Μπορείς να απαλλαγείς ποτέ πραγματικά από την κυτταρίτιδα; Οι ειδικοί εξηγούν

29.10.2022
Μπορείς να απαλλαγείς ποτέ πραγματικά από την κυτταρίτιδα; Οι ειδικοί εξηγούν
Τέσσερις ειδικοί διαχωρίζουν τις αλήθειες από τους μύθους σε ό,τι αφορά την κυτταρίτιδα.

Υπάρχουν καλά και κακά νέα για την κυτταρίτιδα. Τα άσχημα νέα; Ανεξάρτητα από το πόσο ένα προϊόν ή μια θεραπεία υπόσχεται ότι μπορεί να απαλλάξει το σώμα σου από τη λεγόμενη "όψη φλοιού πορτοκαλιού", δεν μπορούν να γίνουν πολλά. "Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί εντελώς", λέει ο πλαστικός χειρυργός Mark Peters. "Δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα προκαλείται από πολλούς φυσιολογικούς και ανατομικούς παράγοντες, χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία θεραπειών, αλλά οι περισσότερες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία της κυτταρίτιδας".

Ποια είναι λοιπόν τα καλά νέα; "Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κυτταρίτιδα είναι ένα φυσιολογικό εύρημα στο δέρμα και δεν απαιτεί θεραπεία", λέει ο δερματολόγος Dustin Portela. Έτσι, ενώ μπορεί να μην είσαι σε θέση να εξαλείψεις εντελώς την κυτταρίτιδα, υπάρχουν επιλογές που θα σε βοηθήσουν να απαλύνεις την εμφάνισή της.

Το εύκολο κόλπο που μπορείς να κάνεις στο ντους και θα κάνει το άρωμα σου να διαρκέσει όλη μέρα

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;
Οι γυναίκες όλων των σχημάτων και μεγεθών έχουν κυτταρίτιδα—και πάλι, είναι φυσιολογική και κοινή και δεν χρειάζεται θεραπεία. "Η κυτταρίτιδα είναι λιγότερο ελάττωμα των λιποκυττάρων. Είναι περισσότερο δομική ή αγγειακή μεταξύ του λίπους του δέρματος και των υποκείμενων διαφραγμάτων ινών. Αυτές οι ίνες τραβούν προς τα κάτω το δέρμα, δημιουργώντας σχισμές και ανώμαλες επιφάνειες ή λακκάκια," λέει η δερματολόγος Michelle Henry. "Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ορατή κυτταρίτιδα. Η λέπτυνση του δέρματος μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα να φαίνεται χειρότερη, καθώς και άλλες ανωμαλίες - γι' αυτό βλέπουμε κυτταρίτιδα σε γυναίκες όλων των μεγεθών".

Επίσης, παρατηρείται συχνότερα σε λευκές γυναίκες. Οι λόγοι για αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητοί και παρόλο που ο μηχανισμός δεν είναι πλήρως σαφής, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα οιστρογόνα μπορεί να παίζουν ρόλο στον τρόπο που αναπτύσσεται η κυτταρίτιδα. Μπορεί επίσης να γίνει πιο εμφανής με την ηλικία. Η ορατότητα της κυτταρίτιδας εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματός σου: το λεπτότερο, πιο χαλαρό δέρμα θα εμφανίσει κυτταρίτιδα περισσότερο από το πιο παχύ δέρμα.

Η ερώτηση που οι δερματολόγοι θέλουν να κάνεις για να αποφύγεις τη σπατάλη χρημάτων για την περιποίηση του δέρματος

Μπορεί κάποια θεραπεία να βοηθήσει με την κυτταρίτιδα;
Θα το πούμε άλλη μια φορά: Η κυτταρίτιδα είναι φυσιολογική και δεν χρειάζεται θεραπεία. Αλλά αν σε ενοχλεί αισθητικά, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες αιχμής διαθέσιμες στα ιατρεία δερματολόγων και πλαστικών χειρουργών που μπορούν να σε βοηθήσουν να την ελαχιστοποιήσεις. Οι ειδικές για την κυτταρίτιδα θεραπείες είναι οι Qwo, Avéli, Emtone, Resonic, Cellulaze και Cellfina, αλλά οποιαδήποτε θεραπεία που διαλύει τις δέσμες κολλαγόνου και ενισχύει το δέρμα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της.

Μπορεί κάποιο προϊόν να βοηθήσει με την κυτταρίτιδα;
Δεν σου προτείνουμε να σταματήσεις να χρησιμοποιείς τα scrub με καφέ και τις βούρτσες σώματος (τα αγαπάμε κι εμείς), αλλά αξίζει να γνωρίζεις ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν δραματικά την κυτταρίτιδα σου. "Δεν υπάρχει τοπικό προϊόν ή οικιακή θεραπεία που να έχει αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι βελτιώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα", λέει ο Peters. Τα αποτελέσματα από τα προϊόντα είναι προσωρινά. "Η τοπική εφαρμογή ουσιών όπως η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προσωρινά κάποια σύσφιξη του δέρματος ή αφυδάτωση, αλλά αυτό δεν θα επιλύσει πραγματικά την κυτταρίτιδα, εκτός ίσως από μια στιγμιαία βελτίωση στην εμφάνιση", λέει ο Portela. Τα προϊόντα με πεπτίδια βοηθούν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα, προσθέτει ο Henry, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.