Οι ευτυχισμένες σχέσεις μπορεί να σε... παχαίνουν και η επιστήμη εξηγεί τον λόγο

Οι ευτυχισμένες σχέσεις μπορεί να σε... παχαίνουν και η επιστήμη εξηγεί τον λόγο
Η αντίληψη ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια παίρνουν βάρος όταν αγαπιούνται ακούγεται ελαφρώς τραβηγμένη, αλλά παραδόξως υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, τα ζευγάρια που ανέφεραν ότι ήταν ευτυχισμένα και ικανοποιημένα στις σχέσεις ή τους γάμους τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος.

Για παράδειγμα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ακολούθησε τις μετρήσεις βάρους περισσότερων από 8.000 ατόμων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια παντρεμένη γυναίκα μπορεί να πάρει, κατά μέσο όρο, 11 κιλά κατά τα πρώτα 5 έως 6 χρόνια του γάμου της. Επιπλέον, οι γυναίκες που ζούσαν με τους συντρόφους τους αλλά δεν ήταν παντρεμένες, πήραν 10 κιλά ενώ οι γυναίκες που είχαν σχέσεις αλλά δεν ζούσαν με τον σύντροφό τους πήραν μόνο 6 κιλά.

5 προειδοποιητικά σημάδια για το μέλλον της σχέσης σου - Μην τα χάσεις

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι και οι άνδρες κέρδισαν βάρος κατά τη μετάβαση από το να είναι singles σε μια σχέση και έδειξε ότι οι άνδρες που συζούσαν με το άλλο τους μισό για περισσότερα από 2 χρόνια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν περισσότερα από 11 κιλά, σε σχέση με τους άνδρες που δεν ζούσαν μαζί με τη σύντροφό τους.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ των ερωτικών σχέσεων και του αριθμού των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ωστόσο, παρόλο που η αύξηση βάρους είναι εμφανής στις μακροχρόνιες αισθηματικές σχέσεις, υπήρξε σημαντική μείωση στην κατάχρηση καπνίσματος και αλκοόλ, γεγονός που δείχνει την προθυμία των ζευγαριών να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ιδανικός σύντροφος: 10 βασικά χαρακτηριστικά που ψάχνει μια γυναίκα

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας για να εξεταστεί εάν η αύξηση βάρους στα νιόπαντρα ζευγάρια ήταν θετική ή αρνητική αντανάκλαση της ευτυχίας τους. Η μελέτη παρακολούθησε ζευγάρια που ήταν παντρεμένα για περισσότερα από 4 χρόνια και εξέτασε τη συναισθηματική τους υγεία και τα επίπεδα στρες. Διαπιστώθηκε ότι τα ζευγάρια που είχαν πρόσφατα παντρευτεί και είχαν ευτυχισμένους γάμους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν βάρος, ενώ τα ζευγάρια που ανέφεραν ότι δεν ήταν τόσο ευτυχισμένα με τους συζύγους τους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια παίρνουν περισσότερο βάρος επειδή δεν έχουν την ανάγκη να προσελκύσουν άλλον σύντροφο και νιώθουν πιο ευτυχισμένα όπως είναι. Από την άλλη πλευρά, τα ζευγάρια που αισθάνονται δυστυχισμένα στις σχέσεις τους δεν μπορούν να πάρουν περισσότερο βάρος λόγω του άγχους για την πορεία της σχέσης τους.

Οι παντρεμένοι ζουν δύο χρόνια παραπάνω από τους singles σύμφωνα με έρευνα

Μια μελέτη που έγινε από το New England Journal of Medicine, έδειξε ότι η αύξηση βάρους είναι επίσης μεταδοτική στα παντρεμένα ζευγάρια. Εάν ο ένας σύντροφος παίρνει βάρος, ο άλλος σύντροφος έχει επίσης 37% πιθανότητα να πάρει και αυτός περισσότερο βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί προσαρμόζονται ο ένας στις συνήθειες του άλλου αφού περνούν τόσο πολύ χρόνο μαζί. Τα ζευγάρια που μπορεί να είναι δυστυχισμένα στις σχέσεις τους αποφεύγουν να περνούν χρόνο μαζί, επομένως γίνεται πιο δύσκολο να προσαρμοστούν ο ένας στις διατροφικές συνήθειες του άλλου.

Οι άνθρωποι που διεξήγαγαν τη μελέτη ανέλυσαν το κοινωνικό περιβάλλον, τις συνήθειες και τις αμοιβαίες δραστηριότητες των ζευγαριών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αμοιβαία αύξηση βάρους προκύπτει από το ότι και τα δύο άτομα επηρεάζουν ψυχολογικά το ένα το άλλο με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι είσαι σε σχέση με το σωστό άτομο

Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι παρόλο που πρόκειται για μελέτες που έγιναν από επαγγελματίες του χώρου της υγείας, δείχνουν μόνο μια σειρά περιπτώσεων στον κόσμο και όχι σε ολόκληρο τον κόσμο, επομένως δεν ισχύει για όλους. Υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις και δεν σημαίνει ότι όταν δεν παχαίνεις όταν είσαι παντρεμένος ή νοιάζεσαι περισσότερο για τη σιλουέτα σου, δεν είσαι ευχαριστημένη με τον σύντροφό σου. Αυτές οι μελέτες έγιναν κυρίως για να κατανοήσουν τις καταστάσεις ζωής των ζευγαριών και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 07.10.2023 - 10:06