Έθιμα που αξίζει να τηρήσεις φέτος

30.12.2016
Στις γιορτές η παράδοση έχει την τιμητική της... Μάθε έθιμα διασκεδαστικά σαν παιχνίδι!

Τα παιδάκια προσμένουν με χαρά τις γιορτές ενώ οι ενήλικες στρεσάρονται με τα οικονομικά και τις υποχρεώσεις. Επειδή όμως είναι κρίμα να χάνεις το εορταστικό κλίμα, προσπάθησε φέτος να διασκεδάσεις με την οικογένεια τηρώντας παραδόσεις που όσο κι αν σου φαίνονται βαρετές ή περιττές δίνουν άλλο νόημα στις γιορτές.

1. Βοήθα όσους το έχουν ανάγκη

Τις περισσότερες φορές είμαστε τόσο απασχολημένοι με τα δώρα, τις επισκέψεις κι όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε την περίοδο των εορτών ώστε να ξεχνάμε το πραγματικό νόημα των εορτών. Μάθε στα παιδιά σου τη σημασία της αλληλεγγύης και της βοήθειας με το να δωρίσετε ρούχα και παιχνίδια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και κάλεσε κάποιο μοναχικό άτομο, μια φίλη ή φίλο εργένη να φάτε μαζί. Με τον τρόπο αυτό θα δείξεις στα παιδιά σου τη σημασία του «ο έχων ένα χιτώνα να δίνει τον άλλο» αλλά το ότι καλό θα είναι να σκέφτονται και να προσφέρουν σε φίλους και αγαπημένους θαλπωρή κι αγάπη.

2. Άνοιξε τα δώρα κάτω από το δέντρο μαζί με όλη την οικογένεια

Δεν αντέχουν τα παιδάκια και θέλουν να ανοίξουν τα δώρα με το που τα είδαν κάτω από το δέντρο; Συγκράτησέ τα και δίδαξέ τους την… υπομονή! Είναι πολύ πιο όμορφο και διασκεδαστικό να ανοίξετε όλοι μαζί τα δώρα σας ανταλλάσοντάς τα!

3. Πήγαινε με την οικογένεια στην εκκλησία

Είναι άλλο ένα έθιμο οικογενειακό. Φορέστε τα καλά σας και πάτε μαζί στην εκκλησία! Είναι κι αυτό μια ομαδική -οικογενειακή δραστηριότητα.

4. Στρώστε μαζί το γιορτινό τραπέζι

Μοίρασε καθήκοντα και στρώσε σύζυγο και παιδιά στη δουλειά! Οι ετοιμασίες θα γίνουν γρήγορα αλλά και διασκεδαστικά. Βάλε τα παιδάκια να φτιάξουν θήκες για τα μαχαιροπίρουνα με χαρτοπετσέτες, κάτι που θα δουν σαν παιχνίδι ή να στολίσουν τις πιατέλες. Στο σύζυγο βέβαια μπορείς να αναθέσεις κάτι πιο… δύσκολο και πρακτικό.

5. Νέες ιδέες: Παιχνιδιάρικα έθιμα που ίσως δεν γνώριζες!

Μάθε ένα ελληνικό κι ένα ξενόφερτο έθιμο που μπορούν να κάνουν τις γιορτές ακόμη πιο διασκεδαστικές!

Μάθε αν θα παντρευτούν οι ανύπαντρες: Σε πολλές χώρες έχουν περίεργες παραδόσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στην Τσεχία για παράδειγμα κάθε ανύπαντρη παραμονή πρωτοχρονιάς στέκεται με την πλάτη προς την εξώπορτα και πετάει το ένα της παπούτσι πάνω από τον ώμο. Αν αυτό σταθεί με την όψη προς την πόρτα, θα παντρευτεί τον επόμενο χρόνο!

Κολόνια για να μπει ο χρόνος ευωδιαστά: Σε χωριά της Κεφαλονιάς παραμονή πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι βγαίνουν στο δρόμο ραίνοντας ο ένας τον άλλο με κολόνια! Μπορεί να λειτουργήσει σαν μια έξυπνη και παιχνιδιάρικη ιδέα για να διασκεδάσεις με τα παιδιά.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα