Κοιμάσαι με το στόμα ανοιχτό; Οι πέντε πιο συνηθισμένοι λόγοι και τι μπορείς να κάνεις

01.05.2023
Κοιμάσαι με το στόμα ανοιχτό; Οι πέντε πιο συνηθισμένοι λόγοι και τι μπορείς να κάνεις
Αν κοιμάσαι με το στόμα ανοιχτό σημαίνει ότι δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις από τη μύτη και αυτό είναι ένα πρόβλημα πολύ κοινό, που, όμως μπορεί να κρύβει άλλα. Ιδού όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό.

Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές που προκύπτει ένα τέτοιο πρόβλημα είναι πως όταν ένα άτομο ξαπλώνει, τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στη μύτη γεμίζουν με αίμα προκαλώντας ταυτόχρονα οίδημα και συστολή και κατά συνέπεια δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη. Γιατί, όμως συμβαίνει αυτό;

Υπνική άπνοια

Η κατάσταση κατά την οποία κάποιος κοιμάται με το στόμα ανοιχτό συχνά συνδέεται με την υπνική άπνοια, μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά ξαφνικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, πράγμα που συμβαίνει συχνά λόγω απόφραξης ή συμφόρησης στο σώμα. Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει σίγουρα από γιατρό, ωστόσο, ενώ η υπνική άπνοια είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για ύπνο με ανοιχτό στόμα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναπνέουν από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς καν να υποφέρουν από τη νόσο.

Οι λόγοι για τους οποίους ξυπνάς πάντα κουρασμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς

Στρες

Αν είσαι υπερβολικά ανήσυχη και αγχώδης είναι πιο πιθανό να αναπνέεις από το στόμα και όχι μόνο τη νύχτα αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας επίσης. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, όταν ένα άτομο είναι ανήσυχο, είναι ότι η αναπνοή γίνεται γρήγορη και ρηχή και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, οπότε η ανάγκη για πιο γρήγορη και κοφτή αναπνοή αποκλείει τη δίοδο της μύτης!

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι μια άλλη κοινή αιτία της αναπνοής από το στόμα. Μια αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε μια ξένη ουσία για να προστατεύσει το σώμα. Σε μια τέτοια κατάσταση, ένα άτομο αναπνέει πιο γρήγορα και προσπαθεί να αποβάλει το αλλεργιογόνο και ως εκ τούτου αναπνέει από το στόμα.

Άσθμα

Το άσθμα προκαλείται από φλεγμονή στους πνεύμονες και συχνά προκαλεί δύσπνοια και συριγμό. Χρειάζεται τόσο πολύς χρόνος για να επουλωθεί και η συμφόρηση μειώνεται τόσο αργά που το σώμα συνηθίζει να αναπνέει από το στόμα.

Ροχαλίζει ο σύντροφός σου; 5 τρόποι για να καταφέρεις να κοιμηθείς στο πλάι του

Κρυολόγημα και βήχας

Κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος με ρινική συμφόρηση, το σώμα τείνει να αναπνέει από το στόμα για να πάρει οξυγόνο που είναι απολύτως φυσιολογικό. Εκτός από αυτό, ακόμα κι αν υπάρχει μια ασθένεια όπως, για παράδειγμα, η ιγμορίτιδα τα συμπτώματα είναι τα ίδια.

Άρα, αν έχεις κάποιο από αυτά τα προβλήματα, είναι πιθανό να αναπνέεις από το στόμα όσο κοιμάσαι. Ωστόσο, εάν το σύμπτωμα επιμένει ή συμβαίνει χωρίς κανέναν από αυτούς τους λόγους, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου γιατί ο κακός ύπνος θα φέρει άλλα προβλήματα και πρέπει να τα προλάβεις.