Εγώ πλαστική; Mα έχω τον κομμωτή μου!

30.11.2015
Έχεις μεγάλη μύτη; Έντονο σαγόνι; Τεράστιο μέτωπο ή μήπως ολοστρόγγυλο πρόσωπο; Πριν καταφύγεις στο σαλόνι του πλαστικού, επισκέψου τον... κομμωτή σου!

Ποια γυναίκα δεν έχει σταθεί στον καθρέφτη και δεν έχει ευχηθεί να είχε λίγο πιο μικρή μύτη, πιο ωραίο σχήμα προσώπου ή δέρμα χωρίς ερεθισμούς; Ακόμα και οι πιο όμορφες και τα πιο ακριβοπληρωμένα τοπ μόντελ έχουν κάποιο παράπονο. Και το όνειρο όλων μας; Να βρισκόταν μια καλή νεράιδα –ή ένας πλαστικός χειρουργός έστω– που με το ραβδί της –ή το νυστέρι του– θα διόρθωνε αυτές τις ατέλειες!

Τι θα έλεγες, όμως, αν σου προτείναμε μια διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημά σου; Μια προσέγγιση που θα περνούσε από το σαλόνι του... κομμωτή σου, όπου με το κατάλληλο κούρεμα και χτένισμα και με την ανάλογη βαφή θα έκανε το πρόβλημά σου σχεδόν απαρατήρητο!

Ζητήσαμε από τον κ. Ιωάννη Μιχελίδη, σύμβουλο προσωπολογίας - χρωματολογίας να μας προτείνει τις καλύτερες λύσεις για τις μικρές μας ατέλειες! Το ραντεβού μαζί του ήταν άκρως αποκαλυπτικό.

Ακολούθησε, λοιπόν, τις συμβουλές του και μεταμόρφωσε τις ατέλειες του προσώπου σου σε προσωπικό στυλ!

Το πρόβλημα είναι...

...η μεγάλη μύτη σου;

Δύσκολο να την κρύψεις, αφού δεσπόζει στη μέση ακριβώς του προσώπου, προσδίδοντάς σου ένα κάπως «αντρικό» χαρακτηριστικό. Η λύση στο πρόβλημα είναι να προσδώσεις ισορροπία στο πρόσωπο, τονίζοντας τα άλλα χαρακτηριστικά σου.

Η κουπ που σου ταιριάζει!

Σου ταιριάζουν τα μακριά μέχρι τους ώμους μαλλιά, με ελαφρύ όγκο, που θα γλυκαίνει και θα απαλύνει τα χαρακτηριστικά σου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα μαλλιά να πλαισιώνουν με όγκο το πρόσωπο και να μην είναι εντελώς ίσια, γιατί έτσι θα ισορροπεί το κέντρο του προσώπου, δηλαδή η μύτη. «Στο σαλόνι του κομμωτή θα σου προταθεί –ανάλογα βέβαια και με το σχήμα του προσώπου– όγκος στην κορυφή, με λίγες ανοιχτές ανταύγειες τοπικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, αφέλειες με όγκο στη ρίζα ή μια μακριά πλαϊνή φράντζα, που καταλήγει στα χείλη, αντισταθμίζουν αρκετά την ενοχλητική ατέλεια», συμβουλεύει ο κ. Μιχελίδης. Απόφυγε τα πολύ κοντά χτενίσματα που αφήνουν εντελώς εκτεθειμένο το πρόσωπο και τραβούν την προσοχή ακριβώς στο σημείο που θέλετε να κρύψεις.

Το χρώμα που κολακεύει!

Προτίμησε τις ανταύγειες σε τόνους φυσικούς και ζεστούς, που να ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά σου και την απόχρωση της επιδερμίδας σου. «Τα έντονα χρώματα σε συγκεκριμένα σημεία παραπλανούν το μάτι του θεατή, που προσπερνάει ό,τι θέλουμε να κρύψουμε και μένει εντυπωσιασμένος από τη σωστή τοποθέτηση όγκου και χρώματος στο πρόσωπο», λέει ο κ. Μιχελίδης. Απόφυγε τις πολύ σκούρες και πολύ ανοιχτές αποχρώσεις (π.χ. μαύρο μπλε, ξανθό πλατινέ), που θα τονίσουν ακόμα περισσότερο τα χαρακτηριστικά σου.

Το πρόβλημα είναι...

...το μεγάλο μέτωπο;

Για τους φυσιογνωμιστές αποτελεί ένδειξη ευφυΐας, εσύ πάντως θα το προτιμούσες κάπως μικρότερο. Ευτυχώς στο κομμωτήριο καμουφλάρεται εύκολα!

Η κουπ που σου ταιριάζει!

Δεν έχει σημασία πόσο μακριά θα είναι τα μαλλιά σου, ούτε πόσο όγκο θα έχουν. Αυτό που έχει σημασία είναι «να προτιμήσεις κάποιο χτένισμα με αφέλειες πυκνές ή αρκετά αραιωμένες με έντονες μύτες, ακόμη και διπλές περίεργες αφέλειες ή φράντζες. Αν θέλεις να έχετε πλαϊνές φράντζες, καλύτερα να μην είναι πολύ μακριές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις –όπως σε όσες έχουν τετράγωνο ή στρογγυλό πρόσωπο, χωρίς ιδιαίτερα ψηλό λαιμό, δέρμα με σπυράκια ή ακμή–, μια και είναι προτιμότερο κάποιες φορές να αναδεικνύεται το μέτωπο, ακόμα κι αν είναι μεγάλο», είναι η συμβουλή του κ. Μιχελίδη.

Το χρώμα που κολακεύει!

Προτίμησε κάποια σκούρα απόχρωση, κοντά στο φυσικό σου χρώμα, που θα «τραβά» την προσοχή, και «παίξε» με ανταύγειες που δίνουν λάμψη και βάθος στο χτένισμα.

Το πρόβλημα είναι...

...το τετράγωνο σαγόνι σου;

Κάποιοι το ονομάζουν «θεληματικό», εσύ πάλι το λες μεγάλο και θα προτιμούσες να είχες πιο γλυκές και θηλυκές γραμμές. Μην ανησυχείς, όμως, η περίπτωσή σου δεν είναι και τόσο δύσκολη!

Η κουπ που σου ταιριάζει!

Το μυστικό είναι να «απομακρύνεις» τα βλέμματα από το σαγόνι! Τα μαλλιά καλό είναι να πλαισιώνουν χαριτωμένα το πρόσωπο, κρύβοντας μέρος της γνάθου. «Ιδανικά είναι τα μακριά μαλλιά με έντονο φιλάρισμα. Απαγορεύονται αυστηρά: το ίσιο μονοκόμματο καρέ που καταλήγει στο ύψος του σαγονιού, καθώς και ο όγκος δεξιά και αριστερά του προσώπου. Προτίμησε ένα θηλυκό, μοντέρνο και ασυνήθιστο καρέ, όπου τα μαλλιά φιλάρονται έντονα στο πίσω μέρος, δημιουργώντας μια έντονη “βουτιά”. Αν επιθυμείς μια πιο κοντή κουπ, θα πρέπει να αφήσεις πιο μακριά μαλλιά στον αυχένα και να δώσεις όγκο στο ύψος των ματιών, φυσικά πάντα ανάλογα το πρόσωπο», συνιστά ο κ. Μιχελίδης.

Το χρώμα που κολακεύει!

Οι ζεστές, φυσικές και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό σου τόνο αποχρώσεις είναι ό,τι καλύτερο! Τόνισε το χρώμα με ανταύγειες στις αποχρώσεις του φυσικού σου και όχι περισσότερο από 1-2 τόνους πιο ανοιχτές. Απόφυγε τα πολύ έντονα χρώματα.

Το πρόβλημα είναι...

...το ολοστρόγγυλο πρόσωπό σου;

Μπορεί να σε κάνει να φαίνεστε χαριτωμένη, συμπαθητική και να σου προσδίδει μια γλυκύτητα, φοβάσαι, όμως, ότι κανείς δεν πρόκειται να σε πάρει στα σοβαρά αν μοιάζεις τόσο πολύ με παιδάκι. Αν τουλάχιστον μπορούσες να φαίνεσαι λιγότερο παχουλή...

Η κουπ που σου ταιριάζει!

Περίπτωση δύσκολη, όχι όμως και αδύνατη για έναν προσωπολόγο! «Ένα τέτοιο πρόσωπο κατά βάση θέλει όγκο στο πάνω μέρος, συμπίεση όγκων στα πλάγια και μήκος που να ξεφεύγει από το καρέ στους ώμους. Εναλλακτικά, μπορείς να προτιμήσεις μια κουπ πολύ κοντό καρέ με όγκο στην κορυφή και πολύ μακριές μύτες στα δύο πλαϊνά. Προσωπικά πιστεύω ότι η λύση βρίσκεται σε πιο πανκ κουρέματα και χρώματα, εάν φυσικά αρέσουν στη γυναίκα και μπορεί να τα υποστηρίξει», υποστηρίζει ο κ. Μιχελίδης. Μην κόβεις τα μαλλιά σου κοντά! Θα τονίζουν ακόμη περισσότερο το στρογγυλό σχήμα του προσώπου. Το ιδανικό είναι να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το σαγόνι και, ακόμα καλύτερα, να το καλύπτουν.

Το χρώμα που κολακεύει!

Προτίμησε τα σκούρα χρώματα, εκτός βέβαια και αν είσαι φυσική ξανθιά με μάτια ανοιχτόχρωμα. «Φώτισε» το χρώμα με ανταύγειες σε κοντινούς τόνους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μη μοιάζει με κάσκα. Απόφυγε τα πολύ ανοιχτά χρώματα (π.χ. πλατινέ), καθότι αντανακλούν το φως, κάνοντας το πρόσωπο να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Το πρόβλημα είναι...

...η ευαίσθητη επιδερμίδα σου;

Ευρυαγγείες, κοκκινίλες, σπυράκια... Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι το κούρεμα, αλλά το χρώμα αυτό που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγονται αντιθέσεις, όπως ερεθισμένη επιδερμίδα και μαλλιά σε σαντρέ (έντονα ψυχρές) αποχρώσεις. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί!», συνιστά ο κ. Μιχελίδης και συνεχίζει: «Όσον αφορά το χτένισμα, το καλύτερο –εάν φυσικά σου ταιριάζει– είναι μια κουπ με όγκο και ισορροπία ζεστών και ψυχρών χρωμάτων που θα προσελκύει το μάτι, αφήνοντας το πρόσωπο σε δεύτερη μοίρα».

Χρώμα, ένα τεράστιο κεφάλαιο!

Η επιλογή του κατάλληλου χρώματος είναι βασική. Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι όταν θέλουμε να «κρύψουμε» ατέλειες, δεν προτιμάμε τα πολύ σκούρα. Και, βέβαια, δεν υπάρχει λόγος να περιορίζεσαι στην κλασική μονοχρωμία, αφού οι ανταύγειες και τα φλασάκια μπορούν να μεταμορφώσουν ένα κατά τα άλλα αδιάφορο πρόσωπο. «Διακρίνουμε τέσσερις χρωματικούς τύπους, εμπνευσμένους από τα χρώματα των εποχών του χρόνου: Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνας. Ο χειμώνας και το καλοκαίρι ανήκουν στις ψυχρές, με τις αποχρώσεις του μπλε να κυριαρχούν, ενώ η άνοιξη και το φθινόπωρο στις ζεστές, με ντορέ ή χάλκινους τόνους. Μπορεί όμως μια γυναίκα να συνδυάζει δύο ή και περισσότερες. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά χρησιμοποιούμε πάνω από δύο αποχρώσεις βαφής. Το χρώμα είναι μαγικό. Δίνει και “παίρνει όγκο”. Τονίζει ή κρύβει χαρακτηριστικά. Ομορφαίνει ή εξαφανίζει πρόσωπα. Σκιαγραφεί όλα τα κουρέματα, δίνοντάς τους βάθος. Το χρώμα βοηθάει τον προσωπολόγο να δημιουργήσει τρικ όγκου, πέρα από αυτόν που δημιουργεί το ίδιο το κούρεμα».

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 137

Update: Νοέμβριος 2015.