Τα 6 στάδια της φιλίας: Αναγνώρισέ τα!

25.01.2016
Οι φιλίες αναπτύσοονται και εξελίσσονται με το χρόνο. Χρειάζονται στάδια για να μπορέσουν δύο άνθρωποι να έρθουν κονυά, να δεθούν και να νιώσουν αδελφές ψυχές.

Ο χρόνος δεν έχει σημασία, γι΄άλλους το διάστημα αυτό είναι μικρό γι΄άλλους μεγαλύτερο ενώ κάθε σχέση είναι διαφορετική. Κάποιες φιλικές σχέσεις ξεκινούν από μια τυχαία γνωριμία κι απατείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει στο στάδιο της φιλίας,. Όλα εξαρτώνται από τα άτομα που εμπλέκονται, το επίπεδο εμπιστοσύνης και πόσο πρόθυμος είναι κανείς να αφιερώσει χρόνο σε μια φιλία.

Ποιά είναι τα στάδια της φιλίας και τι μας δείχνει το καθένα;

#1. Γνωριμία

Στη αρχή μιας γνωριμίας κάποιος είναι εν δυνάμει φίλος. Δεν ξέρεις ακόμη πώς θα αλληλεπιδράσετε και πώς αυτός/ή θα συμπεριφερθεί σε διάφορες καταστάσεις της ζωής. Έχεις δει κάποια θετικά σημάδια αλλά ο χρόνος θα δείξει... Η συμπάθεια πάντως από την πρώτη γνωριμία είναι σίγουρα το πρώτο βήμα για την αρχή μιας φιλίας.

#2. Ο ρόλος του... μέντορα

Αν η σχέση φτάσει στο επίπεδο ανταλλλαγής απόψεων κι εμπειριών τότε έχει ήδη περάσει στο επόμενο επίπεδο. Για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει για τα προσωπικά του και να ανοιχτεί σημαίνει πως έχει αποκτηθεί σε ένα βαθμό τουλάχιστον εμπιστοσύνη κι αυτό είναι το κύριο συστατικό για μια υγιή φιλία.

#3. Η επικοινωνία πυκνώνει

Το βήμα αυτό γίνεται αβίαστα και δίχως να το καταλαβαίνουμε. Ξαφνικά αρχίζεις και μιλάς με αυτό το άτομο πολύ συχνότερα, επικοινωνείς μαζί του μέσω διαδικτύου, sms, τηλεφώνου και νιώθετε ην ανάγκη ή έστω απλά επιθυμείτε να μοιράζεστε προσωπικά ζητήματα. Πρόκειται για την αρχή μιας φιλίας.

#4. Μπαίνουν οι βάσεις

Πλέον εκτός από τη συχνή επικοινωνία περνάτε και ποιοτικό χρόνο μαζί. Οι κοινές εμπειρίες είναι αυτές που σας δένουν ενώ δύσκολα θα περάσει εβδομάδα που δε θα επιδιώξετε να μιλήσετε ή να συναντηθείτε. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως και σε αυτό το στάδιο μια φιλία δοκιμάζεται στην αντοχή και το χρόνο. Φίλοι υπάρχουν πολλοί: κάποιοι είναι καρδιακοί, παντοτινοί ή απλά περιστασιακοί.

#5. Ξεκινάει το χτίσιμο

Ένας καλός φίλος είναι σίγουρα μέσα στον μικρό κύκλο των ατόμων που θεωρείς "οικογένεια". Πιθανότατα να υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στη σχέση σας αλλά συνήθως ξεπερνιούνται κι αυτό διότι και οι δύο πλευρές αισθάνονται αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό. Αν πάλι όχι, αυτή η φιλία δεν θα έχει μέλλον μιας και το οικοδόμημα δε θα στηρίζεται σε γερά θεμέλια.

#6. Μια μεγάλη φιλία γεννήθηκε

Όπως και στις ερωτικές σχέσεις, οι δοκιμασίες, οι εμπειρίες, η αγάπη είναι αυτές που δείχνουν πως ο άνθρωπος με τον οποίο έχεις συνάψει σχέση είναι ο άντρας της ζωής σου. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της φιλίας. Οι συμπληγάδες, οι όμορφες και κακές στιγμές, η επικοινωνία και τα συναισθήματα σε δένουν με ανθρώπους που θέλεις να μείνουν στη ζωή σου για πάντα. Αν αυτό δεν είναι φιλία, τότε τι;