Γιατί σε βάζουν στο περιθώριο;

18.04.2016
Συμβαίνει συχνά: νιώθεις πως πάντα σε βάζουν στο περιθώριο, πως πάντα σε απομακρύνουν και μένεις στη γωνια. Δεν μπορείς να καταλάβεις για ποιό λόγο οι άλλοι κάνουν τόσο εύκολα φίλους ενώ εσύ βιώνεις την απόρριψη.

1. Είσαι αρνητική σε όλα;

Σε αντίθεση με τη θετική ενέργεια και την καλή διάθεση που λειτουργούν σαν μαγνήτης φίλων, ο αρνητισμός λειτουργεί καταλυτικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

2. Είσαι αγενής;

Μπορεί έτσι να είναι ο χαρακτήρας σου, να γίνεσαι απότομη κι αυτό να το έχουν αποδεχτεί οι δικοί σου άνθρωποι, ωστόσο, τίποτα δε δικαιολογεί την αγένεια, πόσο μάλλον σε νέες γνωριμίες.

3. Δε σέβεσαι τα όρια;

Μήπως ξεπερνάς τα όρια; Κάθε άνθρωπος έχει τη δικιά του λογική περί φιλίας και λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Προσπάθησε να διακρίνεις τουε ρυθμούς και τα όρια των άλλων και να τα σεβαστείς. Άλλοι ανοίγονται από τηνν πρώτη στιγμή κι άλλοι θέλουν χρόνο για να μπορέσουν να εμπιστευτούν κάποιον. Αν ασκήσεις πίεση, το έχασες το παιχνίδι.

4. Μήπως παίρνεις το ρόλο "δικαστή";

Έχεις άποψη για όλα; Σεβαστό! Από την άλλη καταλαβαίνεις πως αν κρίνεις συνέχεια τους πάντες για τις επιλογές τους και τη στάση τους, δύσκολα θα μπορέσουν να σε εμπιστευτούν. Κανένας δε θέλεις κάποιον κριτή στη ζωή του.

5. Όλα έχουν να κάνουν με εσένα;

Μόνο εσύ έχεις προβλήματα ή μόνο τα δικά σου είναι σημαντικά; Μέγα λάθος! Η φιλία στηρίζεται σε μια σχέση αμφίδρομη. Μάθε να ακούς και προσπάθησε να ενισχύσεις την αρετή που ονομάζουμε ενσυναίσθηση.

6. Γίνεσαι "ανακριτής";

Κι αυτό είναι επίσης θέμα ορίων αλλά επιλέξαμε να το αναφέρουμε ξεχωριστά. Μήπως άθελά σου προσπαθείς να "εισβάλλεις" στην προσωπική ζωή των άλλων ή πιέζεις καταστάσεις; Προσωπικές ερωτήσεις και προσπάθεια ελέγχου του τύπου "πού είσαι τώρα;" "πού θα πας μετά; "Γιατί δε μπορείς να βρεθούμε, με ποιον θα βγεις;" "Ραντεβού θα βγεις κι είσαι τόσο περιποιημένη;" πιθανότατα είναι οι αιτίες που μπαίνεις στο περιθώριο μιας και φέρνουν τον άλλο σε θέση "ανάκρισης". Από την άλλη η πίεση καταστάσεων δημιουργουν την αίσθηση της "φυλακής" που τον ωθούν να θέλει να ξεφύγει. Θυμήσου: Όλα με μέτρο!

7. Μήπως όλα είναι στο μυαλό σου;

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση πολλές φορές δημιουργεί το πρόβλημα. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος απλά να είναι αυτό που θα ονομάζαμε "κλειστός" χαρακτήρας ή μη ομιλητικός κι εσύ το μεταφράζεις σε αντιπάθεια. Αντί να βγάζεις εύκολα συμπεράσματα και να απομακρύνεσαι, δώσε χρόνο....