάνεις το περπάτημα στον διάδρομο λιγότερο βαρετό

Πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο έναν σιωπηλό περίπατο

Το κλειδί για να αποκομίσεις τα οφέλη του σιωπηλού περπατήματος είναι να το κάνεις μια πιο προσεκτική εμπειρία. Εάν έχεις συνηθίσει να πιάνεις τα ακουστικά σου πριν βγεις έξω από την πόρτα, κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να τα αφήσεις πίσω.

Και όταν είσαι έξω για μια βόλτα, «προσπάθησε να παρατηρήσεις την αίσθηση του εδάφους κάτω από τα πόδια σου», συμβουλεύει η Richardson. «Αφιέρωσε στιγμές για να σταματήσεις και να κοιτάξεις ψηλά στον ουρανό, το βάθος του χρώματος, το σχήμα οποιωνδήποτε σύννεφων. Αν δεις όμορφα λουλούδια ή φύλλα, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να τα αγγίξεις», προτείνει.

«Όλα αυτά τα μικρά πράγματα είναι ένα σημαντικό μέρος της ενσυνειδητότητας, προσέχοντας τις λεπτομέρειες γύρω σου αυτή τη στιγμή και κρατώντας το μυαλό σου εστιασμένο στο εδώ και τώρα, αντί να περιπλανηθείς σε σκέψεις για τη δουλειά, την οικογένεια ή μελλοντικές ανησυχίες», εξηγεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 29.11.2023 - 11:27