Γιατί να μην το "κάψεις" και στις διακοπές

31.07.2013
Ξέχνα για λίγο το ίντερνετ και ξεκουράσου! Σου δίνουμε 5 καλούς λόγους για να το κάνεις

Δεν μπορείς να αφήσεις τον υπολογιστή ούτε ώρα; Κουβαλάς tablet, laptop και smartphone στην παραλία; Δεν αντέχεις στην ιδέα ν΄αποχωριστείς τους ιντερνετικούς σου φίλους ή να μην ανανεώσεις την κατάστασή σου στα κοινωνικά δίκτυα; Βομβαρδίζεις τη σελίδα σου με φωτογραφίες διακοπών και μιλάς στο chat ακόμη κι όταν βρίσκεσαι έξω για ποτό; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από τους φίλους του ίντερνετ; Σου δίνουμε μερικούς καλούς λόγους που ίσως σε πείσουν.

1. Χάνεις χρόνο!

Μιλώντας με τις ώρες στο ίντερνετ χάνεις πολύτιμο χρόνο από τις διακοπές σου! Αν το πρώτο σου μέλημα είναι ν΄απαντάς σε κάθε μήνυμα που σου στέλνουν όλοι οι διαδικτυακοί φίλοι, δε σε βλέπω να αφήνεις και καθόλου το δωμάτιο ή την ξαπλώστρα. Ξέχνα για λίγο το ίντερνετ, απόλαυσε τα τοπία και την ομορφιά της φύσης κι άσε το μυαλό σου ελεύθερο από σκέψεις. Οι διακοπές είναι ξεκούραση και δεν δίνονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες οπότε μην αφήνεις το χρόνο να περνά άσκοπα.

2. Γίνεται ενοχλητικό

Μπορεί εσύ να έχεις την ψευδαίσθηση πως διασκεδάζεις, η ενασχόλησή σου όμως με τα κοινωνικά δίκτυα στις διακοπές ίσως ενοχλήσει φίλους και συγγενείς με τους οποίους παραθερίζεις. Όπως και να το κάνουμε δεν είναι και τόσο ευγενικό να τσατάρεις, να ποαστάρεις και να βυθίζεσαι στα άδυτα του ίντερνετ ενώ θα έπρεπε να γελάς και να περνάς καλά με την παρέα. Θα πιστέψουν πως τους βαριέσαι κι ο καβγάς ή η παρεξήγηση δε θα αργήσει να έρθει.

3. Προδίδεις το πού είσαι

Κάνοντας συνεχώς check-in, ποστάρωντας φωτογηραφίες διακοπών σε real time και ανανεώνοντας συνεχώς την κατάστασή σου, δίνεις το στίγμα σου κι αυτό μην το ξεχνάς. Μην απορήσεις λοιπόν πώς ο πρώην, οι γονείς ή όποιος άλλος σε ξετρύπωσε, διότι μάλλον μόνη σου θα έχεις προδώσει τον εαυτούλη σου.

4. Μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις

Αν και στην πραγματικότητα ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων είναι η διατήρηση επαφής και η οικοδόμηση "φιλίας", στην πραγματικότητα ο λάνθασμένος χειρισμός τους, μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και καβγάδες. Θυμήσου πως κάθε φορά που ενημερώνεις την κατάστασή σου, ανεβάζεις κάποια φωτογραφία ή ποστάρεις κάτι στον τοίχο ενός φίλου, το βλέπουν όλοι (εκτός κι αν έχεις κάνει τις απαραίητες ρυθμίσεις). Αν θέλεις λοιπόν να κρύψεις κάτι από κάποιους μη το ξεχνάς διότι απλά θα αποκαλυφθείς!

5. Βλάπτει την αυτοπεποίθησή σου

Σκέφτηκες ποτέ πως τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να σου ρίξουν τη διάθεση στα τάρταρα; Μια άσχημη είδηση, η συνομιλία με ένα διαδικτυκό φίλο που του έχουν συμβεί τα πάνδεινα ή η συζήτηση με κάποιον γνωστό πεσιμιστή και μηδενιστή αλά Καρυωτάκη, είναι ικανή να σε οδηγήσει σε μελαγχολία. Αλλά και οι ευχάριστες ειδήσεις, μπορούν να σου δημουργήσουν συναισθήματα τοξικά όπως η ζήλια. Βλέποντας φίλους και γνωστούς να παραθερίζουν σε ακριβούς προορισμούς και να περνούν καλά με φίλους ενώ εσύ περνάς τις ώρες σου σερφάρωντας, α μην τι άλλο θα σε τσαντίσουν και θα σου χαλάσουν τη διάθεση!

Κλείσε λοιπόν τον διακόπτη, ξέχνα το διαδίκτυο και καλές διακοπές

Από τη Δήμητρα Γκούντρα