Ισως φταίνε οι φίλες σου που νιώθεις χοντρή;

19.11.2012
Μήπως τελικά είναι οι κολλητές σου εκείνες που σε κάνουν να νιώθεις παχουλή; Νέα έρευνα υποστηρίζει πως το πως νιώθουμε για τα κιλά και το σώμα μας είναι απόλυτα επηρεασμένο από το πως νιώθουν και οι κολλητοί μας για το δικό τους σώμα.

Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Πόσες φορές δεν έχεις τσεκάρει το σώμα της κολλητής όσο δοκιμάζετε ρούχα σε κάποιο πολυκατάστημα ή όταν βάζετε το μαγιό για να κατεβείτε στην πλαζ το καλοκαίρι.

Τώρα πια, οι επιστήμονες πήγαν αυτή την απλή γυναίκα (και όχι μόνο) συνήθεια ένα βήμα παρακάτω. Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου Mount Alison στον Καναδά επισημαίνουν πως ο τρόπος που μια γυναίκα αντιμετωπίζει το σώμα της είναι αλληλένδετο με τα προβλήματα και την αντιμετώπιση που έχουν και οι κολλητές της για το δικό τους κορμί.

Σύμφωνα με την έρευνα, 76 ζευγάρια φίλων γυναικών (κολλητών) αποκάλυψαν το πόσο συχνά μιλούν μεταξύ τους για θέματα που αφορούν το βάρος, τη γυμναστική, το αδυνάτισμα αλλά και τη σχέση του με το φαγητό και τη μαγειρική. Οι ερευνητές αξιολόγησαν ταυτόχρονα και την εικόνα που έχει κάθε γυναίκα για το σώμα της και το αν νιώθει πίεση για το βάρος της από τις φίλες της.

Ανεξάρτητα από το βάρος ή το σώμα που έχουν, οι γυναίκες που μιλούν περισσότερο με τις φίλες τους για θέματα αδυνατίσματος, αποκάλυψαν πως νιώθουν μια έξτρα πίεση να είναι αδύνατες.

Ειδικά, οι γυναίκες που μιλούν περισσότερο για θέματα άσκησης με τις φίλες τους, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δύσκολα νιώθουν ικανοποιημένες με το σώμα τους.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, τόνισαν πως τα ζητήματα πάχους που αφορούν τις φίλες τους, γίνονται θέμα προβληματισμού και για τις ίδιες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την έρευνα (Louise Wasylkiw και Molly Williamson) οι φίλες μας επηρεάζουν τη σχέση με το σώμα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

την πίεση να πρέπει να είμαστε αδύνατες, το άγχος να πρέπει να μιλάμε για το κεφάλαιο αδυνάτισμα αλλά και την γενικότερη αντίληψη για το πόσο ιδανικό είναι το σώμα μας.