Φόβος για τον οδοντίατρο; Το πρόσωπο κλειδί

06.05.2017
Φοβάσαι τον οδοντίατρο ή μήπως τα παιδάκια σου δε θέλουν καν να ακούσουν για τον καθιερωμένο ετήσιο οδοντιατρικό έλεγχο; Το σίγουρο είναι πως δε φταις εσύ αλλά... ο μπαμπάς!

Ο οδοντίατρος είναι σίγουρα ο φόβος και ο τρόμος μικρών και μεγάλων. Πώς γίνεται όμως παιδάκια που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε οδοντιατρείο να αρνούνται πεισματικά να το κάνουν; Και πως συνδέεται ο φόβος αυτός με τον πατέρα;

Σύμφωνα με νέα ισπανική έρευνα ο φόβος για την οδοντιατρική καρέκλα μεταδίδεται από τον πατέρα κι έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο ίδιος το όλο ζήτημα.

Ακόμη κι αν η μητέρα προσπαθεί να καθησυχάσει και να διώξει το άγχος του οδοντίατρου, η προσπάθεια αυτή θα πέσει στο κενό αν ο πατέρας είναι… φοβιτσιάρης!

Αν φοβάσαι, φταίει ο μπαμπάς σου - Το λέει η επιστήμη. Μάθε περισσότερα

Αν φοβάσαι, φταίει ο μπαμπάς σου - Το λέει η επιστήμη

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μαδρίτης «Χουάν Κάρλος», με επικεφαλής την Αμέρικα Λάρα-Σασίδο, αφού μελέτησαν τη συμπεριφορά 183 παιδιών ηλικίας 7 έως 12 ετών, καθώς και τους γονείς τους, αναφορικά με την εν λόγω φοβία.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η αντίδραση του πατέρα είναι καθοριστική δεδομένου ότι τα παιδιά δίνουν πρωτίστως προσοχή στις συναισθηματικές αντιδράσεις του μπαμπά τους κατά τη διαδικασία σχηματισμού της άποψης για το κατά πόσο πρέπει κάτι να τα αγχώνει.

Γι΄αυτό κι είναι απαραίτητο οι φοβιτσιάρηδες μπαμπάδες να συγκρατούνται και να κρύβουν την ανησυχία τους μπροστά στα παιδιά. Αντίθετα, όσο κι αν φοβούνται πρέπει να δείχνουν χαλαροί έτσι ώστε να μην τα επηρεάσουν αρνητικά.

Και με τις μαμάδες τι γίνεται; Το υπερβολικό άγχος συνδέεται με τα χαλασμένα δόντια των παιδιών. Μάθε περισσότερα με κλικλ εδώ.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές περιοδικό παιδοδοντιατρικής "International Journal of Paediatric Dentistry"

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα