Μήπως ο τρόπος που κοιμάσαι κάνει κακό στο δέρμα σου;

24.05.2020
Μήπως ο τρόπος που κοιμάσαι κάνει κακό στο δέρμα σου;
Οι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους

Ο καλός, ποιοτικός ύπνος είναι ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων μας τον τελευταίο καιρό, αλλά ενώ μαθαίνουμε όλους τους διαφορετικούς τρόπους βελτίωσης της ποιότητας του ή κάνοντας τα υπνοδωμάτια μας πιο ευνοϊκά για ξεκούραση, ακόμα δεν έχουμε δώσει αρκετή προσοχή στον τρόπο που ο ύπνος επηρεάζει το δέρμα μας . Ή μάλλον, στο πώς κοιμόμαστε.

Δες και αυτό: Αμυγδαλέλαιο και καστορέλαιο: Πώς και σε ποια σημεία μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε την προτιμώμενη στάση ύπνου - μπρούμυτα, ανάσκελα ή στο πλάι. Είτε μας αρέσει είτε όχι, μια από αυτές τις στάσεις είναι καλύτερη από τις άλλες όταν πρόκειται για την υγεία του δέρματος μας, αλλά τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ του χρόνου που πηγαίνουμε για ύπνο και όταν ξυπνάμε το πρωί;

«Οι περισσότεροι ασθενείς καταλαβαίνουν τη σημασία του επαρκούς ύπνου κάθε βράδυ και την επίδραση του άφθονου ύπνου στη βελτίωση του τόνου του δέρματος, της υφής και της εμφάνισης», λέει ο πλαστικός χειρουργός Dr Konstantin Vasyukevich της Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής. «Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως οι θέσεις στις οποίες κοιμόμαστε επηρεάζουν τις προσπάθειες αντιγήρανσης». Αυτό που όλοι πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η παραμονή σε οριζόντια θέση, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, όπως ο ύπνος, προκαλεί μια σημαντική αλλαγή στο σώμα. Η ισορροπία κατανομής υγρών θα κινηθεί προς το άνω μέρος του σώματός μας, και γι 'αυτό φαινόμαστε τόσο πολύ πρησμένοι όταν ξυπνάμε. Ευτυχώς, αυτό το είδος πρηξίματος εξαφανίζεται μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα (ακόμα πιο γρήγορα εάν έχεις συνεπή ρουτίνα μασάζ προσώπου), αλλά ο Vasyukevich επιμένει αυτός ο κύκλος μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τέντωμα και χαλάρωση που σχετίζεται με μια ηλικιωμένη εμφάνιση.

Αυτό το είδες; Τρίχες στο πρόσωπο: Γιατί τις έχεις και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις για να διασφαλίσεις ότι δεν θα επιδεινώσεις περαιτέρω αυτόν τον τύπο γήρανσης του δέρματος. Η Dr. Morgan Rabach, πιστοποιημένη δερματολόγος και συνιδρύτρια της LM Medical NYC, εξηγεί γιατί πρέπει να προσπαθήσεις να κοιμάσαι ανάσκελα, ακόμα κι αν δεν είναι το αγαπημένο σου. «Επιτρέπει στο αίμα σου να ρέει ομοιόμορφα και να αποτρέπει αυτό που ονομάζουμε 'εξαρτώμενο' οίδημα ή πρήξιμο που συλλέγεται με τρόπο που εξαρτάται από τη βαρύτητα. Ο ύπνος στην πλάτη επιτρέπει επίσης στα νεκρά κύτταρα του δέρματος να 'διαλυθούν' ομοιόμορφα στο πρόσωπό σου έναντι της μιας πλευράς περισσότερο από την άλλη. Η ανάπτυξη ρυτίδων στο λαιμό σου μειώνεται, και επιτρέπει στη νυχτερινή κρέμα να απορροφηθεί από το πρόσωπό σου αντί για τη μαξιλαροθήκη".

Αν σου αρέσει να κοιμάσαι μπρούμυτα, δυστυχώς διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να βλάψεις το δέρμα σου, καθώς αυτή η στάση τείνει να δημιουργεί μεγαλύτερη συσσώρευση υγρού κάτω από τα μάτια, που σημαίνει αυξημένο πρήξιμο και θέτει το πρόσωπό σου υπό αυξημένη πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρομοίως, αν κοιμάσαι στο πλάι, η πλευρά στην οποία κοιμάσαι τεντώνεται αισθητά και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον ζημιά στον μηχανισμό στήριξης των ιστών και να οδηγήσει σε μια ηλικιωμένη εμφάνιση του προσώπου."