Το μυστικό για να ξυπνάς με ενυδατωμένο δέρμα, ακόμη και σε ένα ξηρό υπνοδωμάτιο

07.04.2022
Το μυστικό για να ξυπνάς με ενυδατωμένο δέρμα, ακόμη και σε ένα ξηρό υπνοδωμάτιο
Όσα συμβουλεύουν οι δερματολόγοι

Η ομορφιά μιας νυχτερινής ρουτίνας περιποίησης δέρματος είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορες ενυδατικές κρέμες ή ακόμα και να εφαρμόσεις μια μάσκα όλη τη νύχτα και να ξέρεις ότι αυτά τα προϊόντα θα λειτουργήσουν καθώς κοιμάσαι - χωρίς την παρέμβαση του ήλιου, του ανέμου, του μακιγιάζ ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να έρθει σε επαφή με το πρόσωπό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά, εάν ο αέρας στην κρεβατοκάμαρά σου είναι ξηρός, όλη αυτή η τοπική υγρασία μπορεί εύκολα να εξατμιστεί, παίρνοντας μαζί της την ενυδατική της δράση. Ο απλούστερος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η απώλεια; Κοιμήσου με έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σου, ο οποίος ωφελεί το δέρμα βοηθώντας να διατηρήσει ανέπαφο το φράγμα υγρασίας του, είτε το συμπληρώνεις με ενυδατικά προϊόντα είτε όχι.

Το υποτιμημένο συστατικό που αντιμετωπίζει κάθε ανησυχία του δέρματος

Ένας υγραντήρας λειτουργεί απελευθερώνοντας υδρατμούς στον αέρα για να ανεβάσει το συνολικό επίπεδο υγρασίας ενός δωματίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο αέρας είναι συχνά πιο ξηρός, κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, εάν λειτουργεί ο κλιματισμός και συνολικά σε
ξηρότερες περιοχές
. «Με την επαναφορά της ενυδάτωσης στον αέρα, ένας υγραντήρας αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα σου ανταποκρίνεται στο περιβάλλον», λέει η δερματολόγος Shereene Idriss. Ενώ το δέρμα χάνει φυσικά την περιεκτικότητα σε νερό σε ένα ξηρό περιβάλλον, είναι σε θέση να διατηρήσει αυτή την ενυδάτωση πιο αποτελεσματικά σε ένα υγρό περιβάλλον και μπορεί ακόμη και να απορροφήσει κάποια επιπλέον υγρασία από τον αέρα, σε αυτήν την περίπτωση. Ουσιαστικά, ο ύπνος με έναν υγραντήρα σε λειτουργία διατηρεί αυτό το επίπεδο υγρασίας ανανεωμένο καθόλη τη διάρκεια της διαμονής σου στο κρεβάτι, κάτι που ωφελεί το δέρμα με περισσότερους από έναν τρόπους.

«Η υγρασία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανώτερου στρώματος του δέρματος, της κεράτινης στιβάδας», λέει η δερματολόγος Nava Greenfield. «Χωρίς ένα υγρό ανώτερο στρώμα, το δέρμα δεν μπορεί να εκτελέσει την πιο βασική του λειτουργία να παρέχει έναν υγιή φραγμό για την προστασία του σώματος από το εξωτερικό περιβάλλον». Πιο συγκεκριμένα, σε αφυδατωμένη κατάσταση, το δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε εξανθήματα και έκζεμα (και τα δύο μπορεί να επιδεινωθούν με την ξηρότητα), και επειδή είναι λιγότερο ελαστικό, το ξηρό δέρμα μπορεί πιο εύκολα να σπάσει, αφήνοντας χώρο για πιθανές δερματικές λοιμώξεις. Ένας υγραντήρας παρέχει το είδος της υγρασίας που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη όλων των παραπάνω.

Τα άτομα με ξηρό, αφυδατωμένο ή θαμπό δέρμα θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από τον ύπνο με υγραντήρα, καθώς χρειάζονται όλη την επιπλέον ενυδάτωση που μπορούν να λάβουν, λέει η Idriss. Αλλά, στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε ακμή ή εξάρσεις θα παρατηρήσουν επίσης μια βελτίωση στο δέρμα τους όταν χρησιμοποιούν έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά τους τη νύχτα, σύμφωνα με τη δερματολόγο Marina Peredo. «Επειδή ο υγραντήρας υγραίνει το δέρμα, το λάδι ρέει πιο φυσικά έξω από τους πόρους αντί να παγιδεύεται μέσα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ακμή», λέει.

Το να βρίσκεσαι σε περιβάλλον χωρίς υγρασία μπορεί να προκαλέσει επιπλέον παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, καθώς προσπαθεί να αντισταθμίσει την ξηρότητα, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει την ακμή. Και ο ύπνος με υγραντήρα αποτρέπει την έναρξη αυτού του απογοητευτικού κύκλου. Αυτή η συμβουλή ισχύει ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους που ζουν σε πιο ξηρά κλίματα και σε μέρη που είναι κρύα το μεγαλύτερο μέρος του έτους, τα οποία τείνουν να έχουν επίσης ξηρότερο αέρα.

Γενικότερα, εφόσον ο χώρος σου έχει ένα επίπεδο υγρασίας που δεν είναι πάνω από 60 τοις εκατό, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα μειονέκτημα. Ο ύπνος είναι μια εγγενώς αφυδατωτική διαδικασία ανεξάρτητα από το πού κοιμάσαι ή τι είδους δέρμα έχεις, σύμφωνα με την Idriss: «Καθώς κοιμάσαι, το σώμα είναι στάσιμο όλη τη νύχτα και δεν ενυδατώνεσαι ή πίνεις νερό όπως κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας».