Οι τοξικές φίλες μου!

02.09.2013
Ως γυναίκα, έχεις πολλές πιθανότητες να αντιμετωπίσεις βλαβερές φιλίες σε όλες τις ηλικίες, φαινόμενο που περιγράφεται ως «τοξική φιλία».

O ευγενικός, καλος μας εαυτός, αυτός που έχει τρόπους και πιστεύει σε υψηλά ιδανικά, πιστεύει στις αγνές, δυνατές φιλίες χρόνων -έτσι άλλωστε μαθαίνουμε πως είναι το σωστό. Εχουμε τόσο ρομαντική εντύπωση για τη φιλία, που η υπάρξη των φίλων μας είναι κολακευτική για εμάς τους ίδιους. Σημαίνει πως είμαστε ευχάριστοι, αξιαγάπητοι, γοητευτικοί, ενδιαφέροντες, σημαντικοί για τους άλλους, πως έχουμε ζήσει σπουδαία και συναρπαστικά γιατί έχουμε μεγάλη ψυχή κι έτσι αναπτύξαμε σχέσεις που θα ζήλευαν άλλοι. Για τις φιλίες μας ευχαρίστως υπερβάλλουμε. Τις μεγαλοποιούμε γιατί αυτό μας κάνει να φαινόμαστε ακόμα καλύτεροι στην πραγματικότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, οι λειτουργικές μας φιλίες ικανοποιούν ανάγκες πολύ πιο πρακτικές.

Η ψυχολογική εξήγηση

Για να εξελιχθούμε, για να μάθουμε, για να διασκέδάσουμε, να προσαρμοστούμε, να βρούμε λύσεις και υποστηρίξη, χρειαζομαστε φίλους. Πότε όμως οι φιλίες μας γίνονται τοξικές; Πώς να αντιμετωπίσετε την τοξικότητα στις σχέσεις εξηγεί η ψυχολόγος Ελενα Αρετάκη. Με βάση όσα μας είπε, μια φιλία εξαρτάται από τη «χημεία» μεταξύ σας, δεν ευθύνεται δηλάδή μόνο η τοξική σας φίλη ή ο χαρακτήρας της αν τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται τοξικά. Συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι τοξικοί για κάποιους, ένω φαίνεται να ταιριάζουν με άλλους. Τα όρια είναι ο χρυσός κανόνας για την επίτευξη σχέσεων που δεν θα σας γίνουν βάρος. Εξηγήστε τα, πείτε αυτό που θέλετε, κι αν δεν βελτιωθεί κάτι, τότε θα έχετε βοηθήσει πολύ τουλάχιστον τον εαυτό σας.

Ολες οι σχέσεις είναι λίγο έως πολύ τοξικές. Δεχθείτε τους φίλους σας με τα ελαττώματά τους ή σκεφτείτε πως μια φίλη μπορεί να μην είναι η ιδανική κολλητή, αλλά μια απλή φίλη. Μην κρίνετε αυστηρά και ακολουθήστε το παράδειγμα των άνδρων: Μη «μαζεύετε» πικρία, μιλήστε και τσακωθείτε αν νομίζετε πως είναι απαραίτητο. Αν η φιλία σας αξίζει, επιτρέψτε στη σχέση έπειτα από μια διαφωνία. Αν συνεχώς βλεπετε πως οι φιλίες σας καταντούν τοξικές, προσπαθήστε να ωριμάσετε. Ο λόγος που οι έφηβοι έχουν άσπονδους φίλους είναι πως δεν μπορουν να διακρίνουν εύκολα την αρνητική επιδραση των άλλων. Η ζώη είναι πολύ μικρή για δυσάρεστες σχέσεις, μην αφηνετε κανέναν να σας χαλάει τη διάθεση.

Μην εξιδανικεύετε μια φιλία. Μην περιμένετε πως θα σας σώσει και αποφύγετε να δίνετε την εντύπωση πως θα δίνατε «τα πάντα», γιατί είναι ψέμα.

Οι φίλοι είναι οι συγγενείς που διαλέγουμε, όμως η ισορροπία είναι διαφορετική και οι αντοχές μικρότερες. Αν μια σχέση δεν αποδίδει με τον ίδιο τρόπο και για τους δύο, η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει σύντομα. Συνήθως βέβαια περνάει αρκετός καιρός μέχρι να αποφασίσουμε πως η φίλη μας μάς βλάπτει. Οποιαδηποτε σχέση μας προκαλεί στρες και δυσάρεστα συναισθήματα είναι τοξική, απλώς μας ειναι δύσκολο να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες φοβόβαστε πως θα αλλαξουν τη ζωή μας.

Τα ειδή των τοξικών φίλων

*Η ασυνεπής
Θα αργεί στα ραντεβού σας και θα ξεχάσει να σας επιστρέψει τα χρήματα που της δανείσατε, θα σας πει πως μπορεί να βασιστείτε σε εκείνη για να σας βοηθήσει να μετακομίσετε, αλλά την προηγούμενη μέρα δεν θα σηκώνει το τηλέφωνο της, θα αθετήσει πολλές φορές τον λόγο της βρίσκοντας δικαιολογίες όπως: «ήμουν άρρωστη».

*Η εγωίστρια
Είναι ίσως από τις πιο διασκεδαστικές και ευχάριστες φίλες της, αλλά θέλει να γίνεται πάντα το δικό της. Μπορεί να επιθυμεί να βρίσκεται -μόνο εκείνη- στο επικέντρο της προσοχής ή να σας κάνει συχνά να νομίζετε πως δεν θα έκανε ποτέ τίποτα πραγματικά για εσάς, εκτός αν είχε προσωπικό συμφερον.

*Η ανταγωνίστρια
Μπορεί να μη φανεί στην αρχή της φιλίας σας, αλλά στη συνέχεια μια ανταγωνίστρια θα βρει «πεδίο ανταγωνισμού» σχεδόν σε οτιδήποτε. Κάποιες ανταγωνίστριες είναι ικανές να φλερτάρουν με εκείνον που σας φλέρταρε, να πάει να αγοράσει κάτι που αρέσει σε έσας πριν από έσας. Οι ανταγωνίστριες δεν σταματούν εύκολα και δεν θα ικανοποιηθούν αν δεν κερδίζουν πάντα.

*Η κακή επιρροή
Μας βγάζουν τον κακό μας εαυτό. Αν, για παράδειγμα, πίνετε ή καπνίζετε παραπάνω τελευταία ίσως αξιζει να υπολογίσετε την κακή επιρροή της φίλης σας.

*Η εξαρτημένη
Είναι η ιδανική κολλητή μέχρι να σας πνίξει. Θα σας πάρει τηλέφωνο κλαίγοντας.Το κακό με την εξαρτημένη είναι πως θα κρεμαστεί από πάνω σας επειδή ακριβώς θα αναγνωρίσει πως μπορεί να της λύσετε προβλήματα, ενώ της αρέσει ιδιαίτερα να σας γεμίζει με ενοχές γιατί την παραμελήσατε.

*Η κακούλα
Μια μπηχτή δεν είναι βέβαια αρκετή για χαρακτηρίσετε μια φίλη σας «κακούλα». Οι φίλοι μας μπορούν να γίνουν οδυνηρά ειλικρινείς, όμως η «κακούλα» θα σας την έχει στημένη εκεί που δεν το περιμένετε, αν και θα επιμείνει πως η κριτική της είναι πάντα καλή! Δεν δείχνει ποτέ να χαίρεται με τη χαρά σας κι έχει ταλέντο να διακόπτει τις καλές στιγμές στάζοντας δηλητήριο.

*Η αδιάκριτη
Ρωτάει περισσότερα απ’ όσα θα θέλατε να της πείτε. Δεν κρατάει μυστικά και είναι κουτσομπόλα. Αν δεν έχετε σκοπό να της ανοίξετε την καρδιά σας, θα είστε ασφαλής.

*Η γκρινιάρα
Πάσχει από χρόνια δυσαρέσκεια που δεν περνάει με τίποτα. Οταν περνάτε καλά, την πιάνει πονοκέφαλος και δεν ξυπνάει χαρούμενη ούτε στις διακοπές της. Σας χρειάζεται κάτι τέτοιο; Να κακοπερνάτε;

Θα σας πει πως μπορείτε να βασιστείτε σε εκείνη για να σας βοηθήσει να μετακομίσετε, αλλά την προηγούμενη μέρα δεν θα σηκώνει το τηλέφωνό της...

Αθηναΐδα Νέγκα