4 συμβουλές για μια υγιή φιλία

31.05.2013
Για να έχεις καλούς φίλους, πρέπει πρώτα απ΄όλα να είσαι κι εσύ καλή φίλη!

Μια φιλία θέλει προσπάθεια, αμοιβαίο σεβασμό κι αγάπη. Κάποιες στιγμές βέβαια - άλλοτε συνειδητά κι άλλοτε ασυνείδητα - κάνουμε πράγματα που στεναχωρούν κι απομακρύνουν ακόμη και τους πιο καλούς μας φίλους. Τσέκαρε τέσσερα συχνά λαθάκια κι απόφυγέ τα.

* Μην είσαι στον κόσμο σου! Η αφηρημάδα δεν είναι πανάκεια

Αν ξεχνάς τα ραντεβού σας ή σημαντικές ημερομηνίες όπως τα γενέθλια και η γιορτή φίλων πώς περιμένεις να σε πάρουν στα σοβαρά; Μπορεί να είσαι ξεχασιάρα και ανέμελη αλλά δε γίνεται να ζητάς συνεχώς συγχωροχάρτι. Δείξε πως νοιάζεσαι και όντως ενδιαδέρεσαι για τις πιο σημαντικές στιγμές των φίλων.

* Μην ακυρώνεις συνέχεια ραντεβού με φίλους για τα μάτια ενός αμόρε. Θα τα μετανιώσεις

Αν το κάνεις συχνά θα χάσεις το σεβασμό και της φίλης σου αλλά και του νέου αμόρε που θα δει πως σε σέρνει από τη μύτη! Κι αν αυτό γίνει μια ή δύο φορές, δεν έγινε και κάτι, αλλα αν κάθε φορά που κάποιος υποψήφιος αγαπητικός σε καλεί, σπεύδεις να αλλάξεις όλο σου το πρόγραμμα για χάρη του, τότε και οι φίλοι θα θυμώσουν κι εσύ θα χάσεις την προσωπική σου ζωή. Όπως στα περισσότερα ζητήματα, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση το ρητό "παν μέτρον άριστον" κολλάει γάντι. Προσπάθησε να ισορροπήσεις ερωτική και προσωπική ζωή για να έχεις υγιείς σχέσεις, ερωτικές και φιλικές.

* Μάθε να ακούς και να υποχωρείς. Δεν είσαι αλάνθαστη

Το να θέλεις να είσαι συνεχώς το επίκεντρο του κόσμου ή η μις τέλεια θα διώξει τους φίλους μακριά. Μάθε να ακούς προσεκτικά και να υποχωρείς. Τα προβλήματα των φίλων δεν είναι ανούσια ενώ τα δικά σου "καυτά". Δείξε πως τους υπολογίζεις με το να ακούς προσεκτικά τι έχουν να σου πουν - ακόμη και στη διαφωνία - και αναγνώριζε τα λάθη σου.

* Μην προσπαθείς απεγνωσμένα για μια φιλία. Είναι ανώφελο

Η φιλία είναι κάτι που έρχεται με τον καιρό και πάνω απ΄όλα δεν εξαγοράζεται! Εννοείται πώς δεν χρειάζεται να κλειστείς στο καβούκι σου ή να μην δείξεις την συμπάθειά σου αλλά το να κυνηγάς κάποιον εκλιπαρώντας για την φιλία του εκτός από το ότι σε κάνει να χάνεις την αξιοπρέπειά σου είναι κι ανώφελο. Με το ζόρι κανείς δεν έγινε φίλος. Δείξε την εκτίμησή σου και δώσε τη φιλία σου ΜΟΝΟ σε ανθρώπους που αξίζουν κι ανταποδίδουν. Μια φιλία, όπως και ο έρωτας, δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη αλλά χρειάζεται δύο!

Ο χρυσός κανόνας: Για να έχεις καλούς φίλους, πρέπει πρώτα απ΄όλα να είσαι κι εσύ φίλη σωστή!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα