6 ερωτήσεις-παγίδες & πώς να τις απαντήσεις

11.01.2016
Με τον ανταγωνισμό να έχει φτάσει στα ύψη, την ανεργία να καλπάζει και τη χαμηλή διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας, η πρόσκληση σε συνέντευξη εργασίας είναι από μόνη της ένα μικρό επίτευγμα. Παραταύτα εξακολουθεί να είναι μόνο η μισή και ίσως η πιο εύκολη διαδρομή.

Από τη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου για συνέντευξη εργασίας σε μια εταιρία και βρεθείς μπροστά από τον εργοδότη ή το άτομο που είναι επιφορτισμένο με την επιλογή προσωπικού, ξεκινά μια μικρή Οδύσσεια. Μέσα σε λίγα λεπτά καλείσαι να αποδείξεις πως είσαι το καταλληλότερο άτομο για τη θέση, περνώντας αλώβητη από συμπληγάδες. Προετοιμάσου κατάλληλα για ερωτήσεις-παγίδες και καλή επιτυχία!

1. Γιατί έμεινες τόσο διάστημα χωρίς δουλειά;

Αυτή είναι μια από τις δυσκολότερες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη εργασίας αφού καλείσαι να αποδείξεις πως δεν ευθύνονται τα ελλιπή σου προσόντα ή η αδιαφορία σου για την ανεργία. Αντί να τα χάσεις, προσπάθησε να απαντήσεις άμεσα, δίχως κομπιάσματα, με σταθερή φωνή και πάνω απ΄όλα με ειλικρίνεια, τονίζοντας πως το μόνο πράγμα για το οποίο είσαι σίγουρη είναι πως πραγματικά θέλεις να εργαστείς και πως έχεις το μεράκι και τα προσόντα για να το κάνεις.

2. Που θα ήθελες ιδανικά να δουλέψεις;

Προσοχή διότι αυτή κι να είναι ερώτηση παγίδα. Ο εργοδότης προσπαθεί να δεις αν βλέπεις τη δουλειά ευκαιριακά ή όχι. Μια απάντηση για παράδειγμα πως ιδανικά θα ήθελες να εργάζεσαι στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων αλλά η κρίση σε ανάγκασε να ζητήσεις μια θέση τηλεφωνήτριας, το πιθανότερο είναι πως θα σου στρερήσει τη θέση εργασίας. Ακόμη κι αν δε το πιστεύεις, πες πως θα ήθελες πραγματικά να εργαστείς στην εταιρία, γι΄αυτό άλλωστε περνάς κι από τη συνέντευξη.

3. Μπορείς να περιγράψεις ένα περιστατικό όπου τα θαλάσσωσες;

Η ερώτηση αυτή αποσκοπεί στο να διερευνήσει το κατά πόσο μαθαίνεις από τα λάθη σου αλλά και το επίπεδο της αυτογνωσίας σου. Θυμήσου πως ουδείς αλάνθαστος, ωστόσο, μην περιγράψεις και την μεγαλύτερη καταστροφή, που θα σε έκανε να δείχνεις ανόητη και απερίσκεπτη. Αντίθετα, βρες κάτι απλό λαθάκι, εξήγησε πως το διαχειρίστηκες και πώς το μάθημα έγινε πάθημα.

4. Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί με τα αφεντικά ή τους συναδέλφους;

Αυτή είναι επίσης μια επικίνδυνη και δύσκολη ερώτηση. Πρόσεξε μη φανείς εκδικητική, ζηλιάρα ή ευέξαπτη. Αντίθετα, πες πως στις περισσότερες περιπτώσεις έχεις άριστη συνεργασία με την ομάδα στην οποία εντάσσεσαι δίχως προστριβές.

5. Μπορείς να περιγράψεις πως διαχειρίστηκες κάποιο πρόβλημα στην προηγούμενη εργασία σου;

Πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σε συνέντευξη εργασίας. Για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως, μη γνωρίζοντας τι να πεις και πώς να το παρουσιάσεις, σκέψου από πριν ένα σενάριο – κατά προτίμηση αληθινό – και παρουσίασέ το.

6. Αν κέρδιζες τον πρώτο λαχνό του λαχείου, θα συνέχιζες να εργάζεσαι;

Στην ερώτηση αυτή μπορείς να απαντήσεις αρχικά με ένα αστειάκι, όπως από το στόμα σας και στου Θεού τα΄αυτί ή ελπίζω να φέρετε γούρι και στη συνέχεια να διαβεβαιώσεις πως αν κέρδισες θα ήθελες να συνεχίσεις να δουλεύεις καθαρά και μόνο για τη χαρά της εργασίας και της δημιουργίας. Μεταξύ μας, όμως, κέρδισε εσύ τον πρώτο λαχνό και τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα