Πώς ένας τσακωμός "τσακίζει" τα οικονομικά σου

05.05.2014
Οι άνθρωποι που δεν έχουν πολλούς φίλους και αισθάνονται μοναξιά ή θλίψη είναι πιο επιπόλαιοι με τα οικονομικά τους, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το αίσθημα της απόρριψης και της μοναξιάς, μετά από ένα χωρισμό ή τσακωμό με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, μας κάνει να σπαταλάμε περισσότερα χρήματα, σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια να γίνουμε κοινωνικά αποδεκτοί!

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας του πανεπιτστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κόνγκ, οι μοναχικές ψυχές ή άτομα που έχουν βιώσει άσχημες καταστάσεις και τσακωμούς με φίλους και γνωστούς, τείνουν να παίρνουν πιο ριψοκίνδυνες και δυνυτικά πιο επικερδείς αποφάσεις.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό που ενεργοποιείται αυτόματα με το αίσθημα της απόρριψης και οδηγεί σε μια πιο επικίνδυνηλογική λήψης αποφάσεων, ειδικά αν πρόκειται για τα οικονομικά. Σε περίπτωση δηλαδή απουσίας ατόμων δίπλα μας, προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το κενό της κοινωνικής αποδοχής με... χρήμα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μιλήσουν για ένα περιστατικό που τους έκανε να νιώσουν ολοκληρωμένοι κι άλλο ένα που τους δυσαρέστησε βαθιά. Μετά από κάθε ιστορία, τους ζητήθηκε να στοιχηματίσουν, με υψηλές ή χαμηλές αποδόσεις. Όταν οι συμμετέχοντες μίλαγαν για τις άσχημες εμπειρίες τους έτειναν να επιλέγουν το ρίσκο, ποντάρντας στα στοιχήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις αλλά και το υψηλότερο ρίσκο ενώ αντίθετα όταν διηγούνταν ευχάριστες ιστορίες, στοιχημάτιζαν μετριοπαθώς, επιλέγοντας το χαμηλό ρίσκο κι ως εκ τούτου τις χαμηλές αποδόσεις.

Καλό θα ήταν λοιπόν να αναβάλεις σημαντικές οικονομικές αποφάσεις μετά από χωρισμούς και τσακωμούς με φίλοος συγγενείς ή συναδέλφους, διότι όπως φαίνεται η πιθανότητα να ενεργήσεις παρορμητικά, μη σκεπτόμενη το ρίσκο είναι μεγάλη!

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα