Τι είναι το Skin Fasting και αξίζει να το κάνεις;

23.03.2022
Τι είναι το Skin Fasting και αξίζει να το κάνεις;
Μια ειδικός τα εξηγεί όλα

Η πιο αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης του δέρματος είναι μια που είναι στοχευμένη, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν τόσες πολλές νέες μάρκες και κυκλοφορούν προϊόντα κάθε μέρα, είναι φυσιολογικό να θέλεις να πειραματιστείς με ορούς, ενυδατικές κρέμες και απολεπιστικά. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείς πάρα πολλά προϊόντα χωρίς να έχεις ξεκάθαρη ιδέα για το τι ακριβώς κάνουν, μπορεί να αγχώσεις το δέρμα σου.

Εάν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεις φλεγμονή ή ερεθισμό του δέρματος, μπορεί να οφείλεται στη χρήση υπερβολικά πολλών προϊόντων. «Η βιομηχανία ομορφιάς είναι κορεσμένη και με τις διαδικτυακές αγορές να είναι ο κανόνας, οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν ατομικές διαβουλεύσεις με έναν ειδικό ομορφιάς ή δέρματος για να καθορίσουν ποια προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι κατάλληλα για συγκεκριμένους τύπους δέρματος», λέει η Simran Sethi, ιδρύτρια του RenewMD Beauty & Wellness.

Τα συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιήσεις (και τι να αποφύγεις) εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα

Τι ακριβώς είναι το Skin Fast;
Το skin fasting είναι όταν απέχεις από όλα τα προϊόντα περιποίησης του δέρματός και επιστρέφεις στα βασικά: ένα καθαριστικό και μια ενυδατική κρέμα. Είναι παρόμοια με την αποτοξίνωση τροφίμων, λέει η Sethi, όπου σταματάς να τρως συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων όπως γλουτένη, γαλακτοκομικά ή ξηρούς καρπούς για μερικές εβδομάδες ή μήνες προτού τις επαναφέρεις στη διατροφή σου.

Πως το κάνεις;
«Σταμάτα τη χρήση των περισσότερων προϊόντων και χρησιμοποίησε απλώς ένα απαλό καθαριστικό και μια ενυδατική κρέμα», λέει η Sethi. «Απόφυγε οποιοδήποτε αντηλιακό με χημικό φραγμό και προτίμησε ένα φυσικό αντηλιακό που περιέχει ψευδάργυρο ή οξείδιο του τιτανίου».

Περιορίσου σε αυτά τα βασικά για περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες. «Αυτό θα επιτρέψει στο δέρμα να ανακάμψει και να ξαναχτίσει τον φραγμό του δέρματος», λέει η Sethi.

Ποια είναι τα οφέλη;
«Το skin fasting είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσει το δέρμα και να ξαναχτίσει τον λιπιδικό φραγμό του», λέει η Sethi. Ο λιπιδικός φραγμός είναι το πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και ένας ισχυρός φραγμός που «αποτρέπει τα αλλεργιογόνα και τα σωματίδια από τη ρύπανση να εισέλθουν και να βλάψουν το δέρμα, και επίσης προστατεύει την υγρασία του δέρματος», προσθέτει η Sethi.

Αλλά ο φραγμός του δέρματός μπορεί να καταστραφεί λόγω της χρήσης πάρα πολλών δραστικών συστατικών, του υπερβολικού καθαρισμού ή της υπερβολικής απολέπισης, που μπορεί να προκαλέσει κάψιμο, κνησμό, σπασίματα και/ή ξηρότητα. Εκεί είναι που το skin fasting μπορεί να είναι χρήσιμο: «Εάν ένας πελάτης αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα, το πρώτο βήμα είναι το skin fasting για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ακολουθούμενη από μια σταδιακή προσέγγιση της επανεισαγωγής των απαραίτητων προϊόντων».