Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία στο ντους για να διατηρήσεις το δέρμα σου απαλό, λείο και λαμπερό

16.11.2022
Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία στο ντους για να διατηρήσεις το δέρμα σου απαλό, λείο και λαμπερό
Μήπως η αγαπημένη σου συνήθεια στο ντους σου προκαλεί προβλήματα μακροπρόθεσμα – δες τι να κάνεις για να διατηρήσεις το δέρμα σου στην καλύτερη κατάσταση του

Πολλοί άνθρωποι, τα τελευταία δυο χρόνια άρχισαν να βλέπουν ένα μακρύ, ζεστό ντους ως μια καταπραϋντική γείωση από την πραγματικότητα. Η αίσθηση μετά το ζεστό ντους είναι τόσο ευφορική, που είναι πολύ εύκολο να αγνοήσεις τα ξεκάθαρα σημάδια που προκαλεί στη συνέχεια στο δέρμα – ερυθρότητα και φαγούρα από την κορυφή ως τα νύχια. Αλλά καθώς πλησιάζουν οι κρύοι μήνες, το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα γίνεται πιο ευάλωτο και είναι σημαντικό να βρεις μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ ενός ανακουφιστικού ντους και της διατήρησης της υγείας του δέρματος. Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε δερματολόγο θα σου πει ότι το κλειδί βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία ντους — ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Ο δερματολόγος Robert Anolik εξηγεί τις καλύτερες συνήθειες μπάνιου και περιποίησης για να διατηρήσεις το δέρμα σου απαλό, λείο και λαμπερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μπορείς να απαλλαγείς ποτέ πραγματικά από την κυτταρίτιδα; Οι ειδικοί εξηγούν

Ποια είναι λοιπόν η ιδανική θερμοκρασία ντους;
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η χλιαρή θερμοκρασία είναι η ιδανική. Η αποφυγή των καυτών θερμοκρασιών είναι σημαντική επειδή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το φράγμα υγρασίας του δέρματος, το οποίο επηρεάζει την εμφάνιση, την αίσθηση και τη συνολική υγεία του δέρματος. «Ο φραγμός του δέρματος αποτελείται από δερματικές πρωτεΐνες και έλαια που εμποδίζουν την εξάτμιση του νερού από το δέρμα, προστατεύοντάς το από τον έξω κόσμο», εξηγεί ο Anolik. «Είναι μια από τις πρώτες γραμμές άμυνάς μας ενάντια στη μόλυνση και τη ρύπανση».

Το ζεστό νερό είναι ερεθιστικό για την επιφάνεια του δέρματος με περισσότερους από έναν τρόπους. «Προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του φυσιολογικού δερματικού φραγμού», λέει ο Anolik. «Επιπλέον, τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες νερού μπορούν επίσης να ξεπλύνουν τα φυσικά έλαια του δέρματος που είναι τόσο σημαντικά για τη διατήρηση της υγρασίας».

Τα συστατικά που οι δερματολόγοι λένε πως πρέπει να αποφύγεις εάν έχεις έκζεμα

Πώς σε επηρεάζει το κρύο;
«Καθώς οι θερμοκρασίες γίνονται πιο κρύες έξω, η υγρασία εξατμίζεται από τον αέρα, ενθαρρύνοντας την εξάτμιση της υγρασίας από την επιφάνεια του δέρματός μας», εξηγεί ο Anolik, προσθέτοντας ότι οι ψυχροί άνεμοι ξηραίνουν περαιτέρω το δέρμα. Φυσικά, αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα: όσο πιο κρύο είναι έξω, τόσο πιο ζεστό θέλεις να αισθάνεσαι το ντους σου. «Το πολύ ζεστό ντους είναι πιο δημοφιλές το χειμώνα, αλλά όταν συνδυάζεις τον ξηρό κρύο αέρα έξω με ζεστό νερό στο ντους, αποδυναμώνεις διπλά τον φραγμό του δέρματος με αποτέλεσμα πιο ξηρό, λιγότερο ελκυστικό δέρμα».

Πώς δρα ο παράγοντας καθαρισμού;
Μια σωστή ρουτίνα καθαρισμού είναι εξίσου σημαντική με τη θερμοκρασία του ντους όταν πρόκειται για υγιές, ενυδατωμένο δέρμα. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις; Ο καθαρισμός με σκληρό σαπούνι μπορεί να στεγνώσει το δέρμα, αφαιρώντας τα φυσικά του έλαια και τα υγιή βακτήρια. «Όσον αφορά τη βασική χημεία, τα αληθινά σαπούνια ξεπλένουν αποτελεσματικά το σμήγμα και τη βρωμιά, αλλά έχουν υψηλό pH μεταξύ 9 και 10, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από το φυσικό pH του δέρματος, περίπου στο 5,4. Τα αληθινά σαπούνια έχουν μεγάλο ρόλο στον καθαρισμό του πραγματικά βρώμικου, μολυσμένου δέρματος». Λόγω αυτής της διαφοράς pH, ο φραγμός του δέρματος διαταράσσεται. Αντίθετα, θα πρέπει να αναζητήσεις απαλά καθαριστικά με ισορροημένο pH. «Αυτά έχουν pH πολύ πιο κοντά στο δέρμα (5,5-7) και επομένως είναι πολύ καλύτερα ανεκτά στο ντους», λέει ο Anolik.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις το δέρμα ενυδατωμένο μετά το ντους;
Όταν βγαίνεις από το ντους, είναι σημαντικό να στεγνώνεις για να αποφύγεις τον ερεθισμό. Μέσα σε ένα λεπτό από το στέγνωμα, θα πρέπει να εφαρμοστεί ενυδατική κρέμα. Όσον αφορά την επιλογή της σωστής ενυδατικής κρέμας σώματος, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες που πρέπει να λάβεις υπόψη: τα υγραντικά και τα μαλακτικά (γνωστά και ως αποφρακτικά). «Οι ενυδατικές ουσίες αντλούν νερό στην επιφάνεια του δέρματος και περιλαμβάνουν υπέροχα συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ και γλυκερίνη», εξηγεί. «Αυτά αναπνέουν περισσότερο και είναι απίθανο να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής». Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, οι λοσιόν έχουν μικρότερο βάρος και οι κρέμες είναι πιο βαριές, και η πρώτη θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερα ξηρό δέρμα εάν δεν χρησιμοποιείται μαλακτικό. «Όταν χρειάζεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μαλακτικό, που παγιδεύει το νερό στο δέρμα», λέει ο Anolik, σημειώνοντας ότι τείνουν να είναι σχετικά λιπαρά και συχνά έχουν βάση τη βαζελίνη. «Αυτές είναι εξαιρετικές επιλογές για τα χέρια και τα πόδια τους πιο κρύους μήνες με πολύ ξηρό δέρμα».