Το νέο σούπερ αντιγηραντικό συστατικό που αξίζει να γνωρίσεις

28.10.2021
Το νέο σούπερ αντιγηραντικό συστατικό που αξίζει να γνωρίσεις
Ήρθε η ώρα να αναβαθμίσεις τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου με αυτό το συστατικό

Εδώ και χιλιετίες, οι άνθρωποι μαγεύονται από την πεποίθηση πως υπάρχει μια κρυφή πηγής νεότητας. Αν και οι εξερευνητές δεν βρήκαν ποτέ ένα τέτοιο μέρος, οι επιστήμονες πλησίασαν πολύ αυτήν την ιδέα όταν ανακάλυψαν ότι τα παράγωγα βιταμίνης Α, γνωστά ως ρετινοειδή, μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας κυτταρικής ανανέωσης του δέρματος, βοηθώντας στο ξεθώριασμα της ορατής εμφάνισης των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Πώς να αποκτήσεις όμορφο, λαμπερό δέρμα χωρίς μακιγιάζ

Πιθανότατα έχεις ακούσει τον όρο "συνταγογραφούμενα ρετινοειδή" ή έχεις διαβάσει για το εμβληματικό αντιγηραντικό συστατικό, τη ρετινόλη. Τι γίνεται όμως με τη ρετινάλη; Διάβασε παρακάτω όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Τι κάνουν τα ρετινοειδή;
Για να καταλάβεις γιατί η ρετινάλη είναι τόσο εντυπωσιακή, θα πρέπει να εξοικειωθείς με τα ρετινοειδή. Τα παράγωγα της βιταμίνης Α αλλάζουν στην πραγματικότητα την κυτταρική λειτουργία και μειώνουν τη φλεγμονή, οδηγώντας σε όλα εκείνα τα προνόμια περιποίησης που έχεις ακούσει, όπως πιο λείο δέρμα, μικρότερους πόρους και μια γενικά πιο καθαρή, φωτεινή και υγιή επιδερμίδα. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι τα τοπικά ρετινοειδή είναι η πιο συχνή σύσταση των δερματολόγων για καλύτερο δέρμα. "Η ικανότητά τους να βελτιώνουν δραματικά την όψη του δέρματος μεταβάλλοντας τη λειτουργία του σε μια πιο υγιή κατάσταση δεν υστερεί σε τίποτα", εξηγεί ο πιστοποιημένος δερματολόγος Dr. Matthew Elias.

Γιατί η ρετινάλη είναι τόσο αποτελεσματική;
Η μόνη μορφή βιταμίνης Α που μπορεί να αναγνωρίσει το σώμα σου είναι το ρετινοϊκό οξύ που χορηγείται με συνταγή. "Το ρετινοϊκό οξύ είναι η ενεργή μορφή [της βιταμίνης Α] στο δέρμα και είναι γνωστό με την κοινή ονομασία τρετινοΐνη", λέει ο Dr. Elias.

Όταν εφαρμόζεις ρετινόλη, το σώμα σου πρέπει να τη μετατρέψει σε ρετινάλη και, τέλος, σε ρετινοϊκό οξύ, ώστε το δέρμα σου να το αναγνωρίσει - αλλά αυτή η διαδικασία μετατροπής αποδυναμώνει τη συνολική αποτελεσματικότητα του συστατικού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ρετινάλη αξίζει περισσότερα εύσημα. "Είναι το πρώτο βήμα που υφίσταται η ρετινόλη στη μετατροπή της σε ρετινοϊκό οξύ", λέει Elias. "Με τη χρήση ρετινάλης τοπικά, μπορεί να δεις πιο γρήγορα αποτελέσματα με την τοπική θεραπεία σου, καθώς ένα βήμα στη διαδικασία μετατροπής έχει ήδη συμβεί."

Σε μια μελέτη που συνέκρινε το 0,05% της ρετινάλης και το 0,05% του ρετινοϊκού οξέος, η ρετινάλη αποδείχθηκε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με το συνταγογραφούμενο συστατικό για τη μείωση των σημαδιών της φωτογήρανσης, ενώ είναι σημαντικά λιγότερο ερεθιστική για το δέρμα. Τα ρετινοειδή, ειδικά στη συνταγογραφούμενη μορφή τους, είναι γνωστό ότι ευαισθητοποιούν το δέρμα, ιδιαίτερα όταν ο χρήστης εφαρμόζει πάρα πολύ, πολύ συχνά (συνήθως, η βιταμίνη Α πρέπει να εφαρμόζεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα για αρχή, και μετά περισσότερο καθώς το δέρμα προσαρμόζεται). "Η ρετινοειδής δερματίτιδα είναι μια κοινή, αν και προσωρινή, παρενέργεια των τοπικών ρετινοειδών και μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ξεφλούδισμα και κνησμό", εξηγεί ο Elias.